Pages

Saturday, May 31, 2014

HOME MADE JERUK HALIA MUDA











Oleh kerana dah cari satu Malaya tak jumpa, akhirnya UnclePali senyap-senyap pergi beli halia muda, dan Chinese Rice Vinegar. Buat sendiri dia kata. Kjee tanya mana nak cari resipi? Dia senyum. Adalah. Jadi tak jadi nasiblah.

Ohhh dalam diam-diam dia pergi surf kat internet cari resipi.

Dan akhirnya jadilah Halia Muda Jeruk yang diidam-idamkan UnclePali. Kalau pergi Sushi Restaurant, dia sanggup habis bermangkuk-mangkuk halia jeruk. Agaknya setiap kali ke Sushi Zenmai, waitress nampak jer UnclePali, dia orang cepat-cepat sorokkan stok halia jeruk. Heheh.

Tapi Kjee nak bagitau satu rahsia. UnclePali sebenarnya tak suka halia! Kalau Kjee masak bubuh halia, muka dia boleh 'terpeleot'. Jadi, camner dia boleh suka halia jeruk?

"Dah jeruk sedap," kata UnclePali sambil senyum kambing.

UnclePali tak ikut resipi yang tepat untuk buat halia jeruk ni. Dia beli halia muda, cuci bersih kemudian lap dengan kain atau kitchen towels hingga kering. Lepas tu hiris nipis-nipis bab hiris nipis nipis tu aku yang kena buat,











Sediakan satu balang kaca yang bersih dan kering. UnclePali letakkan halia yang telah dihiris ke dalam balang. Kemudian dia jerang cuka atau Chinese Rice Vinegar bersama gula. Kjee tanya kenapa tak guna cuka biasa. "Resipi kata Chinese Rice Vinegar," jawab dia.

Sukatan cuka dengan gula tu kata UnclePali, ikut banyak mana halia. Mesti tutup halia tu bersama cuka dengan gula. Cuka tu dijerang dengan gula sampai gula cair. Padam api.

Bubuh garam dalam hirisan halia didalam balang kaca. UnclePali kata, garam mesti secukup rasa untuk stabilkan rasa cuka yang masam dan gula yang manis. In other words, korang pepandailah adjust sendiri.

Apabila halia sudah dibubuh garam, curahkan adunan cuka dan gula sehingga tutup diatas hirisan halia, Lepas tu sejukkan betul-betul sebelum ditutup dengan penutup botol atau balang. Simpan di luar peti ais selama satu atau dua hari. Selepas itu, boleh simpan dalam peti ais, kalau suka.

Oh ya, kalau nak tahu jadi ke tidak, warna cuka dan halia itu akan menjadi pink.

Mengikut resipi, halia jeruk hanya boleh makan seminggu selepas dibuat. Tapi UnclePali tak sabar. Hari ketiga dia dah bedal. Dia makan begitu sahaja sehingga Kjee ingatkan dia supaya beli Century Eggs.

Century Eggs boleh dibeli di supermarket. Ada dua jenis iaitu telor ayam dan telor itik. Kjee lebih suka telor itik. Texturenya lebih lembut dari telor ayam.

Selain makan dengan Century Eggs, Kjee tak tau Halia Jeruk ni sedap dimakan dengan apa. Ratah begitu sahaja pun sedap. Tunggulah nanti angin keluar berlumba-lumba. Hehehe.










2 comments:

Farha IbuCergas said...

x jual ke kak jeee. saya mengidam ni.

Unknown said...

terima kasih atas resepi. semoga Allah murahkan rezeki

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...