Pages

Monday, May 26, 2014

KALAU DAH TEKAK JAWA...TEMPE TU WAJIPPPP

Jangan percaya saiz udang tu. UnclePali close up sebab tu nampak gedabak!




Bab tempe ni, Kjee ada konfius sikit. Ada orang kata orang Indon tak makan tempe. Cuma Jawa Malaysia saja yang suka sangat. Ibarat keju dengan Mat Salleh.

Ntahlah. Kjee tak pernah pergi Indonesia dan tak pernah buat kajian samada betul ke tidak hanya Jawa Malaysia saja yang suka makan tempe. Eh Jawa Singapura sekali tau. Kalau tidak takkan lah ada Pak Mat Tempe dalam filem P Ramlee yang dibuat di Singapura dulu kan?

Kjee tak tahu nak bagi nama apa kepada lauk ini. Arwah Bonda panggil sambal goreng. Tapi ada jugak yang mengelarnya Lodeh Kering. Kekadang Kjee panggil dia Sambal Goreng Sayur.

Apapun namanya, Lodeh kering ini suatu hidangan yang wajipp (sorry Che Ta), dihidangkan di pagi Raya. Tapi kat rumah Kjee, tak payah tunggu Raya nak hidangkan Lodeh ni.







Kalau buat lauk ni, Kjee tak reti nak buat sikit-sikit. Mesti buat satu kuali besar. Pastu Kjee akan bahagi-bahagikan dalam bekas-bekas kecik dan simpan dalam freezer. Nak makan panaskan. Jugak hidangan kesukaan Kjee dan Nadia waktu tengok TV. Ratah gitu jer.

Well, kalau dah tekak Jawa, kannn.

Tapi UnclePali tak berapa berkenan. Dia kata tempe makanan Jawa Totok. Kalau korang nak tahu, perkataan totok tu makna Jawa Piau (Pure). Tapi sedih jugak apabila ramai yang menghina orang Jawa dengan memanggil mereka Jawa Totok! Tak baik salah guna perkataan tu. Sekali aku lesing kang! Hehehe.

Resipi korang tengok SINI. Ini versi Kjee. Tak tau piau Jawa ke tidak sebab aku Jawa American...yang tak tahu atau faham speaking Jawa. Opppps.

Kalau Arwah Bonda, dia letak hati ayam, pedal dan juga isi ayam. Sedap tau makan dengan nasi, nasi impit ataupun buat lauk Nasi Ambeng. Makan dengan lemang pun sodap!!









6 comments:

Mai Has said...

saya jawa malaysia tapi x minat sgt tempe.terkeluar dari acuan sket.hehehe

Cik Siti Abu Sujak said...

Jawa indo makan tempe la kak Jee... Si Tegar cakap dia makan tauhu dgn tempe je wlu dah jadi artis.. Makcik Indon saya suka buat tempe bacem, best sgt! Lauk K.Jee masak tu kami jawa S.Bernam pun panggil sambal goreng.. wajib kalau buat ambeng.. :)

Ayu azmir said...

sedap tu

Lan LoloQ said...

kiter yg tak jawa ni pun suka makan tempe....

:|: TinTa Kibod :|: said...

betul kak..yg saya sedar..
cam ejekan tambah Totok..lbh kurang cam low class..pstu gelak² bila tahu kita ni Jawa...
*pengalaman sendiri*

org rumah saya org utara, kalah Jawa kalau nampak TEMPE...
mcm dia plak anak Jawa..hewhewhewwww!!

Shiela said...

Sedap ni kjee.. Tapi yg heran kat umah ni jawa eksen ni tak berapa sgt.. Ngentir pulak yg beria suka makan.. Lantak dia laa kann.. Apapun tempe adalah makanan sihat yg kaya dengan protein.. Cer nengok org jawa.. Kan mantopp giteww hehee.. Maka makanlah tempe banyak banyak yer.. ��

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...