Pages

Saturday, May 24, 2014

KASTAD TELOR SIRAP GULA MELAKA








Dah lama tak buat Kastad Telor. Tak ingat bila last Kjee buat. Dan pagi semalam tetiba teringat nak buat. Bukan nak makan sangat tapi dapat jamah sikit pun ok.

Ramai yang ingat bila Kjee masak dan post entri kat blog, Kjee makan tak hengat dunia. Actually tak. Sebab utama ialah Kjee nak share something dengan korang. Kekadang lepas masak, kalau tinggal sekeping dua, simpan dalam fridge sebab tak ada sapa nak makan. Lepas tu jadi habuan Cik Tong.

Back to Kastad Telor. Ini versi Kjee. Kjee modified atau adjust dari Kastad Karamel sebab Kjee tak suka rasa gula hangus yang pahit tu. Jadi, gula hangus tu Kjee ganti dengan sirap pekat yang dimasak dari gula Melaka campur air. Kalau dapat gula Melaka ori, rasanya lemak manis.








Tapi manalah nak dapat gula Melaka ori sekarang ni. Ramai lanun dah buat gula Melaka cetak rompak. Arwah mak ajar, kalau nak bezakan antara ori ke tidak, cubit sikit gula tu dan rasa. Kalau gula ori, kita cubit ia akan senang rapuh. Gula Melaka tak ori, susah nak cubit kerana ia keras. Rasanya manis sangat dan tak lemak. Telah dicampur banyak gula pasir. Wallahualam.

Anyway, pagi tadi Kjee buat Kastad telor ni dan siap beri ingatan kepada frens FB, api jangan terlalu besar. Nanti akan rosak texture kastad. Biarkan air mendidih, pastu pelankan api baru masukkan bekas kastad telor itu ke dalam kukusan.

Oklah kan. Selepas masukkan batch pertama ramekin yang mengandungi adunan kastad telor tadi, Kjee pun ke depan layan FB. Layan punya layan lebih 20 minit baru teringat pasal kastad telor dalam kukusan. Tapi taklah bimbang sebab dah kecikkan api tahap paling rendah, agaknya.

Terus ke dapur sebab Kjee rasa dah lama sangat Kjee dekat komputer.


Inilah rupa kastad telor terlebih masa kukus! Rasanya kureng sedap.
Yang ni ok. Rasanya pun sedap.


Waduhhhhh! Bukak jer tudung kukusan, mata Kjee terbeliak. Kastad telor Kjee dah jadi macam permukaan bulan purnama!! Dah terlebih masa mengukus dan apinya tak lah kecik sangat rupanya! Mujur ada batch kedua yang belum kukus. Kali ni Kjee hati-hati. Set api paling low dan tak sampai 15 min dah cantik set.

Kjee hanya curahkan sirap gula Melaka itu, apabila hendak hidang. Kalau korang nak buat stail lama iaitu diletak sedikit sirap gula melaka baru dituangkan adunan telor, pun boleh. Tak ada masalah sebab kita yang buat dia, kita yang nak makan.

Resipi korang intai SINI.

Oh ya lupa nak bagitau. Kalau korang guna kukusan bukan kukusan buluh, elok dialaskan penutup dengan kain muslin atau apa jua kain yang bersih. Kjee guna kukusan buluh. Tak perlu alas apa-apa.







2 comments:

Ann Ishak said...

tetap cantik sempurna rupa bentuknya kak :)

Nani said...

emmm, sedapnya..

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...