Pages

Saturday, November 29, 2014

BADAK BERENDAM aka RHINO'S BATH?









This used to be my late mum's favorite! Kuih Badak Berendam or I google translate as Rhino's Bath! Hah Rhino having his bath?!! Heheheh.

Pernah dulu arwah mak merajuk maut dengan bekas menantu perempuannya yang call dari Brunei, kata rindu Badak Berendam. Bonda salah anggap ingatkan menantu dia panggil dia Badak Berendam. Hahaha.

Hari ni Kjee buat for the first time sebab rindu arwah bonda. Mak ni jenis yang kalau anak sebut jer nak makan, kejap lagi siaplah. Apakah Kjee pun ikut cara arwah mak? Tapi tak siapa pun cakap nak makan except my dear self. Huhuhu.

Actually dah banyak hari dah Kjee teringat nak buat. Tapi berani-berani takut sebab tak ada resipi. Pernah dulu masa muda-muda tolong mak buat. Tapi bayangkanlah. Dah dekat 40 tahun. Resipi mak pula, main campak-campak jer.

But today, I really nekad one you know! Kalau tak jadi, tak payah bising-bising. Jadikan rezeki Cik Tong. Hehehe



Ini Kelapa Muda 



So, pagi tadi pergi pasar cari kelapa muda yang dah parut. Beli dua biji. Sebiji buat inti dan sebiji lagi buat kuahnya. Balik rumah Kjee terus proses inti. Dalam fridge ada satu mangkuk gula Melaka yang telah dijadikan sirap. Tak ingat baki buat apa masa tu.

So Kjee masukkan gula tu dalam periuk, tambah kira-kira dua sudu gula Melaka dan didihkan seketika. Kemudian masukkan satu biji kelapa parut. Kjee bubuh jugak kira-kira 1 sudu besar tepung gandum nak bind inti tu atau sebagai pelekat. Masak hingga kering dan padam api.

Banyak mana gula nak diletak, sebenarnya terpulang kepada kemanisan yang korang nak. Kjee sekeluarga tak suka manis. Jadi taklah banyak gula yang digunakan. Sejukkan inti. Dan sejuk, gentel-gentel kecik-kecik. Masukkan dalam peti ais.

Tadi Kjee guna ½ peket jer tepung pulut sebab tak dapat agak banyak mana jadi nanti. Kjee letak air (yang telah dicampur sedikit garam) sedikit demi sedikit. Jadikan ia doh yang tidak melekit di tangan. Kemudian uli seketika.






Dah timbul terus kaup







Amik sedikit, bulatkan, kemudian leperkan dan bubuh inti. Besar mana bebola yang korang nak buat, terpulanglah. Tadi Kjee dapat 15 biji dari ½ peket tepung. Sebiji rosak masa bubuh inti. Huhuhu ruginya.

Kemudian Kjee masak kuahnya. Kjee ambil pati santan dari sebiji kelapa. Lebih kurang satu mangkuk. Kjee tuang ke dalam periuk dan letak kira-kira 1 sudu kecik tepung gandum. Kacau jangan bergentel, lepas tu bubuh sedikit garam dan sedikit gula. Kemudian dikacau atas api sederhana sampai pekat. Kalau terlalu pekat, tambah sedikit air. Tepikan.

Kemudian Kjee didihkan air panas dalam periuk lain. Apabila sudah mendidih, masukkan satu per satu bebola tadi. Jangan letak banyak sangat dalam satu periuk. Kjee letak 6 biji sahaja. Kemudian apabila dah timbul, kaup dan letak dalam kuah santan tadi. Buat hingga habis.

Hmmm rasanya, sangat mabelos. Siap jer amik gambar, UnclePali bedal 3 biji. Hehehe.
Selamat mencuba.








1 comments:

Eny Abdullah said...

wah sedapnyeee!!! bulat2 cantik je berendam anak anak badak tu hehehehe

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...