Pages

Saturday, November 22, 2014

JOM KITA BELAJAR BUAT HASHBROWNS ADIK ADIK







It's that time of the year again! Cuti sekolah!!!! Time untuk anak-anak turun ke dapur buat breakfast. Mula dengan breakfast pastu belajar-belajarlah masak untuk lunch, tea dan dinner.

Inilah antara breakfast kegemaran ramai anak-anak. Hashbrown Potatoes. Memanglah ada jual yang frozen kat supermarket tetapi kepuasannya lain kalau adik-adik buat sendiri tau.

Hari ni, mokcik guna 3 biji kentang yang dikupas kulitnya. Kemudian dihiris nipis-nipis, disusun hirisan tu dan dihiris seperti match sticks atau kayu mancis. Mokcik merasakan dihiris match sticks ini lebih sedap daripada disagat guna box grater.

Kalau guna sagat, terlalu banyak air akan dihasilkan oleh kentang tu. Pastu lecehlah nak perah air kentang tu kan? So, mokcik buat eksperimen dan hiris jer. Halus-halus tau. Kalau kasar-kasar mungkin lambat ia masak.









Setelah siap dihiris, mokcik bubuh 2 sudu tepung jagung dan sebiji telor ayam yang telah dipukul manja-manja. Kacau rata. Lepas tu bubuhlah sedikit garam dan juga lada hitam, kalau suka. Garam ikut rasalah tapi kalau tak cukup garam pun okay. Boleh makan dengan sos cili.

Panaskan kuali. Mokcik guna kuali non-stick yang kenit. Ukuran lilit 6 inci. Mokcik beli kat Tesco. First time beli RM10 satu. Second time beli RM20! Noti kan dia orang! Bubuh sedikit jer minyak. Lebih kurang 1 sudu besar. Mokcik guna minyak jagung.

Apabila kuali dah panas, guna sudu kaupkan adunan tadi dan letak ditengah-tengah kuali. Kalau tak silap, tadi mokcik letak 3 sudu besar. Pastu di tekan-tekan hingga leper dan memenuhi ruang kuali kenit tu.













Perlahankan api. Kalau api besar, luarnya akan hangus dan dalamnya belum masak. So ingat yer anak-anak. Kemudian setelah lebih kurang 8 minit, terbalikkan. Biarkan sebelah lagi garing. Kalau tak puas hati, bolehlah balik-balikkan dua atau tiga kali sampai cantik brown. Nama pun hashbrowns kan! Hehehe.

Hari ni mokcik buat telor mata kerbau atau sunny side up egg. Dulu mokcik pernah makan dengan daging burger. Tak kesahlah nak makan dengan apa. Nak makan begitu saja pun ok.

Mudahkan nak buat? Hah lepas ni buat sendiri tau. Biar mama kamu rehat masa cuti sekolah.

Hati-hati kat dapur. Kakak-kakak dan abang-abang yang besar sikit, perhatikan adik-adik ya. Opppps lagi satu penting. Lepas makan, cuci semua pinggan mangkuk, sapu lantai dan kalau rajin, mop sekali. Mama awak mesti happy. Petang dia boleh bawak jenjalan. Hehehe.






3 comments:

MissNick said...

Sedapnya kak jee...boleh masuk dalam senarai resepi untuk dicuba ni...tq kak jee sudi kongsi...

Anonymous said...

Terima kasih kak jee. Nak tunjuk ni kt anak anak..hihi

nina said...

thanks kak jee. sdapnye masakan ni. tp klu part yg masukkan hiasan, ley tak letak syrup mcm sy wat ni?

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...