Pages

Sunday, March 29, 2015

KARI SOTONG DENGAN TERUNG KONTOT





Dah lama tak masak Kari Sotong. Tapi masa ikut UnclePali pergi Pasaraya Segi di Ampang hari tu, ternampak lah selonggok sotong yang montel-montel. Nampak segar sangat. Tak tau lah segar baru sampai atau segar sebab telah dibekukan dan defrost. Whatever.

Harga boleh tahan. RM20 sekilo. Kjee rembat 12 ekor. Ewah boleh ngam-ngam satu kilo! Terer ke tak terer. Isyhhhh ngada-ngada pulak kan. Hehehe.

Kjee plan nak buat sambal jer dengan petai tapi sampai rumah Kjee geledah pantry dan jumpa rempah kari ikan Babas. Ok masak kari sotong. Kebetulan ada dua biji terung kontot dalam peti ais.

Masak kari ni kalau nak sedap, rempahnya kena tumis sampai garing dan masak. Guna api sederhana jer, Kalau tidak akan hangit dan kari menjadi pahit.

Itu jer nak story pagi ni. Kalau korang nak terai buat, boleh follow resepi Kjee kalau sudi. KLIK SINI.







1 comments:

NFH said...

Gemuk2 sotong kjee...

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...