Thursday, November 5, 2015

KARI KEPALA IKAN JENAHAK








Korang tau tak kenapa di Restoran Mamak, mereka hanya guna Ikan Merah dan Bawal Hitam untuk masak kari? Sebabnya, Ikan Merah dan Ikan Bawal Hitam tahan lasak. Tak mudah berderai dan kekal 'cantik' walaupun dimasak pada suhu tinggi atau apabila dipanaskan kembali! It maintains it shape!

Tapi rasa Ikan Jenahak lebih sedap. Isinya lembut dan sesuailah untuk digoreng begitu sahaja. Kalau goreng cili pun sedap. Tapi untuk isinya sahajalah. Kepala Ikan Jenahak biasanya Kjee masak kari atau buat sup.

Dulu Kjee pernah buat Kari Kepala Ikan Jenahak tanpa santan ataua susu. Tetapi tak boleh buat selalu sebab my other half orang Utara. Kari depan banyak sangat santan. Macam masak lemak berempah. Hehehe.

Tadi masa masak kari kepala ikan Jenahak bersama tiga keping isi, Kjee terlupa ia mudah pecah kalau api besar. So ada masalah sikit masa nak kaup ke dalam mangkuk tadi. Kena lebih hati-hati daripada biasa.

Kjee jugak guna Taupok untuk lauk hari ini. Teringat makan kat Steven's Corner, Desa Pandan. Sedap karinya. Mana kita boleh dapat rasa yang sama. Taupok kena letak last iaitu kira-kira 7 minit sebelum padam api. Nanti dia sedut semua akuah kalau masuk terlalu awal.

Untuk resipi kari, KLIK SINI. Sama jer caranya.

Kjee gandingkan Kari Kepala Ikan tadi dengan Sambal Belacan Power UnclePali. Terdahulu dia petik Daun Belalai Gajah dan Pudina dari depan rumah. Mungkin ramai tak biasa makan Pudina sebagai ulam. Kjee pun baru discover beberapa tahun lalu ketika lunch di sebuah kedai di Balik Pulau, Pulau Pinang. Sebelum itu tak pernah terai. Give it  shot. Sedap.





0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...