Pages

Saturday, November 28, 2015

PENGAT PISANG









Kjee kenalinya sebagai Bubur Pisang tapi ramai yang menggelarnya Pengat Pisang. So, ini Pengat Pisang lah kan. Hehehe.

Bubur ini sangat versatile. Letak apa aje pun sedap. Letak Ubi Kayu, Labu, Keledek, Keladi (alahai my fav  Keladi) atau apa sahaja. Sure sedap punya.

Minggu lepas Kjee dapat empat biji pisang. Rupa macam pisang tanduk tapi rasa cam pisang nangka. Tak kesah lah. Terima kasih Khairani Dato Hj Yunus. Murah rezeki selalu share hasil kebun dengan teman-teman.

UnclePali suruh Kjee goreng. Tapi mood Kjee hanya ada untuk buat bubur. Siap aje, masa nak amik gambar, dia rasa sikit. Sedapnya!! Lepas amik gambar Kjee tengok dia makan dengan biskut kering. Actually dia tak terai makan dengan roti tawar. Sedap tau.








Kjee nak bagi resipi pun malu sebab tak sangka rupanya ada yang mintak. Kjee main bantai aje buat tadi. Kjee guna 1½ kotak santan, masuk dalam periuk, letak lebih kurang dua mug air dan gula Melaka. Ikut kemanisan yang korang suka. Letak jugak secubit garam.

Kjee teringat dulu maid Kjee terkejut Kjee letak garam. "Eh akak ni. Dalam sambal akak letak gula, dalam bubur manis akak letak garam." Hahaha memang lah kelakar bunyinya. Tapi dia tak tahu letak secubit garam tu nak bagi naik sikit lemak.

Jerang santan tadi guna api sederhana sampai mendidih perlahan. Kemudian masukkan pisang yang telah dihiris sama tebal. Ini untuk menjadikannya masak sekata.

Biarlah ia mendidih sambil selalu kacau untuk elak pecah santan. Kalau letak sagu, memang sedap tapi ada yang tak suka. Tadi Kjee rendam lebih kurang dua sudu sagu selama 10 minit. Toskan airnya dan masukkan ke dalam periuk 10 minit sebelum padam api.

Itu jer. Daun pandan jangan lupa letak kalau ada.







1 comments:

Gee® said...

Cicah roti memang best kan Kak Jee... nyums...

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...