Tuesday, January 25, 2011

2. kjee kay ell gurl tau



Ramai orang konfius dengan kjee. dia orang ingat kjee orang johor. dia orang kata muka kjee ada iras2 orang johor yang ada ala2 cina sikit. ya ker orang johor cam cina. mana ader orang johor cam cina. orang johor sama cam orang malaysia lain. semua cantik2.

Kjee orang Kuala lumpur. lahir kat Jalan Perkins, kampung baru, sekarang dah jadi jalan raja alang. masa kjee lahir, kampung baru adalah dibawah jajahan selangor. tapi lepas tu, jadi wilayah persekutuan. so kjee ni jadi anak kelahiran dua negeri lah. yang syoknya jadi anak dua negeri ni ialah masa lawan bola. negeri selangor, menang, kjeelah paling kuat sorak. KL menang, kjee pun kuat sorak. dan kalau KL lawan selangor, sapa menang, itu yg kjee pilih dan sorak.

mulalah merapu kan. maaflah,. kjee memang suka merapu. terkenal seantero malaya kemerapuanku. ehem ehem.

kjee punya family famous gak. ada tokeh satay dan ada penyanyi dan pelakon dan pengarah. penyanyi, pelakon dan pengarah tu bukan kjee tau. korang carilah sendiri. tapi pakcik kjee pernah menyanyi sampai keluar negara. korang yang muda mungkin tak kenal. Nama dia Zain Azman. Tapi dia dah arwah. kjee juga ada abang sulung yang jadi penyanyi, pengarah dan pelakon. selain itu ramai gak kaum kerabat kjee yg berjaya dalam bidang akademik dan jadi doktor falsafah, akauntan dan sebagainya. kjee doktor falsampah jer.

Kjee keturunan Jawa piau punya. mak, bapak dan datuk adalah Jawa tulen. cuma nenek iaitu ibu kepada arwah mak orang bawean (cara sebut boyan). jadi kjee actually taklah piau sangat jawa. Boja kot. hehehe.

Kjee tersangat bangga jadi orang jawa sebab orang kata orang jawa rajin. mungkin sebab darah jawa yang pekat mengalir dalam tubuh ni maka kjee bolelah dikatakan rajin dalam macam2 bab. rajin merapu, rajin membebel, rajin memasak dan yang penting rajin cari duit sebab nak hidup.

tapi anak dara kjee tak suka mengaku dirinya jawa. arwah bapak dia jugak jawa tapi dia kata dia melayu. sebab? masa kecik dia ingat jawa tu orang indon. so dia tak suka. bukan dia jer tak suka, kjee pun tak suka.

tapi kjee tetap jawa dulu kini dan selamanya. hah parti tu jugaklah yg kjee anggotai. yang dulu kini dan selamanya. nasib baik unclepali pun sama parti, kalau tidak, mana boleh duduk serumah kan.

Kjee ni anak yatim piatu tau. so kalau sesapa nak sedekah apa2 menjelang bulan ramadhan nanti, dipersilakan dengan segala hormat. i like. tapi bak kata wak hermantino, tangan yang memberi tu lebih baik daripada yang menerima, maka kjee pun sukalah sangat memberi. tapi kalau ada yang turut nak memberi, apa boleh buat. terima jer lah kan.

kjee tinggal kat kuala lumpur, dekat2 dengan zoo. tapi perangai kami sekeluarga sikit pun tak hampir dengan penghuni zoo. cuma kami suka ketawa kuat2 yang kekadang sampai tahap mengilai penghuni2 halus kat sekitar kawasan zoo tu. ramai tau. nanti entry lain kjee cerita pengalaman berdepan dengan 'cik han' itu. masa tengah solat lagi...kelas tak? kjee ni memang kelas...buat apapun kelas tapi high kelas ke low kelas ker belum lagi nak pasti.

yang bestnya pasal kjee ni (aduh apalah aku angkat diri aku), ialah kjee ni nampak jer besar cam gajah tapi hati kecik sangat2. penakut yarabbi. tengok iklan citer hantu kat tv pun sanggup tutup mata kalau tangan tak tercapai remote control. nak naik lrt pun kjee takut...bayangkan betapa dasyatnya kepenakutan aku ni!

tapi dalam takut2 ni, kjee baik hati. betul. kjee ni suka tolong orang...tak kisah kalau kul 4 pagi, jiran kejutkan suruh antar gi spital pun kjee sanggup bangun. tapi sedih ada satu kes, kita dah buat baik setengah maut ngan jiran, dia fitnah lak kita. aduh sedih. tapi bab sedih2 tak mainlah. kita nak orang tahu bab2 happy jer sebab bab sedih, korang pun ada citer sendiri kan.

oklah kot untuk entry kedua. tunggulah bila jari jemari ku nak tulis entry ketiga. korang baik ikut sebab kjee ada banyak story tau. pasal artis..jeng jeng jeng. pasal apa lagi hah. ala korang ikut jer. tak ikut rugi tau.

16 comments:

mohd aizam said...

Hehehehehe....story me

Misz Rofiexa said...

hapdet byk2 tau Kjee
nanti singgah sekali blog saya k

deena said...

caya la kjee... pasni sure berduyun2 traffic dtg tgk blog kjee.. bes jer layan :)

p/s : ape lagi kjee letak la ads nuffnang ;)

sharifah rosidah said...

jee cantik blog kau ni, nanti selalulah aku bertandang kesini. Baru aku tahu hari ini yang Zain Azman tu pk sedar kau.

Kjee said...

terima kasih semua bagi sokongan moral. silalah link kalau sudi.
deena: nanti unclepali tgh uruskan.
shida: hah zain azman tu mak aku punya adik. namka sebenarnya dia aziz majid. anak majid satay.

zieyta said...

wahhh...permulaan yang menarik dan tertarik...
i follow u....

Farah said...

"kepenakutan". AWESOME!!!! ;p
yeah...jawa dlu kini dan selamanya.

p/s: Hi Mom!! :)

Kjee said...

hampehlah nadia ni. kepenakutan tu makna takut tahap gaban kahkahkah

lizaharun said...

kelako lah story dn cara penulisan kakjee..saye ni bab tulis2 dn karang artikel x pndai.dlm blog pon hnye tepekkn resepi dn gmbr je.

Anonymous said...

Best....Kak Jee tulislah banyak-banyak lagi... seronok baca kisah hidup Kak Jee, pengalaman sebagai wartawan,sebagai ibu dan bagaimana Kak Jee boleh jadi superb dalam bab masak-memasak nie.
Cerita bab takut.... hahaha kelakar betul.. Tahap penakut saya pon lebih kurang Kak Jee la, tgk cerita hantu kat panggung wayang boleh berebut kertas ngan anak (nak buat tutup muka), sampai anak boleh sound apa punya mama lah nie...

aza said...

best la bce citer kjee... x sabar nk tunggu citer 'mr Han' plak.... ada kt zoo ke... hihihihi mengilai cam nk lwn kjee plak.

Odahelme said...

Jee..you are one talented writer...sebb u tulis dgn jujur and penuh passion....i like....congrats....one thing.....jee ni memang gila gila lah, tapi baik hati and yes always there for friends in need...i always have good and fond memories of our days in bh.....congrats again my friend for this wonderful and hillarius blog...

Kjee said...

thnx Oda...am lost for words. kita dah berpuluh tahun berkawan dan agaknya tak pernah kecik hati antara satu sama lain...(eh tak der kan?). hope kita terus bersahabat hingga ke akhir hayat.

Anonymous said...

Seronok dan terharu membaca selingkar kisah insan seni tapi ada masa sedey bila part2 tertentu. Bila dapur nak berasap! kot2 ada menu dan resepi yg sedap2...All the best dan jgn lupa, jaga diet harian.

rose said...

i orang johor tapi takde la muka cina, mamak lagi ade....heheh , bdw blog kjee akan menjadi teman dikala sunyi...dah semestinya !!!

bersama kak Es said...

hehehe pasal takut cik han tu sy ada baca gak kak jee komen entry sape ek kisah baby dalam buai rupe org tua tuuu..
tersenyum je baca .. sebab sy pun cam kak jee gak haha

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...