Tuesday, March 27, 2012

AT LAST DAPAT JUGAK RASA TUNA MAYO ROLLS!




Setelah sekian lama termengidam nak makan Tuna Mayo Rolls, Nadia buatlah jugak untuk Kjee malam tadi. Tetapi hasilnya taklah sama cam yang dibuat oleh tuan punya resipi Che Mat Gebu dari Dapur Tanpa Sempadan yang femes seantero Malaya tu.


Nadia memang phobia rupanya apabila Kjee kata teringin nak makan, rupa2nya dia tak pakar nak canai doh yang dikeluarkan dari Breadmaker.







"Susahlah mama. Doh tu asyik lari balik ke shape asalnya setelah dicanai," katanya. So Kjee ambilalih jadi tukang canai. Memang susah. Nak kena belajar dengan yang pakar ni. Amacam Che Mat? Boleh bagi kursus? Hehehe.

Anyway, ketika tuna mayo rolls ni keluar dari oven malam tadi, kami semua baru je selesai dinner. so minat nak menerai rolls yang panas2 tu, kureng sikit.

Tapi pagi ni, Nadia panaskan balik dalam oven dan barulah kami dapat rasa keenakkannya. Pada Kjee, rupa tak sama, rasa pun lari ke laut. Tetapi Unclepali kata rasanya sebijik cam yang dibuat Mat Gebu. Nadia pun kata sama. Hmmm entahlah. Mungkin nak kena pergi Sedenak dan rasa kali kedua. Hahaha.

Kjee mohon izin kepada Che Mat untuk link kan resipi Tuna Mayo Rolls tu yer kat sini. Bukan malas tapi nak cepat sebab nak prepare night pack ke hospital kejap lagi. Terima kasih Che Mat. Resipi anda memang menjadi dan marvelous!




9 comments:

MamaFaMi said...

Kjee nak ke hospital? Ada check up ke? Hope everything goes well ya...

Kita ni tak pandai sangat buat roti, tapi kan, dari pengalaman meroti... doh yang asyik lari tu, sebab doh tu masih stress. Kena bagi dia rehat dalam 10 minit, barulah senang nak shapekan dia. Memang masa kita gi tengok demo kat one of the bakeries, chef tu tanya, why do we have to rest the dough for 10 minutes? Bila dia kata nak hilangkan stress doh, semua gelak. Doh pun boleh stress.. ingatkan tukang buat roti je leh stress. So cakap dengan Nadia... chill bebeh! Jangan stress stress k... ahaks...

Take care Kjee!

Kjee said...

Thnx for the tip MF. Kami main taram jer yesterday. Hehehe
Just going for some tests. nothing to worry. thnx for the concern.

F.A.R.A.H. deeb said...

Waahh sedap roti tuna ni. Dulu ghajin gak wat pakai cosway punye breadmaker je hehe. BTW, barang2 order ngan akak tu dah sampai. Check it outttt! ;P
My latest Entry :)
Akhirnya mak pun ada remekins okeh!

no limit adventure said...

nice blog :)

paridah said...

assalam. moga jee mndpat rawatan yg diharapkn kat spital tu.. kak doakn jee sht walafiat kelak. nadia memang anak mama. apa yg mamanya idamkn mesti smpai kmulut...bertuah jee dpt nadia...

Qasey Honey said...

wahhh sedap tgk roti tuna tu...

Anonymous said...

kak jee..
saya kalau nak roll doh roti.. bila dah roll bagi flat, saya cucuk2 dgn hujung jari sket.. (macam main piano.. hahhaaha.. n guna 10 jari tu ~ make sure bersih)

then baru roll lagi... then cucuk2 sket lagi (jgn sampai tembus pulak) pastu letak filling n gulung.. yg part hujung tu.. cubit2 sayang bagi dia melekat dgn cantik.. hope it helps..

~ nana ~

Mat Gebu said...

Waaaa....pos ke sedenak 2 ketul..okeh..

omegabiru® said...

jom k jee support EARTH HOUR sabtu ni...
http://www.earthhour.org/

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...