Sunday, April 1, 2012

ASAM PEDAS TELOR IKAN MAYONG/BUNCIS SHITAKE/KUCAI GORENG TELOR





Ini telor ikan mayong sebelum masak. Sebesar tapak tangan


Dah siap my asam pedas telor ikan mayong atau ikan duri. Kali ni telor tu tak pecah banyak sangat sebab Kjee celor dulu. Tadi masa masuk ke dalam periuk tadi, agaknya excited terlebih kacau, pecah sikit. So the kuah a bit pekat.


Anyway, rasanya marvelous. Ewah puji sendiri masak pulak. Hehehe.

Pagi tadi rancang nak buat urap bunga betik tapi tak jadi. Tak sampai hati nak suruh Unclepali ke 'kebun' sebelah rumah sebab kaki dia masih sakit kena gout.

So Kjee goreng buncis dengan sihtake mushrooms dan apabila nampak kucai dalam peti ais, terus buat kucai goreng bersama telor. Fav abang Kjee tu. Kucai tu berbaki semasa Nadia buat Penang Fried Kway Teow masa anak sedara dan cucu2 Kjee datang berkunjung Jumaat lepas.

Unclepali goreng ikan pelaling dan buat sambal belacan. Nak makan dengan kerdas lah tu. Hehehe. Oh ya Unclepali terlebih rajin hari ni, tolong buat fresh apple juice. Jap lagi nak makan. 



13 comments:

eliyaezlinalias said...

Teringin tgk asam pedas kjee tuh..

eliyaezlinalias said...

Teringin tgk asam pedas kjee tuh..

ati_emylia said...

Assalam k.jee,
Selama ni membaca dlm senyap...tp telur ikan mayong punye pasal....nak kene komem......dapnyeeeeee (sambil ngences)......dh lama x mkn telur mayong......

ati_emylia said...

Assalam k.jee,
Selama ni membaca dlm senyap...tp telur ikan mayong punye pasal....nak kene komem......dapnyeeeeee (sambil ngences)......dh lama x mkn telur mayong......

Anonymous said...

adui..kak jee,,kecur sy dibuatnya...

Anonymous said...

x pernah mkn telur ikan mayong..nk sgt rasa..

Amie said...

Selamat petang Kak Jee,
sedapnya dapat makan telur mayung...kenyal2 gitu rasanya kan kak..

Cendana Kasih said...

Mana K.Gee dapat telur ikan tu? bestnyer? selalu kalo beli ikan mayong, picit perut dulu, kengkadang takde telur...tp kalo sebelah utara mmg ada jual telur ni...kat KL ni tak pernah jumpa lagi, selalunya tokeh ikan tu dah sebat dulu..

Farhana said...

asam pedas!!! wawawa...mmg plan nk msk asam pedas ikan parang campur ikan talang arini. Tp since nasi arab kenduri mlm td bnyk lg berbaki, hold dulu niat tu. Skrg dh tengok gmbr asam pedas Kjee, kena masuk dapur ler walau dh lewat..kekeke

Lidasarrah said...

sedapnya kak Jee

Cik Siti said...

tengah malam nampak lauk pauk asam pedas bagai.. ngences!

Anonymous said...

wah kak jee...t'liur tgk asam pedas telur ikan mayong tu...my mum selalu msak asam pedas cili padi...giler2 pedas tu...miss my mum's cooking...huk3...~zantee~

riana said...

kak nak tanya..mana akak dapat telur ikan duri...saya memang nak cari sgt2...susah la nak dapat?

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...