Friday, April 20, 2012

FRENCH TOAST WITH APRICOT JAM



Selalu Kjee buat French Toast ni ala2 untuk tekak Melayu. Pecah telor, bubuh garam, pukul dan celup roti sebelum di bakar atas non stick pan.


Tapi pagi ni teringin pulak nak buat stail omputih yang bubuh fresh milk dalam telor, pukul dan celup roti. Pastu makan dengan jam. Mujur ada lagi jam yang diberi oleh Aimran, anak sedara Kjee masa dia balik dari London hari tu.

Unclepali pulak buat versi untuk tekak Melayu. Ala2 spicy gitu.

Kalau nak pan fry dalam non stick pan, bubuh secalit butter dan panaskan pan.  Tak perlu tunggu sampai butter betul2 cair sebab butter mudah terbakar. Nanti hasilnya roti jadi gelap.

Oh ya kalau tak nak makan dengan jam atau kaya, jangan lupa bubuh sedikit gula dalam telor yang telah dicampur dengan fresh milk. Selamat mencuba.



7 comments:

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, Kak Jee.

Saya garu kepala... tadi.. Ayu Citarasa Rinduan, goda saya dgn lempeng & sambal sardin.

Yang ni pun sy tergoda jugaaaaaaa...

Buat dua2 tak salah rasanyakan...
hihi

Masya said...

terima kasih kongsikan cara baru nak menikmati roti macam ni.. selalu makan dengan kacang panggang tu jer...

mala said...

french toast drizzle dgn honey pun sedap

Raja Radiah said...

Assalamualaikum Kak Gee....Radiah pun selalu buat french toast ni hari cuti bila dah tak tahu nak makan apa dan bila tinggal berdua je ngan anak time asben keluar outstation...

♥♥♥♥ dilaBanGi ♥♥♥♥ said...

salam kakjee
nanti nak try lah resepi kakjee ni
anyway tq berkongsi INFO (smile)

Terbelog said...

sedap nye tgk :)

Anonymous said...

Salam K. Jee, sama pulak breakfast kita, cuma saya makan with honey..

Zaph

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...