Thursday, December 27, 2012

HOME MADE CEMPEDAK GORENG



















Homemade cempedak goreng...semuanya pasal cari orang jual cempedak goreng dari Sungai Buloh-Paya Jaras-Sg Plong-Kuang-Kundang...tapi sedihnya tak jumpa. In the end beli cempedak sebiji berat dekat 2kg dan goreng. Sekilo RM4.

Kjee jarang2 beli buah cempedak. Agaknya seumur hidup tiga atau empat kali. Reason being, lebih senang beli singgit dua yang dah siap goreng di gerai2 yang orang jual kan? In ther words, malas!!! But then apabila tiada orang jual dan teringin nak makan, tahap gaban, kenalah buat sendiri.





Mujur stok tepung beras dan kapur sireh ada kat rumah. So, apa lagi nak tunggu kan?

Kjee tak berapa happy dengan isi cempedak tadi. Agak nipis dan rasa2 macam diperam karbaid. Rasanya manis buah tetapi kalau dapat isi yang gebu dan tenggelam apabila dicucuk jari tu serta manis menyengat, alangkah bahagianya.

Kjee tengah intai2 dusun jiran. Kok2 kalau ada cempedak. Tapi yang banyak bauh nangka yang Kjee kureng sikit makan mentah.



Ini jer yang tinggal for my doter hehehe





3 comments:

che Indon said...

Kak jee; cer bancuh tpg beras campur tpg kek naik sendiri dgn sedikit marjerin....

Zurina Hj.Zainal said...

kak g.....biji cempedak tu kalau rebus mmg best...

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

sekarang memang susah nak jumpa cempedak yg isinya gebu dan tenggelam jari. Seingat sy yg selalu mesti sekali beli cempedak setiap sampai musim ni, cuma sekali jer jumpa yg macam tu, hampa kan bila isinya nipis dan tawar hebeh.. :-(

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...