Sunday, December 16, 2012

SORRY YOUR SERVICE SUCKS!!!

ehsan google




Masa Kjee meniaga dulu, Kjee berpegang kepada tagline  'The Customer Is Always Right'. Walaupun kekadang kita sebagai peniaga mudah alpa dan merasakan apa yang kita masak dan jual adalah terbaik, the final say seharusnya  memihak kepada customer.

Mereka yang membayar. Bukan makan FREE. So mereka berhak untuk meluahkan isi hati dan rasa tekak mereka. Peniaga tidak boleh hendak memperlekehkan hak pelanggan. It's their prerogative! Peniaga kena telan walaupun kekadang pahit.

Janganlah apabila customer menegakkan haknya untuk meluahkan apa yang terbuku dalam hati mengenai makanan yang dijamah maka peniaga boleh memberontak. Misalnya, kalau dulu2 kerusi meja boleh melayang tetapi sekarang Money Talks! Peniaga ada duit dan boleh saman customer tanpa menyedari sekiranya tiada duit yang dibawa masuk customer, perniagaan dia boleh lingkup!!

Janganlah peniaga itu menjadi riak sekiranya cook (tukang masak) di restoran atau kedainya pernah bekerja di restoran atau hotel 5-bintang. Allah swt boleh menarik segala2nnya dalam sekelip mata kalau kita riak. I have seen many examples!

Kenapa Kjee merepek? Biarlah menjadi rahsia. But let me tell you, whoever you are and whoever you think this entry is dedicated to .."Sorry your service really SUCKS whether or not you like it!!"

May you be paid handsomely by the AlMighty! If not on earth, one fine day...THERE!!

12 comments:

lizabassam said...

Peniaga cam ni kena berterimakasih pd customer yg complaint demi kebaikan mereka sendiri...kalau sedap,serba serbi menepati citarasa,kena dgn harga why must the customer complaint?? Ambillah sbg panduan utk memajukan lagi perniagaan,jgn merajuk...org berniaga kena tahan dgn kriikan... kritikan yg diambil secara positif akan buat bisnez lebih maju...jgn kena tegur sikit,sensitif pulak...

MPP said...

Sabar Kjee.. Selalunya peniaga yang tak reti nak jaga customer ni takkan lama bertahan.. Tak caya tengok lah nanti.. Huhuhu..

Anonymous said...

Kak Jee, saya baru teringat sesuatu... Kak Jee dah lama tak update pasal kucing2 Kak Jee yang kat rumah tu... Apa khabar Che Tam agak nye yer...???

Kjee said...

Tak per MPP, tengok berapa lama bisnes dia boleh bertahana di situ!!

Kjee said...

Cheetam dah besar dan sombong. nanti esok kjee amik gambar dia. hari tu dia cuba nak halau ular sepanjang 6 kaki. Kjee punyalah menjerit!! Hehehe

lizabassam said...

Confirm lingkup tak lama lagi kalau tak ubah sikap....

Matkilau penang said...

salam Kjee,

Orang berniaga nie kekadang alpa dengan rezeki yang dikurniakan Allah...Sikap macam nie nescaya perniagaanya takkan bertahan lama...

Salam kenalan My blog link http://matkilaupenang.blogspot.com/

Buatbest said...

kalau berterusan mcm tu, customer mana yang nak singgah lagi..

makcikkantin said...

marahnya kak jee, mesti frust kao kao ngan 'service' tu (whatever it is)...cool :)

Amanda Suria said...

SERVICE SAPA LA YG SUCKS SGT..

Anonymous said...

Kak Jee... Sapa tak marah kalau makanan yang sepatutnya panas di saji dalam keadaan dingin beku kan! ;) ice cream goreng? ermmmm hehehe melalut laks.. :)

Nota Cikgu Anum said...

yg mknan timur tengah tu ker :)

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...