Pages

Thursday, May 30, 2013

KARI KEPALA IKAN TANPA SANTAN/SUSU








Kalau ke Bangsar Park atau kawasan berhampiran, UnclePali suka benar singgah makan tengah hari di gerai mamak Kepala Ikan Annuar yang femes tu. Kalau lunch time, memang kena beraturlah di tengah2 panas terik. Dan parkingnya, Ya Ampun punyalah susah.

Tapi tak tahulah kenapa UnclePali dan jugak pelanggan lain macam dah ketagih dengan kari kepala ikan Annuar. I follow jer. Pada Kjee, tiada yang luar biasa makanan kat situ. Aku pun boleh masak lagi sedap.

Harganya pun boleh tahan mahal. Kalau setakat berdua, kepala ikan dan sepotong ayam goreng panas2, mau kena caj sampai RM50!

Anyway, tadi Kjee saja2 jalan2 ke Pasar Keramat. UnclePali kata ikan kucing dah habis. Ikan untuk kucing dia bukan ikan cap kucing.  So Kjee suggest pergi Pasar Keramat sebab dah lama tak ke sana.

Hari ini pasar lengang sebab tak banyak orang jual ikan. Yang ada hanya ikan besar2. Kjee lalu depan satu gerai pakcik jual ikan yang dah tersedia kepala ikan yang telah dipotong2. Kepala ikan Jenahak RM16 sekilo. Hanya tinggal satu...itu pun sudah dibelah dua. 800gms RM12.90.

Kjee rembat jugak bendi dan jugak tomato. Ingatkan nak beli taupok (tahu kering) tapi tak ada. Kalau bubuh taupok masa nak hidang, sedap gak.




















Tadi Kjee masak kari kepala ikan ala India. No santan, no milk. Dulu kalau tak bubuh santan, Kjee ganti dengan fresh milk. But hari ni, tak bubuh langsung. Rasa2nya Annuar pun tak bubuh.

Resipi Kjee kat sini.

Tapi hari ni Kjee tak bubuh air asam Jawa. Kjee bubuh 2 keping asam gelugor atau asam keping. Ada kawan India Kjee beritahu, bubuh asam keping lagi sihat dan elok dari asam Jawa. Whatever. Fungsinya sama, nak bagi masam.

Kjee letak tomato, suka2 jer. Kalau tak ada tak kesah.

Sedap dihidang dengan nasi putih, papadom, ulam Raja, sambal belacan dan ikan kering goreng.




0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...