Pages

Sunday, November 23, 2014

AGAR-AGAR SANTAN BELAIAN JIWA HEHEHE







Masa Kjee buat Agar-Agar Santan Gula Melaka hari tu, Kjee sebenarnya tak berapa puas hati sebab hasilnya agak kenyal sikit. Walaupun semua yang makan kata okay, I really would prefer kalau ia lembut sikit. Dan jugak ketinggian santan dan agar-agar sama.

Not one yang mudah give up lepas first try, hari ni Kjee cuba lagi. Malam tadi Kjee nampak ada ½ tin susu manis dalam fridge. Tak tau nak buat apa sebab tiada sapa buat air bubuh susu manis dalam rumah kami. Kjee guna  low fat milk kalau buat air yang perlu bubuh susu. Kjee pun dah lupa why Kjee bukak tin susu manis tu  aritu dan tinggalkan dalam fridge.

Lepas selesai masak nasi ayam tadi, Kjee tanya UnclePali samada dia ada nampak Agar-Agar Tali dalam pantry. Bila dia kata ya, hmmm Kjee punyalah suka.

Kjee suruh UnclePali tolong keluarkan pewarna merah, santan kotak dan jugak susu manis tadi. Kjee plan nak buat ala-ala sirap bandung,  minus the ice cream soda, of course. Hmmm kalau bubuh ais krim soda, macam okay jer. Hmmm maybe next trip. Hehehe.

Kjee letak 1 liter air (actually lebih dalam setengah cawan) ke dalam periuk dan gunting-gunting agar-agar tali ke dalamnya. Kemudian Kjee masukkan ½ tin susu manis. Kacau-kacau sampai sebati. And then Kjee bubuhlah pewarna merah. Wah jadi pink lah macam sirap bandung. Kjee didihkan guna api sederhana hingga agar-agar larut.







Lepas tu, Kjee bukak 1 kotak 200ml santan kotak dan campurkan satu kotak sama air. Bancuh sampai rata. Pukul telor manja-manja dua biji telor dan masukkan ke dalam adunan santan. Pastu Kjee bubuh lebih kurang ½ sudu kecik garam. Kacau perlahan-lahan sampai rata.

Hari tu Norhayati punya resipi suruh tapis agar-agar yang telah dididihkan. Tapi Kjee tak buat. Cari strainer tak jumpa. Hehehe.

Kemudian Kjee masukkan adunan telor dan santan ke dalam periuk dan besarkan api. Masa ni jaga-jaga jangan sampai melimpah. Tapi tak boleh kacau dengan senduk! Biarkan jer. Apabila sudah cantik mendidih, padam api dan terus tuang dalam bekas yang telah dibasahkan. Rasa-rasanya tadi Kjee guna loyang 7"x7".

Bila dah sejuk Kjee masukkan ke dalam fridge.

Hmmm kali ni Kjee cukup puas hati. Kjee dapat kelembutan yang Kjee suka!! Manisnya okahlah. Tak terlalu manis hingga melekat di tekak. Tapi kalau korang nak manis, tambah jer susu manis lagi.

Lepas ni Kjee follow resipi ni ajelah. UnclePali dan Nadia kata sedap. Kjee pun suka sangat sebab ada rasa masin sikit dan lemak.

Kalau nak resipi Agar-Agar Santan Gula Melaka, KLIK SINI.




1 comments:

Gee® said...

pergh..!! mengguda....

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...