Pages

Tuesday, December 2, 2014

MOOD LEMAU...KESEDIHAN MEMBELENGGU









Same breakfast menu, two mornings in a row. Hmmm dua pagi UnclePali terlebih rajin. Memang nampak simple jer kan tapi agak renyah jugak penyediaannya. But since UnclePali tak komplen, Kjee follow jer.

Baked beans walaupun nampak serupa, tetapi ada yang sedap dan ada yang kureng. Semalam UnclePali buat guna cap Ayam. Hari ni, dia guna jenama Heinz. Dua-dua jenama ni sedap.

Kesedihan membelenggu tapi kerana UnclePali dah susah payah buat breakfast, terpaksa jugak telan.

Pagi ni mood Kjee lemau sikit. Malam tadi, salah seorang dari empat ekor anak kucing yang baru berusia kurang sebulan mati. Kjee tak tahu kenapa. Apabila Nadia balik dari kerja, dia nampak seekor dah macam lembik.

Nadia cool. Kjee tak berani nak pandang. Mata buat-buat concentrate tengok TV tapi dalam hati Kjee menangis. Dah dua malam Kjee menangis sewaktu hendak tidur. I miss Cheetam dan Snowy. Dah dekat seminggu mereka tak balik.

Agaknya dah tak best tinggal dengan Kjee sebab dah tak boleh main kat depan rumah lagi. Blackie, anjing jiran asyik berlegar depan gate. Hari tu masa bukak gate, Blackie rushed in dan attacked Mak Kitty, kucing tanpa tuan yang sedang mengandung! Terbang semangat Kjee masa tu!!

Patutlah Snowy dan Ginger asyik duduk dalam rumah. Tak berani keluar. Tapi entah macam mana, last week Snowy hilang. Cheetam pulak dah dekat sebulan, hanya balik dua hari sekali. Mungkin Cheetam ada port yang lebih tenteram. Dia ajak sekali Snowy.

So, malam tadi, luka di hati Kjee kerana merindui Snowy dan Cheetam, semakin parah apabila anak Mimi tetiba mati dalam genggaman tangan Nadia. UnclePali ambil dan cuba selamatkan anak kucing tu. Tapi dah tak bernyawa.

Anak Mimi yang semuanya blue eyes kini tinggal 3 ekor. Kjee plan nak give away for adoption bila dah besar. Itu agaknya yang buat seekor kenit semalam mati. Okay Mama promise tak akan give away for adoption, the remaining three.

Sorry.. ini luahan hati Kjee pagi ni. UnclePali pergi vet bawak Charlene yang ada fungus di telinga. Hope she will be alright after this. UnclePali jugak beli spray untuk kutu sebab dia merasakan kitten yang mati semalam sebab kutu.



Snowy and Cheetam - tinggal kenangan?


My four blue eyed darlings... tak perasan which one yang mati semalam. Now tinggal 3.




spray kutu... not cheap anymore. 



2 comments:

Eny Abdullah said...

anak kucing saya pun 4 ekor mati seekor demi seekor last month. suspect kutu jugak sebab ada discharge hitam keluar dr telinga, dan depa dok garu garu kat telinga sambil geleng2 kepala mcm pening.... and then kucing lain yg selama ni tak pernah nampak seekor kutu di badan tiba2 ada kutu?.. so must be the kitten died sebab kutu. yg kucing besar ni boleh tahan lagi...

Anonymous said...

salaam tuan rumah,
sabar ye...i tau macamana rasa kehilangan kucing peliharaan...sedih sangat...doa banyak2, insyaa allah cik catty akan nampak jalan pulang...

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...