Tuesday, April 5, 2016

SHUMAI ATAU SIEW MAI?






Dah lama Kjee panggil Siew Mai tapi bila Kjee google kat bloggers Antarabangsa, dia orang panggil Shumai lah pulak! Whatever lah. Kalau terpelat sikit sebut Siew Mai jadi Shumai. Hehehe.

Kjee buat Shumai arini sebab tercabar tengok Tyler Florence (Tyler Ultimate fame) buat kat cooking show dia di AFC. Mat Salleh ni buat letak putih telor. Dia kata nak bagi Shumai ringan dan gebus. Hmmm ya ker? Cam tak ada apa-apa beza pun. Hehehe.

Anyway, Kjee tak lah ikut 100 peratus resipi Tyler sebab dia campur daging haram. Selalu Kjee buat hanya guna udang dan isi ayam bahagian dada. Tapi hari ini, Kjee buat letak Shitake Mushrooms yang segar.








Kjee guna dua keping isi ayam bahagian dada (beli kat Ayamas), lebih kurang 6 biji cendawan Shitake, 2 ulas bawang putih, kicap cair (kjee fish sos Thai ikut rasa) dan lebih kurang 2 sudu besar tepung Jagung. Kjee masukkan semuanya dalam Food Processor dan trrrrr sampai sebati dan halus. Tyler letak 1 inci halia. Tapi tak payah letaklah sebab tak sedap.

Kali ini Kjee letak kuning telor asin. Kjee rebus dua biji telor asin, hancurkan dan letak diatas Shumai sebelum masuk kukusan. Kukus lebih kurang 10-12 minit.

Untuk dua keping dada ayam tadi Kjee dapat dalam 12 biji. Hidang panas-panas. Sedap dicicah dengan sos cili.

Resipi penuh dengan cara membentuknya, klik SINI.










4 comments:

Umie Adli said...

kak jee saya pernah buat sendiri tapi tak cantik kejadiannya. rasa ok dah. lastnya setaip hari jumaat mesti beli kat pasar tani putrajaya. 1 paket rm10. ada 16 biji semuanya.

intan rh said...

Assalam Kak..thanc for sharing :)

Fendi Rocka said...

macam dim sum

Kjee said...

Memang ia dimsum... namanya Shumai.

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...