Thursday, May 5, 2016

MI HAILAM KE MI NEGRO... BACA DULU SEBELUM KETAWA





Teringin nak makan Mi Hailam airtangan Nadia meluap-luap. Memang tidak dinafikan she makes one of the best Mi Hailam ever. Hehehe puji masakan anak sendiri. Tapi, itulah hakikatnya. Malah bukan Kjee sorang yang kata sedap. Ramai customer Kjee dulu pun kata Mi Hailam airtangan Nadia, sedap!

Anyway, Kjee buat Mi Hailam ni semalam. Kelmarin pun Kjee buat. Yang buat kelmarin tu Kjee reject. Tak berani tayang fotonya, konon. Hehehe. Bukan sebab tak sedap tapi terlalu hitam sosnya. Kjee blame dark soy sauce yang Kjee guna. Sos hitam pekat tu tak ada rasa jadi langsung tidak mencacatkan rasa Mi Hailam yang Kjee buat kelmarin. Hanya kaler jer tak seronok tengok. Hehehe.

Kjee whatsapp foto tu kat UnclePali dan Nadia. UnclePali tak kata apa. Nadia aje ketawa. Dia tanya kenapa hitam sangat? Kjee kecik hati tapi senyum ajelah. Apabila makan, ewah sedap lah pulak, sama macam Nadia masak. Nadia kata okaylah tu. Resipi dia masak pun Mama yang ajar.

Semalam Kjee tak puas hati. Walaupun terhoyong hayang, Kjee ke dapur untuk balas dendam. Hahaha. Bahan bukan banyak pun. Hanya rebus tulang ayam buat stok. Udang, isi ayam dan sotong ada dalam freezer. Sawi dan kobis pun ada walaupun tak banyak sangat.

Kali ini I was well prepared! Tak mau letak dark soy sauce. Hanya letak kicap manis Jalen dan kicap cair atau fish sauce.



Hasil sehari sebelumnya. Kena tukar nama... Mi Negro... hehehe

Species kacukan Maine Coon rasanya. Hyper.. susah nak amik gambar





Masa masak kuahnya, Kjee tuang dua sudu kicap manis. Rasa. Isyhh belum cukup rasa. Kemudian tuang dua sudu lagi dan sedikit fish sos. Kemudian letak ayam, sotong, udang, sayur-sayuran dan last sekali mi kuning.

Aikkkkk kenapa hitam jugak macam semalam? Rasa. Ehhh sedap lah pulak. Pusing kiri kanan cari kambing hitam (scapegoat). Nak salahkan sapa pulak kali? BoBo sumpah ke sebab pagi tadi Kjee hangin kat dia sebab tak reti nak guna pasir dalam tong dalam tandas. BoBo tu anak bulus terbaru Kjee. Usia dalam 4 bulan. Warnanya sama hitam cam Mi Hailam kita. Hehehe.

Ahhh nasiblah. Amik foto dan whatsapp kat Nadia. Kjee tanya why hitam jugak cam semalam sedangkan tak letak dark soy sos! Nadia kata berapa banyak kicap Mama letak? Hmmm lebih kurang empat sudu!

"What? Ingatkan tak masa kita niaga dulu? Well, kita guna senduk kenit tu which is equivalent to 1½ sudu makan kicap manis. Nadia letak 1 senduk kenit tu jer. And Mama letak empat sudu makan?!!"

Omaigawd. Tak tahu nak kata apa. Tapi kenapa masih sedap macam Nadia buat! Jeng Jeng Jeng Kjee dah jumpa apa yang Kjee boleh blame! Kicap tu!! Selalu kami guna Cap Kipas Udang sekarang guna Jalen sebab kicap lama tu sekarang dah berkali ganda mahal!

Ya ke kicap itu penyebabnya? Whatever. Apapun, next time Nadia aje lah yang masak untuk Mama ya. Hehehe.

Bila pandang foto, terfikir pulak... Mi Hailam ke Mi Negro ni?

Nak resipi dan jugak nak tau camner rupa Mi Hailam yang Nadia buat, klik SINI.






4 comments:

Fyna said...

Tapi tengok mee tue sangat menyelerakan. Nih yang tiba-tiba rasa lapar nih. Hehehe.

farhanamamarifs said...

Kena namakan Mee Bobo

Shahrizat said...

amboiiii eh saya suka mee hitam hitam ni. naik selera...nampak hitam pekat melikat. wahhhh enak ni kak.

NiNa said...

salam kenal kak gee

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...