Sunday, April 17, 2011

233. Pulut Lemak + Sambal Daging





Pengsan kannnn!! Baru setengah jam tadi Kjee teringin nak makan pulut sama serunding daging or sambal daging, kata orang Kelate. Serunding ini pemberian adik kesayangan Kjee, Sharifah Rosidah yang ke Kuala Trengganu baru2 ini. Dia bagi peket sekilo kepada kakak dia yang suka sangat makan serunding ni.

Tadi suruh Nadia gi beli nasi impit Adabi. Dia lupa nak beli tapi beli pulak 1kg beras pulut. So projeklah mama ni di petang2 yang dingin ni.

Tapi masa nak buat, malas nak kukus so Kjee tanya frens kat page Kongsi Reseipi cara nak tanak dalam rice cooker. Senang giler beb! Kejap jer dah siap. Selalunya Kjee kukus.

Kjee bubuh air menutupi paras beras pulut. Bubuh santan ala2 manja gitu. Sikit jer tau. Pastu bubuh garam. Kacau dan tekan swis. Kjee pun ke depan layan FB. 20 minit dah siap! Perfect sangat kata omputih! Terima kasih adik2 Kongsi Resepi yang bantu Kjee dengan bagi cara menanak pulut ni.

So korang jamu jer lah mata. Kjee tengah sental ni. Sedap giler. Angin belakang kira! Tapi ikut petua arwah mak sebelum makan bende2 angin. Sebelum makan ketuk meja dulu sambil kata :"Kembung meja, kembung perut aku...Bismillahirahmannirrahim."

19 comments:

Ummi said...

Sedap makan mcm ni k.Jee...Ummi pun suka layan serunding nih...silap2 haribulan byk ratah dr makan dgn nasi ke, pulut ke....hehehee

Anonymous said...

sedap makan pulut ni kjee, saya pun makan pg tadi...tanak dalam rice cooker gak, tp tak bubuh santan bubuh corn oil ngn garam jer...sama sedapnyer..pas tu makan ngn serunding n tumis sardin...sedap giler..hahaha

Anonymous said...

ermm .. kalau stail org Utara, pulut lemak sedap di kukus. Caranya .. basuh bulut dan kukus. Kalau direndam semalaman, lagi cepat masak bila dikukus. Dah masak, di gaul dengan santan. masukkan garam secubit ( tanpa garam tak terasa lemaknya ). Lepas tu gaul dan ratakan. Sedap di makan dengan durian atau serunding atau kelapa manis ( macam inti ketayap tu .. ). memang menambah-nambah !! Kalau jenis tanak ni, bila dah masak tak di campur santan tapi di gaul dengan kelapa yang ditaburi garam sikit . kemudian makan lah dengan ikan masin atau ikan pekasam goreng. Ermmmmmmm .. pecah kepala weihhhhhhh ... zue

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum kak jee... Wah nampak sesangat ler sedapnya serunding tu... terliur sudah... hehhe

Kak Ezza@makcik blogger said...

kjee
kena rendam dulu ker pulut tu...

cek chun said...

guna rice cooker jer??
ini sudah marbeles.
kawan chun bagi petua guna dapur gas tu.
cara dah sama macam kak jee guna.

Kak Sam said...

Assalamualaikum..
Kjee tq kerana sudi kongsi petua tu. Nanti nak try jugak le.

Kjee said...

Kak Ezza..tak payah rendam. Saya pun first time buat macam ni. Mudah, cepat dan sedap. Masa tanah dalam rice cooker jangan dibuka rice cooker sampai masak. Kemudian bila masak gunakan garfu dan kacau pelan2 supaya nampak cantik. tidak pecah2.

cik cek said...

Salam...cara mudah dan cpt...

Emmmm....sedapnya....:-)

KakAsma said...

waaa ada pulut makan ngan serunding sedapnyer...
tul laa kjee tolak belakang angin2 tu,hehehehe dah masuk angin nanti urut ajer..sediakan minyak angin dulu...

nur easy said...

owhh gtu ke petuanya.. mak mertua kta lak, tepuk perut tepuk lantai kasi buang angin.. hehe

Mas said...

kak jee..memang sedap pulut ngan serunding tu..yummy...

Sakura said...

senangnya..boleh guna rice cooker! mmg tak penah tau. nak try lah..saya minat betul mkn pulut2 nih. tq!

secangkir madu merah said...

salam kenal buat kakG, selama ini saya menjadi silent reader kakG, tapi pabila tengok pulut dgn serunding tu saya terpanggil utk meninggalkan jejak seterusnya menghulur salam perkenalan... memang enak ya kak kalau dapat makan pulut dgn serunding spt itu.. baru dpt tahu rupa2nya pulut juga boleh ditanak pakai rice oooker mmg nampak senang sgt.. saya baru saja kukus pulut utk dimakan bersama kuah durian... alhamdulillah utk rezeki hari ini...

perfume Merahjambu said...

mak oooiii lapar perutku melihat pulut + serunding itu :)

✿❤Cik Izan❤✿ said...

hai ^__^ salam kenal kakjee...

Sedapnyaaa nampak pulut dan serunding daging tuh. tak terfikir pulak nak mkn serunding dgn pulut sbb biasanya mkn dgn nasi panas. tima kasih utk resepi pulut tuh. nti nak try...

✿❤Cik Izan❤✿ said...

owh psl petua tu...betul ker kak jee...? hahaha...kelakar betul...

Anonymous said...

kak jee.. saya memang tanak pulut dalam rice cooker.. saya pernah buat serimuka.. pulutnya tanak dulu dalam rice cooker pastu baru transfer kat loyang n di padat2kan.. lepas tu baru letak kepala dia..

~ nana ~

Ina said...

Saya baru plan nk buat kuih lopis..terbaca lak entry k.jee pasai masak pulut ni guna rice cooker...hmmm lg sng kejaaa....TQ K.jee..Luv uuu..

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...