Wednesday, April 27, 2011

Pulut Mangga





Hujan2 ni rajin lak Kjee buat pulut mangga ni. Selalunya lepas Asar, terus landing jap depan tv. Tapi demi tekak yang memanggil2 bila nampak mangga Black Gold yang Nadia beli tadi, hmmm apa lagi!

First thing first. Tanak pulut guna rice cooker. Cara tanak pulut cam Kjee dah tunjuk hari itu. Cuci beras pulut, bubuh air. Tak payah rendam tau. Sukat airnya satu inci atas beras tadi dan bubuhlah sikit garam. Kalau nak bubuh dua atau tiga sudu santan pekat tu, bolehlah. Kacau dan tanak.Jangan nak menyibuk kejap2 bukak rice cooker tu. Biarkan sampai masak baru dikais2 tau!








Kjee pun capailah santan kotak nak buat sos untuk dicurah atas pulut mangga nanti. Lepas buat sos yang simple, kerjakan pulak mangga. Hmm walaupun manis tapi kurang masak sikit. Tapi tetap sedap.

Untuk sos santan tu, tadi Kjee guna ½ kotak santan, 1 sudu besar tepung jagung yang dicampur dengan kira kira ½ cawan air. Campurkan dan kacau jangan sampai tepung jagung tidak bergentel. Bubuh 2 sudu besar gula dan garam secukup rasa. Kemudian jeranglah atas api perlahan sampai pekat. Kalau terlalu pekat, bubuhlah sikit lagi air panas.

Apabila hendak hidang, bubuh pulut dalam piring. Susun mangga dan curahkan sosnya.



16 comments:

  1. adehhhh sedapnya.. tak tahannnn...

    ReplyDelete
  2. wahh...nampak sgt sedap... yummy!! =)

    ReplyDelete
  3. Sodap ea lakkkkk...leleh air liur den haa !!

    ReplyDelete
  4. sedapnya... terasa kat tekak nie wpun tgk gambar jer.. teringin nak makan gak...

    ReplyDelete
  5. sedapnya tgk ni!! terliur dah ni kak jee...hehe

    ReplyDelete
  6. huhu..sgt trliur..blalh msim pns ni? tringin nk mkn....(terima kasih banyak2 kak..sudi follow sy..terharu...)

    ReplyDelete
  7. tengok pun tahu memang sedap tapi aku memang tak pandai makan mangga dengan pulut, aku pun tak tahu kenapa mungkin aku lebih suka makan mangga macam tu jer kot.

    ReplyDelete
  8. WHOAAA! menu wajib order kalau mkn kt restoran thai...dah lama teringin nk buat tp kt sini mangga cam mahal je, sebijik 1.50pounds, baik beli stroberi hehe...

    ReplyDelete
  9. Thanks Kjee for sharing.... Ni leh try lagi satu lagi resepi Kjee nih. Huhuhuhuhu..... Baru jer beli manggo. Terliuq tengok gambar akak ni.

    ReplyDelete
  10. kak jee thanks for sharing this wonderfully simple and easy peesy recipe...dah buat semalam ya Allah puas hati dapat makn pulut mangga kat sini...dpt pulak beli mangga besar yg sedap mmg sedaplah! sy share dlm blog sekali ye resepi ni, dah link sourcenya ke blog kjee =)

    ReplyDelete
  11. saya memang suker yg nie kjee...lau mkn selalu kt kg baru tu...sedap, walu leh wat sendiri tp xsm ngan kat ctu ...

    ReplyDelete
  12. nak cari mangga
    nak cari mangga
    nak cari mangga
    huhu..., ngencesss

    ReplyDelete