Tuesday, April 19, 2011

238. Jalan Jalan Cari Makan - Jawa punya lah





Hehehe entry Jalan Jalan Cari Makan Lagi. Kali ni Mi Jawa yang femes kat Pasar Minggu, Kpg Baru.

Kalau korang anak jati Kampung Baru, Kuala Lumpur, mesti kenal gerai Mi Jawa Suwarno kat Pasar Minggu. Other wise, jangan nak mengaku anak Kampung Baru!!

Percaya tak gerai ini sudah wujud lebih 60 tahun! Masa Kjee kecik2, Kjee dah makan kat situ dan rasanya maintain! Lepas makan malam tadi, Nadia tanya siapa yang bawak Mama gi makan kat Suwarno? Nenek ke? Yezzza jawab Kjee. Rupa2nya dia kata kalau dia bawak anak2 dia kelak, jadi empat generasi kami yang makan situ. Bukan empat sayang, tapi lima. Nenek Kjee (moyang Nadia) pun makan sana dulu. 

Apa yang sedap sangat Mi Jawa Suwarno? Ntahlah susah nak cite. Sedap sampai menjilat jari!!. Walaupun arwah mak cukup baik dengan owner dia dulu, hampeh dia nak ajar. Dia ajar tapi rasanya lain. Mak kata dia tak bagi the secret recipe! Owner dia Dari Indonesia yang datang sini zaman dolu dolu. Tapi cakap jawanya masih piau ko!

Apapun, dulu dia orang hanya jual Mi Jawa dan Soto. Sekarang dah ada Bakso (yg sedap) dan juga Sate Kambing. Actually daging kambing dicucuk pada lidi macam sate pastu dibakar. Cicah kicap cili api. Hmmm podeh dan kaw rasanya!!

Masa dulu2, Mi jawa dan Soto Suwarno hanya RM2.50. Sekarang dah naik seringgit tapi rasanya masih kaw kaw. Tak percayalah cubalah. Korang masuk je ke dalam pasar minggu dan tanya orang situ. Suwarno tu memang femes. Dia bukak dari 2petang hingga 12 malam.

22 comments:

Nuridah said...

Salam ziarah Kak Jee,

sedapnya tengok mee jawa tu...mee soto pulak febret saya...hirup2 kuah tak sedar dah habis ni.

Kjee said...

sedap sangat2 Nuridah. Sebulan dua tiga kali Kjee ke sana.

Isteri Encek Bard said...

alahai soto feberet tu kak gee.. mesti sedap soto tu, tengok kuah tahu dah

✿❤Cik Izan❤✿ said...

sumernya nampak sedapppp...dahla tgh laparrr ni....huuuuu...sabar2...telan air liur dulu...

~~zAnAfAhMi~~ said...

saya suka sgt mi jawa, ntah bila dpt jalan2 ke Kg Baru, masa sekolah2 dulu mak selalu gak bawa kesitu...

cik cek said...

Salam kak jee

Sumenya fav. cek tapi jauhnya nak makan kena pegi Kg.Baru...hu hu...cuci2 mata dululah....

Mas said...

maceh atas info tu kak jee....
boleh mas cari nanti....
mas suka masakan gini...
sedappnya tengok....he..he..

Mas said...

lupa lak nk tanya..senang tak mencari kedai tu....

Kjee said...

masuk ke ke dalam pasar minggu. pergi dekat2 dengan pentas kat situ. tanya orang sana. semua tau punya!!

mama ju, said...

Aslkm Kak jee
Maaf saya pun panggil kj.
Sejak tau blog KJ hari2 mesti masuk..nak tgk cete2 menarik.Memang tak menghampakan!
Teruskan.tk

Deena Sulaiman said...

kjee, kedai ni dekat area nasi lemak antarabangsa tu ker ? sedap sungguh tgk haa.. :)

Kjee said...

nasi lemak antarabangsa tu dekat2 lah tapi gerai suwarno dalam pasar minggu. belakang flat PKNS yang tinggi yg nampak dari nasi lemak antarabangsa. nanti deena dtg sini, kjee bawak. gerai dia buruk jer tapi janji makanan sedap kan.

KSWSK said...

wa suka bakso...

AZLITA AZIZ said...

masuk sini terus lapar kak jee...
bila lah nak turun KL lagi... aii kalu turun boleh jugak singah kat sini... Tapi selalu sesat aje kalau jln kat KL... hihi

Along Maklong said...

terliur maklong tengok kak jee..
ajak anak pergi.. dia kata malam2 sikit lagi..
harap2 dia tak acah je kat maklong..

terima kasih.. kerana kak jee sudi jadi follower blog maklong yang tak sepertinya..

Anonymous said...

ait ..nape komen saya tak ada. Tadi ada ! KJ delete kerrr ??? saya tak ada pula ngutuk ke .. perli ker .. maki kerr .. ishkkk .. heran juga.

Kjee said...

Kalau saya delete ada tulis kat situ...removed or deleted by admin, kalau tak silap. tulisan itu takkan boleh dipadam! awak silap post tadi kot atau masa tu internet tengah giler!

Anonymous said...

ermm .. tadi ada .. saya penulis komen yang ketiga .. !! tak perr lahh ..

Yatie said...

waduh tak tahan tngk mee jawa tuuuu...lapor terussss..

Anonymous said...

Ramai kate mknan kat kg Baru byk yg sdp2 salah satunya Nasi Lmk Antarabangsa. Tapi bile gi..rase2nya nothing special. Customer mmg ramai x tau kenape. Mungkin menepati selera dia org kut. Satu yg x pekenan dgn kg Baru ni, kaw. n gerai2nya kotor. So mcm mane nak try mkn masakan di sane.....

Anonymous said...

tuan punya kedai makan biasanya ada resepi atau bahan rahsianya.....yg rahsia tu buat kadang-kala kita tertanya2........macam beberapa kes ada kedai yg guna arak cina utk masakan mrk....harap kita berhati2 juga walau pun kedai itu melayu maaa.....sekrg ini mcm2 org buat utk dpt untung..kebersihan juga perkara penting...

Julina Osman said...

Salam Kak Jee...

Nampak sedap food tu...and i know about this pasar minggu...pernah pergi sana zaman kecik2 dulu...around 1970an. Kena ajak mr hubby pergi cari kedai ni...coz dia org jawa...hehehe. Thanks kak jee for the all the info about restaurant makan yang sedap2

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...