Friday, November 23, 2012

BETIK MENGKAL LEMAK PEDAS



















Pagi tadi masa goreng jemput2 pisang kat my wet kitchen di luar rumah, Kjee ternampak banyak betik dah masak kat pokok. Selalunya belum sempat masak dah habis dikerjakan sang kera. Manalah mereka? Tak lapar ker?

Sejak jiran belakang rumah clearkan semak samun kat kebun mereka, sang kera semua dah tak datang lagi. Takut agaknya.







Anyway, ada sebiji dua betik mengkal. So sebelum UnclePali gi solat Jumaat, Kjee suruh dia tolong kaitkan sebiji. Nak buat masak lemak pedas ngan udang. Aduhai kalau ada tulang ikan kering lagi sodap kan? Whatever.

Inilah juadah tengah hari kami tiga beranak tadi. Masak lemak pedas betik mengkal dan ayam masak hitam. Resipi dah ada kat sini untuk Ayam Masak Hitam. Untuk betik mengkal boleh guna resipi ini. Tukar peria dengan betik mengkal.

Ayam Masak Hitam...tu dia. Betul2 menepati namanya! Hehehe









4 comments:

Kjee said...

Ya frozen jer boleh.

MAK TEH said...

salam kak jee..betik ni wat rojak betik teganu sedapbanget
sedap lemak pedas kak jee..esok pasar tani bole arr cari betik

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

kak jee... terliurnya.. sedap tu kak pekat kuahnya...

Anonymous said...

somtam atau colek

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...