Sunday, July 26, 2015

MIHUN KARI NYONYA GUNA BIHUN JENAMA TAYBA










Kjee rasa kalau korang pergi ziarah di Hari Raya, dan jumpa Mi Kari, pasti dah tak pandang lagi ketupat rendang kan? Serius ni... sapa lah larat nak makan ketupat rendang sepanjang Raya. Betul tak? Well, itu tekak Kjee lah kan.

Anyway, Kjee cukup happy apabila ramai frens FB dan blog Kjee ni yang bagitau mereka buat Mi Kari Nyonya Kjee ni untuk Raya dan mendapat pujian tetamu. Malah ada seorang tu kata, tetamu dia siap mintak bungkus kuah nak bawah balik. Ewah... kembang kempis aku. Hehehe 

Mi Kari Nyonya Kjee ni memang mudah disediakan. Tak banyak modal tapi adalah sedikit sebanyak songeh. Songeh ke? Hehehe. Bahan-bahan dia taklah eksotik. Tak perlu keluar masuk hutan cari. Kalau dulu-dulu, taupok atau tahu yang sudah digoreng tu, susah sikit nak cari, sekarang berlambak ada kat kebanyakkan pasar raya.

Kenapa Kjee promo Bihun Tayba kat gambar tu? Hah mai sini makcik nak cerita kat korang. Sejak dua menjak ni, dah tersebar luas banyak kisah banyak jenama mihun yang diragui kebersihannya. Malah, dah keluar dalam paper dan TV, foto-foto tempat-tempat penyediaan mihun baik dalam negara mahupun negara jiran nun di Utara sana, Jijik!!!









Bila nampak jer, terus mokcik loya nak makan. Kembang tekak ni apabila kilang-kilang bihun tu dalam keadaan cukup menyedihkan! Serius ni bukan Kjee nak sebar fitnah.

Oleh yang demikian, apabila Kjee bertemu dengan Bihun yang dikeluarkan syarikat bumiputera, maka Kjee pun terailah. Mak aiiii. So sedap texture bihun Tayba ni. Tak patah-patah.. tak lembik bila dimasak!

Teksturnya agak kenyal. So, setelah mokcik rendam kira-kira ½ jam, mokcik curahkan air panas. Apabila dah agak puas hati, terus rendam balik dalam air sejuk. Cara itu jugak kalau kita tak punya banyak masa untuk rendam. Tapi jangan celur lama-lama dalam air panas. Cukup 5-7 minit jer. Pastu cepat-cepat letak kat sinki dan buka paip. Bila dah sejuk, toskan.




Nak order, koling2 lah nombor kat situ




Bihun yang kenyal, tahan lebih lama kalau kita buat Mihun Goreng. Tak mudah basi macam jenama Bintang-bintang yang diimport dari negara jiran tu.

Selain suka texture bihun Tayba ni, Kjee tolong promote sebab Bihun ini dipasarkan usahasama projek kengkawan kita yang Kurang Upaya. Mereka gelar ProjekOKU. Mereka ini cukup dekat di hati Kjee sebab Kjee pun OKU jugak. Kjee tabik spring kat mereka kerana bukan sahaja Orang Kurang Upaya tapi Orang Kuat Usaha macam mokcik.

Maknanya, kalau korang sokong usaha ProjekOKU ini, korang sedikit sebanyak dapat membantu mereka menjana pendapatan. Kjee suka usaha ini sebab mereka tak tunggu sumbangan datang mengolek.

Kalau tak silap Kjee, satu peket RM3 jer. Murah sangat-sangat kan. Dan yang penting, bila makan kita tak risau dan terfikir-fikir kebersihannya. Dan... bukankah sudah tiba masanya kita melariskan product orang kita.

Oklah, mokcik nak ke dapur makan Mihun Kari Nyonya yang mokcik buat tadi. Korang nak resipi? Dah banyak kali mokcik tayang. Tak per lah, mokcik ni kan rajin melayan anak-anak mokcik yang manja-manja ni. Korang klik kat SINI.




Beginilah bersihnya pembikinan Bihun Tayba. Gunalah tanpa was was



4 comments:

paridah said...

assalam jee...kita mesti beli produk yg diyakini bersih dan halal apalagi diproduksi org2 kita apatah lagi yg rajin berusaha walau mrk golongan oku mcm kakpidah juga..

umi's cup cake said...

salam kak jee..biasanye resepi ni untuk berapa orang makan ye..nak bajet utk open haouse...

Nurul said...

memang cantik la bihun nya Kak Gee. Tak patah-patah pun bihunnya. Sure tak lembik. Lain kali kena cari bihun Tayba. Rasaya kat Az Zain ada kot.

Kjee said...

Salam Umi. Kjee dah lupalah... rasanya dalam 6-7 orang.

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...