Saturday, June 11, 2011

Cara Mengira Kalori - Jangan Pengsan Baca!

Kjee guna buku ini sebagai panduan. Mula2 seram jugak sebab tak tahu selama ini apa yang kjee makan salah belaka! Kjee suka makan mi rebus mamak, pizza, spaghetti bolognese, fried kway teow dan lain2. Semuanya mengandungi kalori yang tak masuk akal!

Jadi, awas. Cuba dapatkan buku ini. Kjee dapat dari Hospital Putrajaya. Tak taulah samada boleh beli kat kedai. Bukunya kecik jer sebesar tapak tangan dan boleh simpan dalam kocek atau beg tangan. Ia dicetak oleh Abbot 1-800-88-8336. Kalau call no ni agaknya boleh dapat percuma.

Kalau korang print apa yang tertera dibawah dan simpan dalam beg tangan boleh jugak kan? Tiap kali makan tengok dulu...gerenti tak selera makan. Hehehe.

Ok kita tengok apa yang disenaraikan. Kjee type dari buku kecik tu tau. Berpinar2 jugaklah mata. Tapi demi korang, ade aku kesah?

nasi ( 1 mangkuk kecik - mangkuk sup cina) = 207 kalories
roti canai kosong = ½ mangkuk kecik dhal = 359 kal
roti telor = dhal = 414 kal
sandwich sardin 1 keping = 71 kal
capati dan dhal = 166 kal
karipap ( 2 biji) = 256 kal
murtabak kambing = 722 kal (atau persamaan dgn 3½ mangkuk nasi)
roti putih (1 keping) = 75 kal
mi goreng mamak = 660 kal (3 mangkuk nasi)
mi rebus mamak/melayu = 556 kal
mi goreng = 510 kal
mi kari = 589 kal
nasi lemak biasa (sambal, telor, bilis) = 644 kal
laksa penang = 436 kal
mi sup = 381 kal
kway teow goreng kerang = 734 kal
butter/marjerin/mayonaise (1 sudu kecik) = 45 kal
kaya (1 sudu kecik) = 39 kal
buah2an (apple/tembikai/betik/pisang/durian - dri sepotong hingga dua ulas) = antara 31 hingga 67 kal
oatmeal ngan susu = 356 kal
telor rebus (keras) 1 biji = 76 kal
cucur udang ( 1 keping) = 144 kal
vadai (1 keping) = 194
char kway  atau chakoi (1)  = 292
doughnut (1) = 268
goreng pisang (1) = 129
apam balik ( 1 potong) = 282
popia basah (1) = 91
nasi briani kambing = 587
nasi minyak + rendang = 664
bubur ayam = 348
ikan kembong goreng (1 ekor) = 219
ikan bawal/siakap kukus = 65
sotong deep fried (1 pinggan kecik) = 630
satay ayam (10 cucuk) = 365
kuah satay (½ mangkuk) = 129
kari kambing ( 2 keping kecik) = 287
rendang ( 2 keping kecik) = 288
sayur lemak ( 1 pinggan kecik) = 140
soup berkerim ( a mangkuk kecik) = 375
sup sayur (dengan daging/udang) = 200
telor goreng (1 biji) = 128
burger (1 biji regular) 317
cheese burger ( 1 biji) = 341
burger extra beef = 438
hot dog = 225
apple pie = 260
sundae choclate = 380
pizza (beef/pepperoni) (1 slice) = 155
pizza (beef/chicken/onion) (1 slice) = 242
pizza (chicken/pineapple) = 268
spaghetti+meat sauce+cheese ( 1 pinggan kecik) = 444
ayam goreng ( 1 potong) = 290
kepak ayam goreng = 166
drumstick ayam = 320
mashed potato ( 1 mangkuk regular) = 87
coleslaw ( 1 mangkuk kecik) = 62
french fries ( 1 mangkuk kecik) = 290
sandwich ayam + salad = 481
pasembor ( 1 pinggan) = 752
cendol ( 1 mangkuk) = 199
low fat yoghurt ( 1 cup 150g) = 100
ice cream (2 scoops) = 305
chinese tea = 0
air buah (bergula) (1 gelas) = 120
air kelapa ( 1 biji) = 110
sirap bandung = 150
milo = 133
kopi O/teh O (1 sudu kecik gula) = 20
teh tarik * 1gelas) 83
nasi ayam = 600
nasi goreng = 637
claypot chicken rice = 898
rojak buah = 443

Hah seram tak tengok senarai kalori yg kita telan setiap hari? Kjee tak tahu berapa kalori yg badan anda perlu. Kena pergi doktor dan tanya. Kalau tidak pun, tengok senarai dan congak sendiri. Kjee hanya perlu 1300 hingga 1500 kalori sehari. Mereka yg aktif perlu lebih banyak. Maybe ada antara anda yang tahu cara mengira kalori. Sila bantu mereka yg tak tahu.

17 comments:

anymz said...

kjeeeeeeee..
pengsan jap..bangun balik.pengsan lagi..
ahhhhhhhhh!!..saya copy paste ya kjee..terimakseh kjee.seribu rahmat dapat info cenggini..

sharifah rosidah said...

Jee aku senang jer kalau teringin sangat aku makan, kalau tekak tak rasa nak makan aku tak makan, kalau semua makanan kita asyik kira kalori je memang kita takut nak makan. nanti kalau sakit kita tak lalu nak makan pun semua makanan tu.

nj said...

kak jee..
adehhh...rasanya...kembung minum chinese tea ajerr le lepas ni... '0' kalori tuuu...sandwich sardin pun rendah je kalori yekkk...hehehe TQVM for sharing kak Jee.

Ezzah Aziz said...

TQ kak jee....jenuh lah nak kira kalori setiap hari kan...tapi kalau nak sihat terpaksa lah...

Ezzah Aziz said...

TQ kak Jee....takut lah nak makan mcm ni..

Kjee said...

Ala tak payahlah kira ikut buku tu. kjee hanya bagitau korang apa yang terlalu kita makan selama ini. kalau rasa nasi briani kambing misalnya tinggi kalorinya, janganlah makan slalu. sesekali bolehlah. begitu jugak kalau rasa nasi terlalu tinggi kalori, makan roti atau capati. Kjee buat camtu. tapi oleh kerana kjee ni nak kena hilangkan bertan2 kilo, lambatlah sikit drp korang. hehehe

kanzaenterprise said...

slm perkenalan...mmg best u punya blog.jom singgah ke blog sya..follow me...

kanzaenterprise said...

slm perkenalan...mmg best u punya blog.jom singgah ke blog sya..follow me...

naniasda said...

Kalau ada butang 'Like' di tempat komen ini, saya memang 'Like' komen Puan Sharifah Rosidah :)

Kjee said...

ikut jer stail Kjee...makan mati, tak makan pun mati..so makan jer. hehehe

Anonymous said...

kak jee..
kita sokong kata2 kak sharifah rosidah ngan kak jee.. kalau rasa2 sihat jek.. haa... makan laa semua.. kalau rasa nak jaga.. sendiri laa control..

thanx for the info kak jee..

~ nana ~

aidah said...

Saya jenjalan belog, jumpa belog akak. Sangat informatif dan inti yang sangat berinspirasi. Lepas ni kena followlah nampaknya.

Anonymous said...

Salam..untuk maklumat kalori yang terang dan nyata..saya suka melawat blog susu http://sususejat.com/

Anonymous said...

Cara pengiraan keperluan kalori :
berat badan darabkan dengan 30 = jumlah kalori yg kita perlukan :)

-Shae Elana-

Anonymous said...

taip je kat google calories need calculator ..then dr situ boleh tau keperluan kalori sehari2 kita..memanglah makan boleh melantak,tp perlu beringat juga..kalau dah jadi habit makan merepek and yg lebih dr keperluan,kalau dah sakit teruk,tak guna mnyesal..nanti umur 40 dah kena pantang itu ini~~ peace VV

Anonymous said...

ya betul tu...kita ni makan main bedal je..bila tgk ni baru tau kenapa lemak terkumpul disana sini di badan..hahaha

cara saya maintain badan ialah dengan makan kerap..tapi..kena saiz yg kecik je setiap kali makan tu..supaya badan kita tak overload insulin..insulin terlebih akan buatkan gula dalam badan tukar jadi lemak simpan bawah kulit (subcutaneous fat)...

itu sebab bila kita makan terlebih kita mengantuk, dek kerana insulin banyak sgt time lepas makan..so apapun tiap kali makan kurangkan saiz hidangan, tapi kerap..kerap pun jgn la sampai terlebih kerap..kira juga jumlah kalori yang badan kita nak je..

hope that help you'ol..

BungaApril said...

Salam kak jee..
Thanks for sharing info, sangat2 berguna :) .. kalau boleh lepas ni kak jee bagi senarai kalori utk ibu-ibu mengandung pulak k.. nanti xde la istilah mengidam sebagai alasan nak makan lebih...hehehhe

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...