Friday, June 17, 2011

MACAM MANA NAK BELI MANGGA MANIS?



Ini soalan yang Kjee nak tanya korang. Bukannya Kjee nak explain macam mana nak dapatkan mangga yang manis. Kjee bab ini selalu gagal. Selalu kena tipu dengan orang yang jual.

Kekadang (kalau beli di gerai2 tepi jalan), masa nak beli, dia potong bagi kita rasa yang manis. Kita pun happy giler. Beli selagi larat bawak balik.  Sampai rumah, yang kita beli tak semanis yang kita try tadi. Masa itulah rasa macam nak baling mangga2 tu ke muka penjual tadi.

Apapun, sejak Kjee dan Nadia dan pandai makan mangga masam cicah kicap tenyeh cili dan bubuh gula sikit, kemarahan Kjee sekarang sudah berkurangan. Ewah. Hehehe.

Apapun, Kjee tetap tidak putus asa beli mangga manis sebab Kjee memang hantu mangga. Kjee sebenarnya beli mangga manis ikut naluri atau instinct. Selalunya Kjee pandukan instinct Kjee pada harga. Kalau harganya mahal maknanya buah itu manis.

Tetapi, sejak kebelakangan ini sudah tidak boleh ikut lagi taktik macam tu. Kelmarin Kjee pergi Sri Ternak. Nampak mangga Water Lily (dari Siam) yang debab2 dan berkilat2. Harganya RM5 sekilo. Kjee perhatikan harga buah2 lain di sebelahnya. Hah yang lain semua kurang dari RM5. So Kjee pun cekuplah 4 biji yang harganya hampir RM7. 

Nadia tanya gerenti manis ker? Oh mesti.. sebab mahal. Selalu yang mahal dikaitkan dengan barang baik. Nadia sengih sebab dah banyak kali Kjee guna dailog tu tapi bila balik rumah, mengamuk tahap gaban. Memanglah masin mulut Nadia. Semalam waktu berbuka puasa. Kjee pun potonglah sebiji. Hampeh!! Masam2 manis. Menyirap darah. Nasib baik tengah buka puasa dan masa tu kakak ipar duduk sebelah. Kena kontrol beb depan SIL. Hehehe

Sekarang ni tengah musim mangga. Mangga Siam dan mangga Harum Manis. Nak beli lagi ke tak? Korang ada tips? Share please.

Nak resipi Pulut Mangga, klik sini

20 comments:

Anonymous said...

mangga water lily mmg rasa dia masam lbh manis kurang. hehehe..biasa klu sy beli mangga sy cium buah tu. klu manis dia ada bau.

Kjee said...

dah cuba cium. kurang berkesan

Anonymous said...

kjee gigit aa sikit..rasa..kekeke..suzi fauzi

eima-caa said...

ye la kjee..incik hubby kata klo nak manis amik yg mahal tp penah terkena xmanis dan xmasam..rasa tawar jek..boring...
tapi dulu incik hubby pernah beli mangga thailand kat kedah..dorang kata mangga ni memang jarang ada sbb mahal sgt2...rasa dia mmg mabeles la kjee...

Zaliedana said...

Assalam kak jee,baik beli mempelam harumanis kat bkt bintang batu pahat perlis,mmgdah kompom sedap n manis meletin..Sekg da yg 6hinggit n 12hengget,tapi mmg terbaik..Kekadang dah cium pon mmg xleh nak agak gak kan..

Fazlinil Irma said...

mangga skrg kebanyakan diperam dgn serbuk kabaid. tu sbb tak manis. nampak je luar kuning masak tp rasa manisnya ngak ada. :)

MamaFaMi said...

Kita kan, kalau kita beli buah mangga, kita redha je, manis ke dak. Cemana nak tak redha, sebab kita tahu kita tak pandai pilih... hehehe.... hantam sajalah labuuuu, janji mangga. Tapi like the others had said, cara dia kena cium bau mangga tu. Hmmm mesti Kjee cakap, daripada haku cium mangga baik haku cium Unclepali kan kan kan... hehehe... jangan mare... PEACE Kjee! :D

DzulDania Aku Punye said...

sedapnya tgk...tp x kisah kje kt umah ada..beli kt NSK ari tu kt ctu leh rasa jadi x kisah & hubby pun pandai pilih mn yg manis...hhiii

akusangpenerbit said...

selalunya saya akan picit dan tengok warna buah tu. so far tak pernah gagal. tp kalau kak jee rajin,beli yang muda sikit dan perap beberapa hari dalam suratkhabar.bila masak dia akan manis sebab dah serasi dgn suhu bilik..wallahualam..

mamasuri said...

saya langsung tak reti...main redha je beli kalu di kl ...tp kalu balik kampung husben kt kelantan..kalau beli mangga sana confirm manis2 je kak jee...

CT NoArIzAh ArIs said...

Ptg semalam ke family store pun ternmpk mangga manis rupa cantik dan besar tapi tak berani beli takut termasam lak rasanya...hr ni kak jee wat N3 ni baca pd tajuk igt ada petua rupanya kjee sekadar bertanya..mmg susah nak rasa masam manis isi dlm kulit ni kan!

Ummi said...

Salam Kak Jee...hehehe..nak tau manis ke tak, kena suruh toke jual tu kasi rasa dulu...Ummi baru2 ni beli kat Shell Tol Gombak tu, mmg tukang jual kasi rasa, sume jenis dia potong...kenyang makan situ gak..hehehe, ngencess tgk mangga tu kak Jee...all time fav kan..

quinnie said...

kakjee....saya pun byk kali terkena kes sebegini....memang rasa nak baling je buah mangga tuh...hhehehe...tapi sejak pandai buat manggo smoothie nih....hilang terus rasa kemarahan...sebab kalau mangga tak best pun boleh jadik best akhirnyer...hehehhe

Anonymous said...

kak gee..ada member bg tau, klu beli mangga cikunan (tul ker eja ni)...cari yg kulitnyer mcm berkarat sket, yg tu manis...kat tmpt saya biasa jual 2kg 5-6 rgt jek..baik yg cikunan atau waterlily...sue lyana

Anonymous said...

salam kak jee..
Org yg jual buah tu bgtau saya...mangga water lily tu kalau masa beli tu belum masak (keras) ianya memang sgt masam....tp kalau dah masak (lembut-kena tekan guna ibu jari secara mendatar...jgn cucuk...buruk mangganya nanti)...begitulah adanya kak jee...selamat membeli mangga water lily yg manis :)

Ida,Japan said...

emm..sedapnyer mangga....lama tak mkn, entah la k'jee, ida pun tak berapa pandai bak pilih memilih ni..mangga yg jual kt Kl susah nk cari yg betul2 manis..tapi kn masa kt kg ida dulu, kt kelantan kalau beli grenti manis punya he..he

Anonymous said...

Kak jee .. kalau beli mangga di gerai, buat stail beli durian. MInta dia hiris sikit dan rasa. Kalau manis, ambil yang tu. Kalau dia tak nak bagi rasa dulu... tak yah beli. Semua orang nak mangga manis kannn ? So kalau dia berani confirm mangga dia jual manis, sure dia berani kita ' test try ' baru beli. Kalau beli di supermarket .. susah lerrr . Pelam harum manis dari Perlis tu, memang manis kaw-kaw. Tapi kena beli yang betul-betul masak lerrr. ...luih

Lovely Kitchen said...

Salam...

yang e-na tahu kalau mangga melaka delight manis2 semuanya...selama dok beli x jumpa lagi yang masam...tp kan dah lama x mkn mangga...meleles tgk mangga k.jee tu!!!

azmiskip2@yahoo.com.my said...

Cara termudah, tengok warnanya. Warna yang "pucat", kuning atau hijau,menunjukkan muda dan tak akan manis-manis. Lepas tu picit di bahagian hampir ke tangkai, kalau ada rasa sedikit lembik, bukan banyak, tentu manis punya.

matusha astor said...

salam kak jee

saya pon hantu mangga..tips yg saya sendiri observe bila nk beli..
- jgn amik yg masih hijau di bontot wlpon setitik.
-pilih yg bau die harum manis diperut..sbb biasa kat kepala mmg harum wangi..kadang2 bau manis yg xde..tu jgn pilih wlpon die wangi...
- pilih hujung bontot die tumbuh runcing..cantik je runcing tajam kat hujung bontot.jgn cari bontot yg debab berisi..yg tu biasa tawar atau lemak aje...xberair n manis
- pangkal kepala dan isi perut sama kelembutannya...bukan kepala lembut skit dr isi perut or perut terlalu keras...
ini bole apply kat mangga kuning thai, lili water mango, harum manis, golden thai mango...mangga jenis apple tuh tak tau camne nk pilih...sbb biasa beli die lemak2...kadang2 manis yg manis sgt sedap...

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...