Wednesday, June 22, 2011

ORANG WAYANG SELALU 'BIKIN WAYANG'?

sam - gambar ehsan google
Kjee ada juga dengar desas desus sana sini mengenai tauke wayang fofular incek David Teoh ni. Khabarnya, 'what you hear, you don't have to believe' bukan 'what you hear is what they get'. Apa hal ni Kjee cakap omputih ni. Utamakan bahasa kebangsaan kita!

Eh maaplah...samalah macam pelakon muda kita dulu yang kata 'I sound silly when I speak in Malay'. Tapi Kjee taklah kata Kjee silly kalau cakap in Malay sebab Kjee orang Malay. But Kjee lebih selesa cakap omputih kalau nak pamerkan kemarahan. Ewah...eh betullah. Kalau kita nak smash orang guna cakap omputih, mesejnya sampai lagi cepat sebab bahasa omputih lagi berbisa.

Kalau kita nak marah bahasa Melayu, mesti keluar habis carut marut dan bahasa dalam kain. Kalau bahasa omputih lebih terhormat. Waahhh jauh berbatu2 Kjee melalut. Kjee tulis entry ni nak citer pasal incek David Teoh. Anyway...

dato yusof - gambar ni pun amik dr internet
Sebentar tadi Kjee ke blog Agendadaily.com. Lama Kjee tak bersua muka dan dengar suara sahabat Kjee, Oda Ismail atau Saodah Ismail, wartawan femes Berita Harian satu ketika dulu. Sekarang ni dia menulis untuk Agendadaily.com.

Oda tulis pasal pelakon Azad yang luahkan isi hatinya mengenai incek David Teoh. Baca sini

Apabila membaca Catatan Odah, Kjee teringat berita2 yang Kjee dengar mengenai toke wayang ni. Kalau namanya toke wayang, memanglah selalu main wayang. Korang pun mungkin pernah baca cerita bagaimana incek David putaq bagai nak rak apabila ada wartawan yang tanya samada sosek sosek yang 'tersebar kononnya dia tak bagi bonus seperti yang dikatakannya.

Kjee dapat tahu Shaheizy Sam pun tak puas hati pasal pemberian rumah yang diwar2kan oleh incek David. Whateverlah incek David. Dia kata dia punya duit dia punya suka, dia punya mulut, dia punya suka mahu announce apa2.

Dalam hal ni Kjee puji Dato Yusof Haslam yang 'walk the talk' atau bahasa Melayu, cakap serupa bikin. Korang tengok jerlah betapa setianya pelakon2 gerak Khas bersama team Skop Productions. Dah berbelas tahun, kalau tak silap.

Kjee tahu ada orang industri kata Skop Productions taklah bayar mahal sangat berbanding syarikat lain. TETAPI...jeng jeng jeng bab ini Kjee kena backing sikit abang Usop Aslam ni. Walaupun dia bayar kurang sikit daripada produser lain tapi dia bayar ON TIME. Tak pernah kencing!

DAN satu lagi, dia seorang produser yang ada hati perut. Dia tahu dirinya dulu bukan lahir2 jer dah kaya raya, senang lenang. Kjee pernah naik bas Sri jaya masa abang Usop jadi kondakter bas lagi. Kemudian kami kawan baik masa dia dah jadi pelakon tapi belum kaya raya cam sekarang.

DAN Kjee pernah masa gawat dulu hantar skrip di pejabatnya dan mintak tolong bayar cepat cos dapur dah hampir2 tak berasap...pagi Kjee pergi hantar skrip, petang dia dah keluarkan cek! Kjee tak lupa jasa Dato Yusof sampai ke mati!! Walaupun, apa yang Kjee dapat kurang sikit dari produser lain bagi, sekurang2nya, adalah juga rezeki penyambung nyawa!

The moral of my entry...apa hah? Entahlah koranglah yang fikirkan apa moral entry ni. Hehehe

Orang wayang selalu bikin wayang. Kalau nak tahu apa maksudnya, nanti Kjee tulis dalam entry lain citer pasal perkataan2 pelik yang popular di kalangan orang industry seperti 'kencing' 'cium molot' dan sebagainya.

4 comments:

HaSue said...

cuma org yg pernah susah paham akan kesusahan org lain...kecuali yg lupe daratan..hee

MamaFaMi said...

Hihihi.. bila baca entry Kjee di perenggan pertama dan yang kedua, kita memang sangat setujunya. Kalau ada spandok SAYA SOKONG, mesti kita dah bawak berarak dah! Kita kalau marah anak-anak atau 'bagi khutbah' kat anak-anak, memang in English. Selain dari bunyi dia macam sopan walaupun bisa menusuk, ianya juga menghindarkan kita dari mendapat feedback 'TRANSLATION PLEASE' dari anak-anak kita. Hahaha... kenkadang penat membebel dalam bahasa malaysia, diorang leh cakap, translation please. Potong betul! Hahahaha...

Re : Regarding that Chinese uncle in my entry, kita memang kenal uncle tu. Memang never fail to greet him everytime kami bertembung. He reminds me a lot of my late dad. Kadang-kadang bila tengok dia, hilang sket rindu kita kat my abah. Alhamdulillah my neighbourhood ni quite friendly tak kira bangsa atau agama.

Ummi said...

Kak Jee, itu macam kaaa wayang ori dr Encik Teoh...adeeii..x best la main kapur2 gitu kan..menurunkan mood pelakon2 yang tengah semangat nak bersaing hebat sekarang nih! Tiba2 produser pulak bikin hal..dulu2 dgr pelakon bikin hal...mcm2 dlm industri seni ni eh...xpa la...cukuplah ummi dlm industri dapur kecilku itu...hehehhee

Madam Casper said...

dia lupa kak jee yang bagi dia kaya tu pelakon dan pengarah melayu jugak...

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...