Friday, June 24, 2011

ROTI BANTAL/BENGGALI/PAUN





Ada orang panggil roti bantal, roti benggali lah atau roti paun. Bunyi jer lain tapi maksudnya sama iaitu roti putih yang boleh kita makan sebagai sandwich, cicah dengan kari atau apa2 je lah. Ia memang roti yang cukup versatile.

Kjee suruh Nadia buat hari ni untuk bekfas esok. Hari ni puasa. Harap2 Nadia buat selah petang sikit sebab kalau roti ni tengah masak, harum semerbak satu rumah. Mahu tergoda iman kami dua beranak yang berpuasa.

Itu baru bau dia. Belum citer pasal rasanya. Masa Kjee belum beli Breadmaker dari kawan Kjee ni, dia dah bertahun pujuk Kjee suruh beli. Dia kata kalau dah buat roti guna breadmaker, tak pandang dah roti yang ada di pasaran.

Seperti biasa, Kjee senyum jer. Hmmm ayat power orang jual barang, kata hati Kjee. Tapi, jeng jeng jeng...sejak Kjee beli (masa tu terlebih rezeki. Alhamdullillah), Kjee tak pernah lagi beli roti baik jenama mahal ataupun murah. Yang Kjee beli hanya pita sebab belum belajar buat.

Apapun, semasa kjee upload gambar roti ni masa Nadia buat a few months ago, ramai yang mintak resipi. Kjee bingung jugak nak bagi sebab resipi itu didatangkan bersama buku resipi dan manual Amway. So kjee rasa mungkin tak boleh digunakan untuk breadmaker lain selain daripada Noxxa, Amway.

Apapun, Kjee berilah jugak resipinyer. Ia roti instant. Masukkan je tepung dalam BM dan tekan start. Dua jam kemudian dah siap masak. Itu guna BM yang Kjee beli ni. Kalau BM lain, kena adjust cara sendiri ya.

Roti ini menurut buku itu beratnya 2 paun.

BAHAN2NYA:

1½ cawan air
2 camca besar minyak (kjee guna minyak canola. minyak apa2 pun boleh)
2 camca besar gula
2 camca teh garam
2 camca besar susu kering
4 cawan tepung roti
1½ camca teh yis (2½ camca teh kalau guna program segera)

CARA:

Sukat semua bahan. Kemudian masukkan dulu air dan minyak. Kemudian masukkan semua bahan kering kecuali yis. Yis hanya dimasukkan di bahagian atas tepung. Jangan kenakan air atau minyak.
pilih program 4 untuk masak segera.

Selepas itu tunggu sahajalah hingga tamat program itu, dua jam kemudian,  anda akan dapat menikmati roti panas!

Selain itu, Kjee intai blog CMG sebab kesian korang yang tak pasti samada resipi ni boleh buat uli tangan. Cuba klik sini untuk respi Roti Benggali CMG.


15 comments:

MAK TEH said...

assalam kjee,kalau guna tgn guna resepi ni agak2 kjee jadi tak?

Kjee said...

maaf Mak teh. Kjee tak pernah buat. Nanti Kjee cek tengok. jap lagi kjee bagitau ya.

Kjee said...

salam Mak teh. Tadi Kjee intai blog Mat Gebu dan jumpa roti benggali ni. cubalah. kalau Mat Gebu buat mesti jadi punya. http://www.tiffinbiru.com/2010/02/roti-benggali.html

Cik Puan Izan❤ said...

sedapnya kjee....tergoda saya..kalo cicah dgn kari alangkah sedapnyaa... nampaknya kena panggil balik bread maker saya yg dah lama bercuti... masa mula2 beli dulu kemain rajin lg saya buat roti, pizza, donut, juga roti pita, uli kulit karipap pun pakai BM...hehehe...

mala said...

bestnya fresh bread, gebu je.. :)

Kjee said...

mala: mmg gebu cam kita. eh marah mat gebu lak. hehehe. but the taste is so different kalau beli gardenia or the like.maybe tak ada vitamins or preservatives kot.

niey_muhaini said...

Sy pun sejak ada breadmaker dah tak jeling lagi roti2 kt kedai..
rasa dgn roti gardenia @ lain2 agak berbeza tapi bila buat sendiri sudah pasti selamat & tiada bahan kimia pelembut roti.
dpt makan panas2 lg tu..;)

Anonymous said...

assalamualaikum kak jee..

saya pun selalu buat roti.. tapi.. saya tak ada breadmaker.. n saya guna mixer sahaja untuk uli doh roti tu.. so far, alhamdulillah.. roti saya menjadi dengan cantik.. siap buat jual lagi.. :)

apa2 resepi roti.. memang boleh guna mixer ataupun tangan.. pakai tangan tu.. kalau larat laa ya..

panduannya, mula2 yis + air suam + sedikit gula dan biarkan dalam 5 minit baru dikacau.. jgn lupa tutup bekas tu.. sementara tunggu yis berbuih, siapkan bahan2 kering.. dlm mangkuk adunan masukkan tepung gandum, gula, garam, susu tepung (bahan2 kering kecuali choc chip/rice, kekacang, kismis), then putar kejap (guna spiral hook) agak2 bercampur baru masukkan telur.. then masukkan air yis sedikit demi sedikit, sampai habis.. bila doh dah membentuk baru masukkan butter/marjerin/shortening.. untuk dapatkan roti kaler putih, guna shortening k.. putar sampai doh jadi elastic.. pastu perap sampai naik 2x ganda.. perlu ingat, kalau pakai mixer, doh kita panas.. so dalam 30 ke 45 minit dah boleh intai2 doh tu..

ini sebagai panduan sahaja.. sukatan, ikut lah pada resepi.. cuba dulu.. then baru tau..

kak jee.. boleh tengok gambar2 roti kat FB saya.. :)

~ nana ~

sharifah rosidah said...

wah semangat tengok roti yang nadia buat ni. aku ni bila lah nak buat roti. nanti baru semangat nak buat sb dah sibuk sibuk ajak gi outstation macam hari tu kita baru semangat masak mee dan dan nak outstation sampai rasa malas nak masak sbb kena kacau mood.

BLOG KU CERITA KU said...

salam kak jee nk tya kalau kita nk buat roti kentang tu mcm mana ada tk resipi nya kak jee,lg pn beli barang ni dengan kawan tapi dia pn tk sempat nk ajar mm mana cara guna bread maker amway ni

Kjee said...

salam. sila ke blog Dapur Tanpa Sempadan ataupun MamaFami's Spice And Splendour. Dua2 blog tu ada ajar kaedah buat roti kentang guna breadmaker.

Cik nolie said...

kak gee..saya pun ada beli noxxa nih ..siap oven tapi pernah sekali wat x jadi..x penah wat lagi..ekeke..tgk roti kak gee..naik semangat nak wat balik..tqqq..love u la kak gee

Anonymous said...

ada resepi roti cheese x? saya pun ada guna mesin ni wat muffin tuk jualan....

Siti Norhidayah Bt. Ismail said...

nanti nak cube...thanks for the recipi..tq KakJee :)

zee azie said...

Sama mcm roti sy guna bm noxxa....br beli...hr ni hr ke 3 buat roti...tp hr ni gn tpg gandum plk sbb tpg high protein x de stok...mintak2 jd la ye...

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...