Friday, June 15, 2012

PUFF TELOR PORTUGIS



Akhirnya!! Kjee berjaya buat Portuguese Egg Tarts (or is it puffs) setelah berhari2 duduk depan komputer sambil drooling over hasil air tangan Paty dari Paty's blog. Thnx Paty.






Mudah jer sebenarnya tetapi banyak sangat aral bila duduk nak membuatnya. Tetapi hari ni Kjee nekad. Lagipun,  hari ni Kjee tak masak untuk lunch. So bolehlah projek baking Egg Puffs ni. Kjee panggil egg puffs sebab Kjee guna puff doh jenama kawan. Ingatkan tadi nak buat puff doh yang dibuat Paty tapi jenguk fridge, butter tak ada! 

Hasilnya setelah masak? Hmmm belum sempat sejuk betul, Kjee dan Unclepali dah ngapp dua biji sorang! Enak banget gua bilang lu!

Kjee double up resipi Paty sebab tamak. Hehehe. Apabila dah buat, puff pastry kawan cuma ada 10 keping. Mixture telor banyak berbaki.So, Kjee tengah thaw pastry puff jenama yang belum Kjee try ni. Yang warna biru (dalam gambar).













Kjee ingat nak buat satu tart guna acuan besar. Jap lagi nak try. Resipi Paty guna UHT tapi Kjee hanya ada fresh milk sebanyak 100ml so Kjee tambah susu cair or evaporated milik sebanyak 150 ml lagi.





Kalau korang nak buat dalam 10 biji kecik2, buat separuh jer dari bahan2 yang Kjee guna.

Bahan2nya:

200 ml whipping cream
4 butir telor ayam gred B
110 gms gular halus
250 ml susu UHT
2 keping cheddar cheese
secubit garam
1 sudu kecik esen vanilla
pastry jenama kawan (kalau nak buat pastri cara Paty, klik sini) 

CARA:

Panaskan oven suhu 220 darjah. 
Keluarkan pastri jenama kawan (kalau guna) biar pada suhu bilik.
Panaskan sedikit separuh dari whipping cream dalam periuk kecil atas dapur. Sebaik mendidih (manja), masukkan gula halus. Kacau sampai hancur dan sebati. Kemudian masukkan separuh lagi whipping cream dan cheese. Kacau bagi sebati dan alihkan dari api. Sejukkan seketika.
Pukul telor manja2 bersama sedikit garam dan esen vanilla. Masukkan juga susu UHT. Kacau rata. Kemudian masukkan bancuhan telor ke dalam bancuhan susu. Kacau sebati dan tapis.
Turap sedikit pastri kemudian dipotong kemas dan diletaak dalam acuan. Kjee spray (can oil spray) dulu acuan tin. Kalau tidak, oleskan sedikit butter atau minyak.
Setelah disusun doh dalam acuan, isikan ¾ doh dengan adunan telor.
Bakar dalam oven selama 20 hingga 25 minit atau sehingga permukaannya sudah keemasan. 
Hidang sejuk.




7 comments:

Balqis Nazid said...

Wah kak jee terliurnya....
Saya tak pernah terai lagi tapi memang fevret ni...

KuNanGKuNanG said...

slalu beli je kak.sy nak wat nnt jd telur goreng je karang.haha

Sari Yusa Ibrahim said...

kita suka sangat tart telur portugis ni..

inahar ali said...

waduh..nmpak mmg sodaap ye kakjee..nk pi beli puff pastry kawan dulu..tp sebelum tuh kalu teringin sgt leh singgah KFC dulu beli..hahaha!

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Welcome Kjee...yours' look sexy pakai skirt lagi

Suib said...

sodap nie..

Anonymous said...

Jusrol brand is one of the top brand in uk for ready made .

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...