Pages

Tuesday, February 25, 2014

LEMAK REBUNG MADU DENGAN AYAM







Seminggu sekali makan masak lemak stail Nismilan. Ya Ampunnnn kolestrol ku. Tapi tak apa. guna jer kunyit idup. Boleh belenkan (balance) kolestrol, kata orang tua-tua Nismilan. Wallahualam.

Anyway, rebung madu yang Kjee guna ni bukan yang fresh. UnclePali beli 800gms kat Hero Market tapi kira-kira 500gms jer boleh guna sebab yang lain dah tua.

Ingatkan nak masak dengan daging salai tapi stok dah habis buat Gulai Pahang hari tu. So Kjee selongkar freezer dan jumpalah ayam. Kjee guna ayam yang ada tulang. Yang isi bahagian dada, disimpan nak buat Chicken Pot Pie nanti.

Ini masak lemak cili api Nismilan biasa. Yang hanya bubuh cili api sebanyak suka, serai juga boleh tahan banyak dan kunyit hidup serta santan pekat. Kjee guna santan dari dua biji kelapa.

Kjee masak kali ni sedang sedang jer pedas. Arwah mak kata tak boleh pedas sangat sebab rebung tu pun dah bisa.

Itu jer. Jaga jangan sampai pecah santan. Arwah mak dulu boleh hangin kalau Kjee masak lemak pecah santan. Sebab takut kena marah, masak lemak selalu hati2. Hehehe.





4 comments:

rahel said...

perghhh...tersangat menyelerakan...terus keroncong perut...hehe

Fieza said...

Wah Kak Jee terlior saya dibuat nyer..

Shiela said...

hmm.. patotlaa asyik tersedaq jer tadi.. rupanya disebut yer.. sodap eay kjeee.. walllahhh.. kaler pun mengancam sangat tu.. :)

Nora said...

Suka sangat blog kak jee ni..pencetus selera dan idea..memang kelaut diet di buatnya....

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...