Saturday, February 15, 2014

PASAR BORONG WAKAF CHE YEH... MACAM MACAM ADA


Kalau ke Kota Bahru, tak sah kalau ke Wakaf Che Yeh, kata teman-teman Facebook. Macam-macam ada... bawak duit banyak-banyak borong, tambah mereka.

Kjee pun tanyalah dengan Sham, dekat ke Wakaf Che Yeh dengan Hotel Holiday Villa tempat kami menginap nanti?

"Eh hotel tu memang di Wakaf Che Yeh, Aunty. Mungkin nampak dari hotel," ujarnya.

Oklah tu. Kononnya semuanya murah di Pasar Borong Wakaf Che Yeh terutama sekali pelbagai jenis tudung. Kjee senyum jer. Tak minat sebenarnya dengan tudung fesyen baru berlapis-lapis. Manakala Nadia pula ada fesyen tudung yang diminatinya. Fesyen budak-budak pompuan zaman ini.Tudung Galore
Anyway, selepas kami dinner di New Horizon sambut birthday Nadia pada 9 Februari lalu, kami pun ke Pasar Borong tersebut bersama Elani Abd Kader (hos kami) dan Ustazah Sue, rakan baik Elani.

Kjee memang dah lama tak ke pasar malam atau uptown mahupun Petaling Street di KL sebab pelbagai masalah. Selalunya tempat-tempat tersebut dipenuhi manusia. Pasti sukar untuk Kjee bergerak terutama sekali kalau guna kerusi roda. Kalau kena jalan, gamaknya tak sampai 10 langkah, Kjee dah tumbang.
Ada jugak buah2an dari Siam
Wajah letih Nadia tolong pilih batik sarung Mama


Menurut Elani, sekiranya musim cuti atau bulan Raya, Pasar Borong Wakaf Che Yeh ini akan sarat barat dengan pengunjung. Dan beliau pernah sesat. Mahunya tak sesat sebab kawasannya terlalu luas dan setiap gerai kelihatan hampir sama. So camner nak cam tempat nak keluar!

Keluar masuk satu lorong ke lorong lain, akhirnya tumpuan Kjee lebih kepada kain batik sarung Terengganu. Pilih punya pilih ikut kata penjual, ada jugak terkena sehelai dua batik Siam setelah kembali ke hotel. Hehehe.

Harga kain batik sarung antara RM20 hingga RM25. Boleh tawar menawar. 

 
Oleh kerana malam pertama itu kami keletihan sebab perjalanan hampir 12 jam dari KL menerusi jalan pantai Terengganu, maka malam esoknya kami berempat pergi lagi. Dan terjumpa pulak salah seorang ibu saudara Sham yang jual kain batik. Maka dapatlah harga lebih murah sikit. Hehehe.

Kalau ke Kota Bahru memang seronok kalau singgah di WCY ni. Kalau tak beli pun boleh cuci mata. Lain kali kami ke KB, wajip jugak singgah. Tapi kena bawak penduduk tempatan sebagai jurupandu. Boleh dapat murah sikit kalau kecek Kelate. 

Malangnya, Sham dibesarkan di KL. Loghat Kelantan dia banyak dipengaruhi loghat KL... Hehehe.
1 comment:

  1. MAAF CAKAP LA..
    kt wakaf che yeh tu.. sapa yg byk berniaga kedai besar kalo bukan kemboja dan pakistan..
    korang mungkin tak kenal mereka ni kemboja atau org tempatan,...

    ReplyDelete