Wednesday, August 12, 2015

KARI DAGING DENGAN KENTANG STAIL MOKCIK









Lama bebenor Kjee tak masak Kari Daging dengan Kentang. Aritu Kjee beli daging batang pinang. Rasanya tak sampai sekilo. Ada plan nak guna daging tu masak ntah apa bende. Masa beli ingat. Bila dah dekat seminggu duduk dalam freezer, lupa pulak.

Pagi tadi, tekak Kjee teringin sangat nak makan kari daging. Teringat daging batang pinang dalam freezer. Kentang pun ada... rasanya dua tiga bijik. Orite... tak mau ubah fikiran lagi walaupun turut bermain di kepala Daging Kaprau atau Daging Goreng Daun Selasih, Sampai rumah dari hantar Nadia pagi tadi, Kari Daging yang menang. Hehehe.

Sementara defrost daging, Kjee sediakan bawang merah, bawang putih dan halia. UnclePali petik 3 helai daun kari. Kalau tak ada daun kari, rasa tak lengkap masak kari. Memang ada 3 biji kentang. So Kjee kupas kulit dan belah dua.

Kjee suruh UnclePali standby pressure cooker nak rebus daging. Habis hiris-hiris daging Kjee perasan daging batang pinang dah lembut. Sumbat dalam pressure cooker nanti hancur.











Ini ada tips untuk pastikan daging itu lembut atau liat. Masa beli, pastikan daging itu warna pink. Kalau merah menyala, mesti liat. Lepas tu, korang cubit sikit daging tu. Kalau senang dicubit, maka itu daging lembut. Kalau kenyal atau liat masa dicubit (daging mentah), nasib ler kan kena rebus berjam-jam kalau tak guna pressure cooker.

Korang nak resipi lengkap kari daging, sila KLIK SINI. Resipi itu guna daging tetel yang direbus sampai lembut. Memang sedap guna daging tetel sebab ada urat-urat dan jugak lemak-lemak sikit. Tapi jangan sedih kalau kolestrol melonjak naik. Hehehe.

Ada orang tanya camner nak masak kari daging yang sedap. Kalau nak tips dari mokcik yang masih belajar ini, KLIK SINI. Tak tahu samada kena dengan citarasa korang.  Arwah mak selalu letak lebih kurang satu sudu besar kerisik dalam kari daging atau ayam. Kjee malas nak buat kerisik. Tapi hasilnya memang kebahboom. Hehehe.

Okay itu saja mokcik nak story arini. Kalau nak terai buat, ok jer... kalau tak nak, mokcik tak report polis. Ok babai.





2 comments:

adda syuhada said...

sedapnyerr...

Anonymous said...

Kalau nak terai buat, ok jer... kalau tak nak, mokcik tak report polis. (Hahaha...ayat kjee yg buat sy gelak sorang2 kat depan pc...)

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...