Pages

Tuesday, September 8, 2015

CUCUR JAGUNG MANIS GARING







Cucur Jagung sarapan di pagi yang dingin. Ia cukup versatile. Untuk minum petang pun sangat okay. Cicah dengan sos cili. Pastu minum kopi O panas. Perghhhh.

Kjee buat cucur bulat-bulat kali ni letak jagung manis, bawang hiris dan bilis. Bukan guna jagung fresh tapi yang beku atau frozen jer. Itu yang ada. Kalau letak jagung fresh tentu lagi manis. Ala apa ajelah yang ada kan?

Ini bukan cucur manis ya. Cuma letak jagung manis.

Kjee guna kaedah 2 cawan tepung 2 cawan air panas mendidih. Campur semua bahan-bahan termasuk sedikit garam ke dalam besen. Buat lubang ditengah-tengah dan curahkan air panas. Gaul panas-panas guna senduk. Biarkan seketika.

Dah sejuk sikit, bentuk bulat-bulat. Tadi Kjee guna dua sudu tadi untuk bentuk bulat. Malas nak kotorkan tangan. Hehehe.

Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan satu persatu dan perlahankan api. Balik-balikkan setelah nampak brown. Goreng hingga garing.

Tadi Kjee buat, luarnya garing, dalamnya lembut. Sedapnya cicah cili sos. Kat luar pulak hujan lebat. Adoiii tak sedar habis satu besen. Besen ayan kecik jer tu. Hehehe.

Dulu pun Kjee pernah buat. Klik SINI.






3 comments:

Eintan Nurfuzie said...

Jalan Jalan sini
simple tapi terbaik.. sedapnye

Cik Puan Eka said...

memang fav saya cucur jagung ni kakji. Makan panas2 fuh tak sedar habis sebesen hehe

Aishah Amin said...

nyum nyum boleh makan petang2 depan tv
Aishah

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...