Pages

Sunday, June 12, 2016

SAMBAL GORENG JAWA









Kjee orang Jawa. Jawa piau (pure). Mak bapak datuk nenek semua Jawa. Jadi tekak ni kalau tak pekena lodeh kering atau arwah Mak kata Sambal Goreng, tak sah hidup. Mujur anak dara kita pun favorite. Tak ada sambal goreng pagi Raya, boleh menitiskan airmata.

My other half orang Utara. So, dia tak berapa minat sambal goreng ni. Jeling jer kalau Kjee hidang. Nak buat camner kan? One man's meat is another's poison. Tak suka makan, Kjee tak kesah. At least dapat bedal berdua aje dengan Nadia.

Sambal Goreng ni, kalau Kjee buat, ikut mood. Kalau mood baik, ikut sebijik resipi arwah Mak. Kalau tak ada mood, buat yang serba ringkas.



Versi ini letak petai


Resipi asal arwah Mak, guna tiga jenis cili. Cili hidup (cili merah), Cili Kering dan cili Padi. Semua cili ini beliau hiris halus-halus. Cili kering digunting dan direndam seketika. Selain itu, mesti letak sedikit belacan. Tak ada belacan, lari rasanya. Begitu jugak gula Melaka. Kalau letak gula putih ntah apa rasanya sebab kita tak pernah letak gula pasir.

Kalau mak buat mesti lengkap ada hati ayam, pedal dan jugak ayam. Versi Kjee, mesti tambah udang baru umphhhh. Kekadang kalau budget lebih, selak udang baru nampak bahan-bahan lain. Hahaha.

Okay itu aje nak story. Seperti biasa, kalau korang teringin nak buat, klik resipi kat SINI.





Versi selak udang nampak tahu, tempe hehehe

1 comments:

Fadzilah Rahman said...

salam kak jee

sy org utara tapi sy suka makan sambal ni
mak mertua selalu hidang sambal ni masa hari raya
pedas

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...