Wednesday, February 2, 2011

30. mi kari ala nyonya


tekak kjee ni memang cukup ceweret bab makan mi kari. eehh yang lain2 pun cerewet gak tapi kalau mi kari ataupun kwayteow goreng, kjee cerewet tahap gaban!!

maaflah tapi tekak kjee tak boleh terima mi kari yang ada telor rebus. pantang nenek moyang kjee. sedap cam mana pun orang masak, kjee tetap tak suka. tak tau kenapa. begitu jugak dengan char kway teow yang basah tu. loya rasa nak telan.

tapi, kjee ni kan tak hipokrit. kalau tak suka, kjee cakap terus terang, kalau suka aduhh kjee ni emosional abis tau! sebab itulah kalau kjee puji sesuatu, kjee puji melambung...dan begitu juga sebaliknya. tak der bagi can duk tengah2 punya kan. harap lama kelamaan korang fahamlah tabiat kjee ni. kjee ni laser jer lebih tapi hati baik tau. percayalah

pagi ni kjee nak kongsi resipi mi kari. yalah dah kutuk mi kari orang lain berbakul2, kjee kena tunjuk contoh apa dia mi kari sedap di tekak kjee kan.

apa bezanyer mi kari nyonya kjee ngan mi kari melayu? tanya seorang rakan. banyak beza. masakan nyonya gunakan belacan dan buah keras. rasa kjee buah keras jarang digunakan dalam masakan melayu. mungkin masakan jawa adalah. ntahlah kjee ni bukannya pakar sangat dalam masakan melayu yang guna buah keras.

anyway, balik kepada topik mi kari nyonya ini. usia resipi yang kak jee perolehi ni dah berpuluh tahun usianya.. Ingat lagi. masa tu kak jee keje di The New Straits Times. kjee mengandung anak sulung. Hari-hari pergi kantin kat tingkat atas NST tu, kecek nyonya tu mintak resipi mi kari dia yg sedap sangat tu. hari2 kjee boleh makan mi kari kat situ. Ntah satu hari nyonyo tu kesian gaknyer tengok Kjee terboyot2 asyik sengih je kat dia maka dia berilah resipi ni.

korang ingat senang ke orang cina nak bagai resipi dia orang. so tengoklah bahan2 kat bawah ni.



bahan2nya:
1 cawan rempah kari daging babas
½ cawan cili kering yang telah diblend
8 ulas bawang putih
1 genggam penuh daun kari.
4 batang serai (diketuk)
belacan sebesar ibu jari.
4 biji buah keras
½ ekor ayam
kerang
taupok (tahu goreng)
1 cawan pati santan
mi kuning/mi hun
taugeh

cara:
tumbuk bawang putih dengan buah keras dan belacan. kemudian tumis hingga wangi, masukkan cili mesin. kacau lagi sampai garing. masukkan rempah, daun kari, serai dan kacau rata dan bubuh setengah cawan air. masak sampai jadi paste.

Nyonya tu suruh tepikan sikit paste ini utk bubuh atas mangkuk masa nak makan nanti. (kjee tak tepikan. tapi guna cili hijau jeruk). bila paste tu dah wangi, masukkan ayam (setengah ekor) yang telah dipotong bite size. kacau dan tunggu hingga terbit air ayam tadi. Pastu bubuh air anggaran dua cawan atau lebih ikut suka pekat camner. Bila dh melegak, masukkan santan pekat 1 cawan. Kalo suka bleh bubuh fresh milk ganti santan.

Lepas tu biarlah ia mendidih perlahan hingga terbit minyak. nyonya tu kata, jangan selalu kacau sebab mi kari nyonya selalunya pecah santan. tapi kjee ni mana boleh tengok jer kan masakan yang tengah mendidih. tangan mesti gatal nak kacau. maka selama kjee buat, tak pernah pecah santan.

rasa garamnyer. kalo guna msg blehlah bubuh kalo tak buh gula sikit. kepekatan kuah sebenarnya ikut suka masing2. ada yg suka kuah pekat, ada yg suka sedang2 dan ada juga suka cair. adjust air supaya sampai tahap kepekatan kuah yang anda suka.

macam biasa celur mi dan sedikit taugeh dibubuh dlm mangkuk. sediakan kerang yg telah direbus tanpa air dan dikopek sebagai hiasan. begitu juga taupok atau tahu goreng yg dipotong nipis dan disusun atas mi yang telah dicurah kuah panas-panas. Inilah mi kari nyonya.

korang cubalah. memang sedap giler tau. kjee puji sebab bukan resipi ciptaan kjee tapi orang punya. tapi masa hidang kuah dia mesti panas tahap mengelak gitu. aduh maleh nak citer lah.

kjee ada bagi resipi cili jeruk dalam Notes kjee di FB. rupa2nya ada cara buat cili jeruk tau. bukan main hentam bubuh air panas jer tau. korang nak tahu, intailah kat Notes kjee di FB. best giler cili jeruk tu, wa cakap lu.

Nak cuba buat cili jeruk? Klik sini.

25 comments:

anis said...

kjee, saya pon cukop tak suka telur rebus org letak dalam soto/laksa/mee kari semua tu...mmg rasa spoil jer....tapi kalau nasik lemak wajib lah telur rebus tu...kalau telur mata pon dia mcm tak berapa nak ngam je...:)

Nin said...

Betulla Kjee. Kita tak tahu mana diorang dapat resepi bubuh teur rebus kat dalam mi kari, mi sup, soto, laksa cam anis mentioned. Pelik la rasa dish tu. Out terus. Selalunya Cik Abang kita la kena makan telur rebus tu..

Nur68 said...

Kjee: samalah dgn sy, tak suka telur rebus jadi garnishing kecuali dlm nasi lemak dan mee jawa ...insyallah nanti cuba resepi mee kari ni..

sharifah rosidah said...

Mee kari nyonya I loike, nak cuba masaklah nanti.

anymz said...

wah.masuk dlm list saya nanti ni kjee..maceh ya atas resepi nya ni..

khatijah77 said...

salam kenal k jee..nak cuba la juga.tq resepi..

Pinchesska said...

Salam Kjee..

Saya dah cuba resepi ni..marveles..Thank you for sharing..
http://dapurpinchesska.blogspot.com/2011/03/mee-kari-ala-nyonya.html

ryna n nenek (^__^) said...

salam kak jee...miss u so much!!!
and also miss ur roti jala n laksa johor!!!!
nyum! nyum!nyum!...
dulu slalu makan dgn nenek kt ulu klang..kak jee pnh bkk kedai kt ctu...tp dh tutup...xtau kak jee bukk kt mane...
nnti nk cube resepi ni...thknz kak jee..

tee said...

mohon share k.jee.. ada ipar duai nak dtg umah lusa.. nak try resepi ni lak..cam sodap jer... tq..

Aryanie Ismail said...

thanks k jee. mmg dh lama cari resipi mee kari yg best ni. nanti nk cuba. Tapi huby tk suka pedas.. so saya kena kurangkanlah kuantiti cili kering tu..

dayang Citra said...

Nak cuba,nak cuba,nak cuba..selalu mi kari simple je,nak cuba mi kari nyonya pulalah....thanks Kjee..

zuraidapenang said...

fuhh nanti mmg kena try la resepi mee kari kak jee ni...baca resepi pun dh rasa sedap!!hehehe

eijalutfi said...

besok nk cari bahan.. nak buat.. yeaaa..

amimasako said...

Memang sedap kakjee...terbaaiiikkk!

Anonymous said...

Terima kasih kjee dengan resepi ni. Saya dah cuba tadi. Memang sedap.

Anonymous said...

saya selalu buat mee kari nyonya tapi tak pakai belacan. saya ganti dengan ikan bilis blend. kuah saya segala macam saya masukkan terus so takde garnishingnya kecuali tauge & sawi celur. resepi saya dapat dari sorang nyonya meniaga kat food court di alor setar.

ain1914 said...

Kak jee, Ain nak copy resepi ni ye... nak cuba petang ni buat buka pose...

azian said...

Dah try resepi Kjee ni...memang sedap...Minta izin ulang tayang resepi kat blog ya...Tq.

adibah said...

salam kakjee.. resepi ni kegemaran hubby saya.. thanks for sharing kakjee..

p/s: masa kecik2 dulu, saya panggil kakjee 'monalisa'.. :-)

Anonymous said...

K Jee thanks for this receipe, search kat internet resepi mee curry terus jer jumpa blog ni, sedap sgt ��

Mazita Ibrahim said...

Salam k Jee..sy dah byk kali try resipi ni. Mmg jd mee kari kegemaran sy. Mmg sedap sgt. Kena dgn selera sy & anak2.

Jari Pun Berkata said...

Saya dah try 4 kali guna resepi Kak Jee, masak raya hari tu, kwn2 kata sedap! siap ada minta resepi. Esok ada Jamuan Raya kat opis, kwn2 termasuk boss minta saya buat kuah mee kari.Bahagian lain mereka agih2kan. Thanks Kak Jee.

Kjee said...

Sama2 JPB. Terharu. Salam kpd kengkawan opis.

rizqaisya said...

As Salam Kak Jee, semangat sungguh saya dengan resepi ringkas ni. Balik keje terus buat. Alhamdullillah sedap sangat and nilah resepi yg saya cari. Selama hari ni buat mi kari xpernah kick. Cuma hari tu tersalah beli rempah kari. Terbeli yang hot and spicy. So menangis pedas but still didnt stop us having another bowl. Thanks so much for the recipe. Ikhlas nya Kak Jee. Semoga Allah sahaja yang membalas kebaikan Kak Jee. Terima Kasih banyak2.

Ezanie Najwa said...

As salam kjee..sy minta izin share resepi ni ye..slalunye mkan mee kari biasa je,tp mcm kjee kt le..nak cari yg sdap payah..kebetulan ahad ni harijd anak sy nak buat untuk makan2..

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...