Sunday, March 27, 2011

171. Petua di Dapur


foto ehsan google
 Boring ker apabila Kjee asyik post entry petua? Tak per lah kan? Kesian kengkawan yang bagi petua mereka hari tu. Nak biarkan saja, rugi pulak kan? Kalau rasa boleh amalkan, silalah.

Kali ini Kjee senaraikan petua di dapur. Kjee pun ada satu dua petua di dapur yang diturunkan oleh arwah emak.  Kalau emak makan makanan yang 'ada angin' seperti nangka, beliau akan ketuk meja cam ni. 'Hai meja...kembung kau, kembunglah perut aku!'. Lepas tu dia makanlah nangka. Herannya perut dia tak kembung. hehehe.

Itu jer Kjee ingat masa ni. Lain kali kalau ingat lagi, Kjee turunkan untuk dikongsi semua yer. Okay kita tengok senarai petua yang diberikan kengkawan hari tu.


 1. Saya ada petua nak hilangkan bau tak kering pada baju. Kalau kita basuh t-shirt dalam musim hujan, kadang2 ada bau tak kering tu. Masa mula pakai ok lagi tapi dah kena peluh kita makin busuk. Nak duduk sebelah org pun segan.  Rendam baju tu dalam cuka. Kalau rendam malam pagi dah boleh basuh. Masa basuh tu jangan letak pelembut banyak2.  Tujua  kita nak bagi wangi tapi wangian itu lah yang menyebabkan bau tak best tu. Basuh sekadar nak hilangkan bau cuka. Biasa saya buat saya basuh baju tu dulu dengan air sampai hilang bau cuka lepas tu baru basuh macam biasa (dengan sabun dan pelembut). - Zaliza

2. Pesan orang tua...jangan menyambut lesung batu ke batu asah ke walau batu sungai yang guna nak gosak ketiak...nanti bila berpisah tak berjumpa lagi. Pesan orang tua juga jangan tuang cuka dalam lesung batu nanti tanggal ponggong nya. Pesan orang tua jangan letak periuk gulai atas simen takut lauk basi. Pesan orang tua bila berkain basah bilas dan kibas kain sebelum sidai nanti tak lah lembik lutut bila berjalan. - norasmah

3. Jangan  tinggalkan bekas simpan beras kosong sepenuhnya. At least kena tinggalkan beberapa butir supaya tak putus rezeki nasi. – saira

4. Kalau nak empuk kan daging contoh masak sup tulangkan kadang2 ada yang daging nya liat maka masuk kan 2 helai daun nangka. Tak kisahlah kalau buat kari daging ke pun boleh. Kalau masa ayam hutan daging pun biasanya liat dan kalau nak lembut dagingnya letak sedikit gula batu – sharifah rosidah

5. Jangan tinggalkan sinki penuh dengan pinggan tak bercuci sebelum tidur kerana jin akan makan sisa makanan kita yang tinggal umpama kita yang bela jin. –Norasmah

6. Kalau makan ulam petai atau sambal petai, pastikan ada terung sekali. Tak kisahlah masak apa..bakar ke kari ke rebus ke...janji ada terung. Makan la terung dengan ulam petai tu jadi kencing tak berbau punye...tak caye leh cuba.  - Ena

7. Petua hilangkan pijar cili di tangan - lumurkan tapak tangan dengan garam dan gosok2 seperti mencuci tangan. Kemudian dibilas dengan air paip. – rin

foto ehsan google
8. Petua tercekik tulang. Aambil minyak masak, baca selawat 3 kali kemudian sapu pada tulang sulbi (tulang tongkeng). – Nik

9.Petua nk bersihkan kerang @ spesis sama jenis. Rendam kerang dalam air bersama cili padi, nanti dia akan nangis dan keluarkan pasir kt dalam tu...rini mamat


3 comments:

CT NoArIzAh ArIs said...

Sy juga suka mengamalkan petua org lama ni... mmg berhasil tapi kena bersabarlah sikit.

Jemput sggh ke dapur sy lak http://menuarizah.blogspot.com

Anonymous said...

bagus lah kjee kumpulkan semula petua2 ni....nor ade banyak lagi nak ingat dulu nanti bila2 teringat nor comment lagi kat wall petua kjee...norasmah

sharifah rosidah said...

aku jarang bagi petua, aku nampak ada dua tiga entry yang kau tulis tu dari aku, aku tak kisah ok je tapi takut orang yang bagi petua tu marah.

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...