Wednesday, August 10, 2011

APA? TADI KORANG MINUM AIR TEBU?!!!

semua gambar2 ehsan cik google


Apa yang Kjee nak citer hari ini adalah citer lama yang pernah Kjee siarkan kat sini. Tetapi memandangkan ia penting dikitar semula, you all follow jer lah yer.


Dah lama kami sekeluarga tak pekena air tebu. Kat rumah ni, yang hantu air tebu ialah Unclepali. Tapi sejak beberapa tahun yang lepas, Kjee dah sort of haramkan air tebu dibawa masuk ke dalam rumah.

Kenapa? Korang masih ingat lagi tak kes arwah Din Beramboi? Masa arwah sakit tenat di hospital, kecuh kononnya dia kena kencing tikus. Nama saintifik dia Kjee tak tahu. Korang carilah sendiri. Tapi akhirnya, doktor sahkan arwah meninggal kerana penyakit lain.

Ada desas desus kononnya Arwah Din meninggal sebab minum air tebu yang telah dicemari dengan kencing tikus. Masa tu beliau tengah shooting dekat Zoo Negara. Adoii dekat sanghat dengan rumah Kjee.

Kemudian kecuh pulak kawasan perkelahan Lubuk Yu kat Maran, Pahang ditutup kepada semua pengunjung sebab tercemar dengan kencing haiwan tu. Sampai ada dua orang kalau tak silap yang meninggal..Unclepali selalu bawak kjee kat situ sebab dekat sangat dengan kampung dia. Tapi ada orang kata sebenarnya tempat tu ada puaka. Entahlah kjee bukan nak citer pasal hantu kan.


Kita semua terkejut, apa sebenarnya penyakit yang disebabkan oleh kencing tikus. Macam mana kita nak elak. Maka kjee ada satu citer ni. Ada seorang fren FB yang hantar cerita ni kat kjee. Kjee lama cari posting dia tu tapi tak jumpa. Dah terpadam kot. So apa yang kjee ingat, kjee citer lah yer.



Korang sedar tak, minuman yang paling kita gemari especially masa bulan puasa ialah air tebu?!! Aduh nanti aku kena saman lak dengan persatuan penjual2 air tebu. Tapi ader aku kesah. Kengkawan aku lagi penting tau! Kalau aku kena saman, korang kutiplah sorang singgit tolong aku kat mahkamah nanti yer. Janji tau!

Fren FB ni Kjee rasa orang cerdik pandai sebab masa dapat email dari dia dulu, Kjee buka info nak tengok background dia. Dia belajar luar negeri dan ada banyaklah pengitirafan. So rasanya boleh percaya apa dia tulis. Okaylah back to air tebu and kencing tikus.

Apa kaitan air tebu dengan kencing tikus? Adakah tikus ni favourite dia kecing kat tebu? Wallahualam. Tapi, kawan Kjee tu cerita, orang jual tebu selalu beli tebu berikat2 dan dilonggokkan kat tepi gerai dia. Selalunya, dia takkan akan bawak balik tebu tu selepas meniaga. Dia ikat jer ngan rantai atau tali pastu puuuhh kiri puhhh kanan supaya orang tak curi tengah2 malam.


Selalunya tempat dia orang store tebu dia orang tu lembab. Bukan lembab cam orang bodoh tapi lembab basah manja gitu. Tikus suka merayap2 sambil gigit2 tebu. Manis kan. Kita pun suka. Orang kata kalau rajin kunyah batang tebu, gigi jadi cantik.Lepas tikus2 tu gigit2 tebu, maka sebelum pergi, biaselah dia kencinglah dulu. Esoknya, orang jual tebu amik dan buang kulit dan terus mesin. Ada pernah kau tengok dia orang cuci? Kjee berani potong jari lah! Dia orang tak pernah cuci tau!.

Kawan kjee tu sambung citer, ada satu kes anak cina ni. Dia suka sangat minum air tebu. Ada orang jual dekat umah dia. Hari2 dia minum dan satu hari dia sakit misteri. Doktor sahkan dia kena kencing kucing...eh apa lak kencing kucing, kencing tikuslah. Siasat punya siasat, dapat tahu kena kencing tikus ekoran minum air tebu. Agaknya anak cina tu memang malang kan. Orang lain tak lak pasti berapa yang mati minum air tebu kat situ.



Nak pendekkan cerita, Kjee dah mengantuk ni sebab kekenyangan, Kjee dah tak minum air tebu lagi. Dua tahun lepas, Kjee bergaduh dengan Unclepali bila tiba bulan puasa. Dia berkeras sebab itu minuman favourite dia. Kjee kata, awak memang tak sayang saya. Kalau awak sayang, awak tak nak mati dulu. Sejak itu dia tak minum air tebu lagi. Confirmlah yang Unclepali sayang Kjee. Hehehehe

Ya Allah Ya Tuhanku, janganlah ada tauke atau penjual air tebu baca entry aku kali ni. Aku takut nak turun naik court punya dalam!!!!!


28 comments:

Cik RoSs said...

Dah lama tak minum air tebu sebab tebu ni kan tajam...So,tak berapa sesuai kepada kaum wanita la.

Tambahan pulak kepada mereka yang mempunyai masalah haid tak teratur!

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Sama la saya pun KGee.. sejak dpt email pasal air tebu berkencing tikus, terus saya dah tak minum lagi sampai skrg. Tapi ada gak yg buat spekulasi, maybe bukan sbb air tebu, maybe minuman dlm tin yg mana penutup dia kalau tak berbasuh dan minum tonggak je mcm tu.. bleh terkena kuman kencing tikus. Wallahualam.. apa2 pun yg penting, sebelum kita minum, kita lap2 atau pun basuh la penutup tu dulu sebelum tonggak ke mulut.

ainie syeema said...

hurm..seram la plak..ari2 pekene air tebu masa berbuka !

MPP said...

Alamak..., baru je minum air tebu tadi.. Harap2 tebu tu tak kena kencing dengan tikus lah yee.. =)

izahwawa said...

kak jee mohon share ye TQ...

secangkir madu merah said...

memang air tebu menjadi kesukaan apatah lagi di bulan ramadhan.. saya pun dah lama tak minum air tebu pasal kes yg kak Jee cerita ni lah.. terima kasih diatas info yg mengingatkan kembali kisah sebenar air tebu..

Anonymous said...

kjee.. lembap. bukan lembab. hehe kelakar lah. hmm.takpa..semoga semua org tahu, dan peniaga pn utamakan kebersihan (:

Lovely Kitchen said...

Salam k.jee...E-na share citer ni kt FB ye...tqvm

Naz said...

Assallamualaikum k jee..
Thanks share info ye Kak Jee.. Mmg perlu kita beringat kan sblm terjadi prkara2 yg x diingini..

p/s: Kak Jee, Naz masak nasi briyani tu dlm rice cooker jer. Lepas masakkan air dgn rempah briyani tu, Naz tuang je ke dlm rice cooker dan masak nasi cam biasa..

zuraina said...

eeee takutnyer dgr citer nih. tk pernah tau plak. Mtk dijauhkan....tp air tebu mmg sedap! keh3!

Aidah said...

K.Jee, teori tu betul jugak. Lagi pun kalau tak berbasuh memang jadi tak halalan thoyyiba pulak kan. Saya tak pernah terfikir tuh. Terima kasih atas info ni. Jangan takut kalau kita benar, K.Jee. Alah geng K.Jee ramai2 ni takkan biarkan K.Jee sengsorang, insyaAllah.

adaa-azlan said...
This comment has been removed by the author.
zamie a.k.a az said...

Salam k.jee..
betul lah...
sapa boleh buktikan diorang basuh dulu sebelum mesin tebu tu...!!

paridah said...

Mak sedang sibuk berjualan airtebu di bulan puasa ni Jee. Memang dah lama menjual air tebu ni tapi lebih rancak lagi masa ni.
harapnya tak adalah mudarat seperti yang jee tuliskan tu...bimbang juga kan. walau rumah kakpidah dikelilingi pokok2 tebu tapi kakpidah tak gemar nak minum airnya. sakit urat...

mayangsayang said...

k. jee saya org baru dalam dunia blog memblog ni.. mmg aware tentang info ini sejak kes den beramboi aritu .. mmg tobat x minum air tebu ..

umie mia said...

baru tau kisahnya..Alhamdulillah kami sekeluarga minum air tebu yg diproses sendiri.. mak sy berkali2 cuci baru hantar mesin.. errr betul ke tebu tu tajam dan tak baik tuk wanita? ada yg kata kalo nak ngandung kena jauhkan minum tebu..tapi sy dah terminum :(

nuralwahid said...

sy mmg da tak minum.sbb sy mmg cerewet.kalau boleh beli mesin sndri, sy beli dah.hahahaa...kdg2 g bbuka kat kedai, sebalang air masak sy bawak.sbb tu suke bbuka masak buat air sndri...

Madam Casper said...

Hah tu la bila lalu tgk gerai jual air tebu mmg teringin..tapi tak beli pun sbb takut perut memulas lepas minum..

nora said...

as salam Kjee..Nora lama tak minum air tebu ni..semenjak mak berjiran dgn penjual tebu dan juga sbb Nora ada asma.
Jiran mak Nora ni mainletak jer tebu2 dia kat luar rumah dia. Panas ke hujan ke..dia biar jer. Pastu main basuh2 sikit jer tebu tu pastu mesin. Tak denya dia nak buang kulit tebu tu dulu. Mak Nora ternampak dia mesin dgn kulit2nya, terus kembang tekak nak minum. Selalu jugak dia bagi air tebu kat mak Nora. Mak Nora ambik(tak nak kecikkan hati jiran).tapi dalam diam dia buang dalam sinki. Semenjak mak Nora bagi tahu..tak nak dah Nora bagi anak2 Nora minum air tebu lagi..takut keracunan...walau sesedap manapun air tebu ni..tapi kalau memudaratkan..baik tak usah..banyak lagi air yang boleh kita buat sendiri...

Anonymous said...

erkk..sib baek xbrape gemar air tebu..huhuu..k.jee..mohon share ye..tqvm..

Syikin said...

tqvm k.jee, adik saya jual air tebu gak... lepas terawih kami adik beradik akan sisikkan kulit tebu tu hingga bersih.. x der lansung kulit luar, pastu basuh n masukkan dlm guni dan tutup. esok sblm mesin kami basuh lagi... kami bersihkan hanya untuk jualan pada 1 hari sajer... hasil nya air tebu kami mmg sold out dan boleh stay hingga esok hari. tak semua penjual camtu... tapi kia cari rezki bialah betul caranya.... thanx a lot k.jee, saya silent reader k.jee dok di kelantan.

HappyIrfa said...

sumpah..baru tahu pasal ni..izin share ye kak jee

untung kak jee..unclepali sayang yer

Anonymous said...

BETUL KAJEE CAKAP. AKAK DULU KUAT MINUM AIR TEBU. MASA BULAN POSA TIAP PETANG BELI AIR TEBU KT BAZAR RAMADAN KG BARU. SATU HARI AKAK PENGSAN, ESOK BF AKAK TERUS BAWA PI DOKTOR. DAN DISAHKAN KENCING MANIS DGN BACAAN LEBIH 20. SEJAK TU AKAK TAK MINUM AIR TEBU LAGI. BF AKAK PUN DH CARI ORANG LAIN.

Anonymous said...

Fam kami pernah meniaga air tebu. Tapi x de la x basuh. X semua peniaga air tebu tu mcm akk ckp!

mama annezz said...

mohon share ye kak jee

Kjee said...

Entry ini tiada niat utk rosakkan bisnes penjual air tebu. Ampun dan maaf kalau ada yg tidak menyukainya. Tetapi.... Sendiri mau ingatlah yer.

Fiza Nordin said...

en suami suke betul minum air tebu waktu berbuka.klu ke bazaar mesti beli air tebu.untuk itu selalu sy elak2 ke bazaar ditambah dgn sebab2 lain...tp sy tak terfikir pasal kencing tikus ni.cuma yg sy tau,minum air tebu masa berbuka buat badan lesu keesokkan harinye bile kite berbuka puasa.beberapa tahun lepas masa bniaga kat bazaar,en suami mmg hari2 bbuka dgn air tebu.ape nak kisahkan...dpt air free sbb same2 bniaga sampaikan tauke air tebu tu sendiri sound suami sy jgn minum hari2,rosak badan.xtaulah dia sound sbb betul2 ikhlas tegur suami sy atau sbb dia getik asyik kena bg pree hihiii tp bkn kami xnak byr,dia yg xmo duit.tinggalkan duit pun dia pulangkan balik.same2 bniaga katenye...

Boonz said...

Kencing kucing...!!! Kah kah kah... Kjee nih ader2 sajer lah... Terguling2 ketawa kat atas katil nih... Takut jugak bila baca nih cos family saya "favourite" diorang air tebu, especially time2 Ramadan nih... Ishh... Mintak2 dijauhkan...

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...