Sunday, August 21, 2011

BLOG MASAKAN JADI RUJUKAN. TAK PAYAH BELI MAJALAH!

SIRI JEJAK BLOGGER MASAKAN #2



Apalah Kjee ni kan? Asyik buat entry macam ni. Boring lah pulak kan? Eh apa pulak boring? Tak boringlah! Sekurang2nya Kjee dah ingatkan korang supaya tak payah lagi keluar belanja beli majalah masakan! Jimatkan sikit duit tu!!

Maaflah, dalam 10 majalah yang keluarkan menu biskut Raya, hanya lima atau enam je yang boleh percaya. Korang tentu setuju dengan Kjee kan sebab pasti ramai dah terkena! Bukan korang jer...Kjee pun dah selalu sangat terkena.

Bila dah siap sedia nak buat tetiba tengok ada bahan yang tidak tersenarai dalam list bahan2. Tapi dalam cara membuat, ada pulak! Hmmm masa tu rasa nak bako jer majalah yang dibeli dengan harga belasan ringgit. Kalau tiba musim perayaan, masa tulah nak keluar edisi khas, edisi bonanza dan macam2 lagi. Harganya pun berlipat kali ganda.

TETAPI kalau korang rajin menjenguk blog2 masakan, pasti korang tahu sekarang tak perlu lagi beli majalah. Udahlah resipi percuma, bila buat gerenti sedap dan menjadik!!

Pastu kalau ada masalah, boleh berinteraksi pula dengan pemilik resipi masakan. Selalunya bloggers masakan seronok sangat kalau ada yang nak tahu lebih lanjut pasal resipi mereka. Dapatkah korang semua layanan macam tu kalau kat majalah?

Dalam banyak2 blog masakan, Kjee pasti blog milik Che Mat Gebu iaitu Dapur Tanpa Sempadan  antara yang paling popular! Followers blog tu dah menjangkau 10,000 orang dan PV dia lebih 7-juta!

Kjee yakin setiap hari, semua 10,000 followers CMG masuk ke blog dia sebab nak intai resipi buat biskut dan kek Raya. Blog DTS dah jadi macam rujukan...macam ensaiklopedia masakan. Nak buat kuih apa, biskut apa, kek apa semuanya ada di situ.

Malah, Kjee anggap blog CMG ini macam Test Kitchen. Che Mat suka sangat menerai resipi dari blog orang lain. Dan setelah menerai, beliau bagi komen. Selain menerai, Che Mat juga seringkali 'menderhaka' tokok tambah itu ini. Celotehnya yang sempoi jugak cukup menghiburkan!!

So kalau dah ada blog masakan yang 'macam2 ada (macam Asteruk)' buat apa lah beli majalah masakan lagi kan? Duit beli majalah tu boleh digunakan beli acuan baru ke, baking tray baru ker...ooopppsss mulut ni memang tak de insuran...silap2 haribulan kena saman ngan member2 Kjee kat majalah. Tak sedau awak tu dulu wartawan gak kan?



Anyway the moral of my entry...ewah cakap omputih jap...adanya blog masakan macam DTS, 1001 Resipi, Kurniaanmu, MamaFami, Masam Manis, Home Sweet Home (sekadar menyebut beberapa nama..yang tidak disebut, janganlah kecik hati), hidup ini menjadi lebih mudah.


Yang tak pandai masak jadi pandai sebab ada blogger masakan yang ajar step by step. Yang malas masak jadi rajin masak sebab selalu kena sindir dengan Kjee (lawak jer ye) dan apa lagi hah? Ala korang fill in the blanks sendiri lah yer.

Kjee ni sebenarnya penat giler. Mata dah berpinar2 sebab buat kuih tart dari tengah hari tadi. 10 jam kemudian baru selesai. Banyaknya buat tarts? Tak le banyak tapi dek kerana buat sorang2, jadi pepeham je lah. Bukan tak ada yang nak tolong tapi masing2 sibuk dengan kerja sendiri. Cian kan Kjee...well, do I have a choice?!!

15 comments:

Cheq Sue said...

tepat sekali kak jee... xyah sesusah nak cari majalah yang meman susah nak dapat ni...

rahel said...

Betul tu Kak Jee....tak payah lagi susah2 nak cari majalah/buku resepi masakan kan (saya suka intai buku resepi)..

nunashabd said...

sy stuju jgak... mlalui blog leh tgk pic masakan y real y tuan nyer blog dah mmg try wat resipi tu... x pyah nk bazir duet bli mjlah....kak jee n che mat gebu mmg i like u olls 1000X.. salam ramadhan:))

Mas said...

setuju ngan kak jee...
dulu mas berangan nak belajar buat kek, roti, biskut dan masakan melalui kelas masakan..sebab mas hanya tahu masak lauk2 asas jerk....
alhamdudilah...dunia blogging menjadi guru terbaik mas...
sekarang rasanya tak payah gi kelas gitu dah klu nak pandai memasak..
mas pun lebih percaya resepi melalui blogger dari majalah...

Qhaifa Nur said...

setuju sesangat dgn entry kjee..resepi kat buku gan blog lebih kurang sama je cuma d tmbh sana sini skit jd sdap & menarik.......

Anonymous said...

setuju 300% dengan kjee...lama dah tak beli majalah tempatan...malas nak bazir duit, malas nak baca, malas nak nyimpannya...resepi dari local magazine 90% memang tak reliable...dah terkena banyak kali...:)
ida @ 1001resepi

jeragang said...

Banyak ropanya blog masakan nie... banyak popular plak tu... betul tu Kjee yang mustahak menfaat yang orang dapat deri enty kita tu.... apa plak nak malu...

noor said...

Salam KakJee ..saya setuju sangat dengan Kakjee 100% sebab pernah terkena banyak kali sebelum sekarang. Dengan ada nya kengkawan cyber saya belajar buat itu dan ini yang sure jadi dan sedap. Rasanya orang majalah perlu buat sesuatu agar resep mereka dapat di terima "Menjadi". Harga seketul butter pun mahal jika tak jadi rugi besar kan. Saya SUKA Kakjee sebab speaking Direct.

Anonymous said...

salam kak jee ... hehehe .. semenjak selalu menjengok blog kak jee ni .. saya jadi rajin memasak .. betul la tu bila terkena sindiran kak jee .. kahkah ..!!!

Oh Oeya said...

setuju dengan K'Jee :)

HappyIrfa said...

mmg la kak jee..sakit ati je beli majalah resepi.tak beli kang tergoda tgk gambar :-)

dr saya yg dah lama x beli majalah

sue bee said...

Kagum ngan blog kjee..two thumbs up!saya blogger baru, sila tunjuk ajar..tima kaseh..

HUZAIFA said...

SALAM KJEE, BETOI APA YANG KJEE CAKAPKAN TU, SAYA NI OLEH SEBAB SELALU FOLLOW BLOG TIP2 MASAKAN DARI KAWAN2 BLOGGER NI DAH RAJIN MASAK PUN. DAH CUBA BANYAK RESEPI. KALAU DALAM BUKU PETUA/CARA MASAK MACAM TAK HABIS, TERGANTUNG, BILA CUBA TAK SODAP LANGSUNG. KADANG2 TU BAHAN2 YANG DIGUNAKAN ENTAH APA2 KAN. KAT BLOG NI RESEPI SENANG , RINGKAS N YANG PENTING SEDAP.

sarah said...

betoi k jee, dari beli majalah, terjah je blog masakan yang mana ada..yang tu pun tak terbuat, banyak beno resepinyer...

ayahbonda said...

Berminat dgn resepi ini sila ke: http://www.resepicakoi.com/hop.php?ref=ziemissa

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...