Saturday, December 3, 2011

I CAN NEVER BE A DOCTOR OR A NURSE...HEHEHE

dari album Ms Google








Korang tahu tak, masa Kjee remaja dulu, Kjee pernah bercita2 nak jadi nurse! Kjee seringkali beli majalah remaja dari Australia dan America. Dalam majalah tu ada iklan2 kolej kejururawatan untuk mereka yang ingin belajar jadi nurse. Kjee adalah curi2 apply. Bonda tak tahu. Tapi jawapan yang Kjee terima amat mengecewakan. Mereka tidak terima pelajar luar US atau Australia.








Hehehe bila difikirkan balik, betul2 tak masuk akal. Kenapa Kjee tak pilih untuk belajar jadi nurse kat Malaysia, taklah Kjee ingat. Cuma agaknya Kjee seronok tengok uniform Nurse yang segak sangat kat sana. Ya lah tu. Saja nak try pi jalan2 negara omputih kot..hehehe.

Anyway, nasib baiklah Kjee tak teruskan hasrat nak jadi nurse atau pun doktor. Doktor? Hmmm ada hati rupa2nya nak jadi doktor walhal Maths dan Science tak pernah lulus. Kahkahkah. Kjee kata nasib baik sebab Kjee ni penakut tahap gaban.

Jadi Nurse mesti berani cucuk orang, amik darah ataupun tak geli cuci kudis dan buat kerja2 yang boleh buat orang yang tengok uweekkkks.

Kenapa Kjee merapu pasal nak jadi nurse nak jadi doktor pepagi ni? Well, sejak Kjee buat bisnes baru jual supplimen ni, Kjee jumpa ramai orang yang ada macam2 penyakit. Biasanya, dia orang akan sms atau call bagitau sakit itu dan sakit ini.

Dan kalau ada yang kata mereka kena kencing manis dan kaki dah bocor ataupun kanser yang dah terkeluar sana sini, wah Kjee bukan main bersemangat lagi nak jumpa mereka. Bukan bersemangat nak menonton penderitaan orang tetapi nak kongsi pengalaman. Manalah tahu boleh hilang sikit penderitaan mereka! Serius ni!

Kjee selalu bagi tau Unclepali: "Abang, awak amik gambar before dan after nanti tau. Boleh jadikan testimoni." Unclepali sanggup jer. Bab amik gambar memang tugas dia. Tapi kalau amik gambar masakan, tugas Kjee. Sebab itu gambar2 masakan aku lawo lawo buat korang kecur. Alamak commercial break pulak.


Tetapi...hehehe perkataan biasa dalam setiap entry Kjee apabila berdepan dengan orang yang Kjee jumpa, terus Kjee tutup buku. Tak mau bagi Unclepali amik gambar. Bukan tak bagi amik gambar jer, Kjee tak berani nak tengok bahagian sakit pesakit berkenaan. melainkan betul2 depan muka atau bahagian tangan dia.

Kenapa? Kata nak gunakan gambar sebagai testimoni?

Well, sebab Kjee ni badan jer macam gajah tapi hati kuman. Penakut tahap gaban. Tengok darah sikit pun mengigil!! So camner nak jadi nurse atau doktor?!!

Kjee tabik spring kepada semua doktor dan nurse di luar sana sebab punya tahap keberanian luar biasa. Itu baru doktor dan nurse biasa. Macam manalah agaknya kalau Kjee jadi doktor atau nurse kat bilik mayat?!! Agak2nya Kjee turut terbaring sebelah mayat! Nauzibillah.

Teringat kes Aimran, anak sedara Kjee. Dia ni pun macam Kjee jugak. Penakut tahap gaban. Belajar cerdik. Bila dah lulus SPM dengan flying colors, bonda dia (arwah adik Kjee) syorkan Aimran amik Medicine di Universiti Malaya. Agaknya adik Kjee antar surat application untuk Aimran sebab tu Aimran dapat surat belajar kedoktoran di UM tetapi dia tolak sebab darah gemuruh! Hehehe





1 comments:

Along Maklong said...

hehehe.. lawak pagilah kjee ni..
oops.. dah tengahari rupanya..
tersengeh2 maklong baca cerita kjee.. sebab 2X5 dengan maklong.. anak nak bersalin pun maklong tak berani nak hadap.. lebih rela dok surau.. baca doa apa yang patut.. tapi rasa memang tak patut kan..

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...