Tuesday, May 1, 2012

BANANA LEAF RICE, LAMB SHOULDER CURRY, GRILL SQUID AND PAPADOM




Ini bukan menu semalam. Ini menu yang jadi dua sejarah dalam hidup Kjee.

Sejarah pertama yang dicipta ialah ini menu lamb curry pertama Kjee masak seumur hidup ini! Selalu makan lauk lamb ataupun kambing eh lamb dan kambing sama tapi tak serupa kan,  di restoran sahaja. Kjee tak pernah berani masak sebab arwah bonda tak pernah ajar kami masak kambing.

Dia selalu momok momokkan kami dengan berkata daging kambing ada bau. So dia tak berani masak dan kami pun tak diajar makan. Tetapi kat restoran bonda makan pulak sebab dia kata dia orang pandai masak dan lauk itu tiada bau.

Anyway, Kjee dengan bangganya pagi dua Ahad lepas menyediakan kari lamb ini. Kjee beli frozen Australian cubed lamb. Ada tulang sikit2, ada isi sikit2.

Pastu Kjee gandingkan dengan sayur buncis goreng, Unclepali grill sotong dan lepas tu Kjee goreng papadam yang cukup sinonim dengan kari India.

Pastu Unclepali amik daun pisang dan kami pun jamu selera tengah hari itu gunakan daun pisang. Kjee makan taklah lahap sangat. Sedang2 saja macam biasa. Bukannya lauk eksotik yang tak pernah jumpa. Selalu kalau ke banana leaf restaurant, memang makan kambing. Kita darah rendah so makan kambing tak apa. Hehehe.

Sejarah kedua yang dicipta.

Kira-kira 13 jam selepas menikmati makanan diatas, Kjee bangun tidur (about 3.30 am) dan rasa lain macam didada. Terus dikejarkan ke spital. Doktor confirm kena mild strroke.

So the moral of my entry...selepas ini, dua2 sejarah yang Kjee cipta tadi akan terus menjadi liptan sejarah dalam hidup Kjee. NO MORE LAMB/MUTTON MENUS AND NO MORE MILD STROKES, INSYA ALLAH. Hehehe











16 comments:

Rafikasastras said...

Aduhhhhh Kak Jeee...jgn dibuat lagi huhuhu.

Zurina Hj.Zainal said...

kak jee....janganla masuk sepital lagi....jaga diri n pemakanan.....okey?....luv u...muaahhhh!!

Norasiah Nasir said...

kak jie,saya pun mak momok-momokan dgn kambing ni berbau..:)

Mat Gebu said...

Syukur alhamdulillah Kak Jee dah sihat...Moga Allaw swt memberi kesihatan pada Kak Jee sekeluarga dan dijauhkan dari segala kejadian yang tidak diingini....Ameennn...

ummi_khalish said...

semoga kak jee sihat kembali dan jangan buat sejarah lagi..bahaya kak...

Sari Yusa Ibrahim said...

oh... itulah sejarahnya..

Puan Fifiey said...

salam perkenalan kak je.. dah lama jalan jalan kat blog kak jee.. tp ni baru nak singgah..hehe nak tanya papadaom yg kak jie guna ni papadaom mcm mana ek? saya cari jugak payah.. leh tak kak jie postkan kat blog wrapping dia?

Anonymous said...

kak jee, petua rasulullah kalau xnak cepat dapat penyakit ialah : jangan campur makanan darat & laut. akak makan kambing + sotong tu menyebabkan toksin. wallahualam. semoga cepat sembuh ya

MamaFaMi said...

Salaam Kjee. Maaf ni, kita nak tanya sebab kita memang curious nak tahu. Lamb or mutton not good for health ke? My hubby selalu cakap, lamb or mutton is better than beef. Tapi kita memang tak makan mutton sebab dimomokkan, besides the bau, nanti darah naik.

Kjee said...

Tak bleh campaur seafood dan mknan darat? Rasanya kjee pernah dgr. Pasal tu kot kjee sakit! Thnx for info.

Kjee said...

Mamafami, lamb or mutton is supposed to be very heaty. Tapi kenapa org arab mkn unta, kibas, lamb and the like tapi tak complain darah tinggi dan heart probs?

Puan Fifiey said...

http://kisahfirdausi.blogspot.com/2012/03/jom-kita-amalkannya.html

zuwaidah said...

Salam kak jee. Dah lama saya menghilangkan diri, hari ni muncul kembali hehehehehe.
Semoga kak jee sekeluarga dilimpahi kesejahteraan dan dirahmati ALLAH selalu hendaknya.
Hmmmmm sedapnya makan nasi daun pisang. Kari kambing tu memang nampak sedap, kalau dpt rasa lagi la terangkat. Kegemaran suami saya juga tu.

AbbotCottage said...

Assalamualaikum. Kak Jee......betul ler tu, laut mana bleh campokan dengan darat. Lepas ni, Kak Jee jaga makan eh, ni ayat yg paling best dari Kak Jee,

"So the moral of my entry...selepas ini, dua2 sejarah yang Kjee cipta tadi akan terus menjadi liptan sejarah dalam hidup Kjee. NO MORE LAMB/MUTTON MENUS AND NO MORE MILD STROKES, INSYA ALLAH. Hehehe" <------ tang hehehe tu yang mahal tu. Kih kih kih, take care tau. Don't notty notty, babap nanti.


last wording tu bleh hehehehe ya

HUZAIFA said...

ya betul kak ji, makanan darat tak boleh makan skali dgn makanan darat. tidak elok untuk kesihatan. kekadang kita lupa, tengok sedap ja terus ambik. sebab tu sekrg ada banyak penyakit. semoga kjee cepat2 sembuh

Masya said...

hadoilahh terliur tgk lautt.. belum lunch lagi ni..

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...