Thursday, May 24, 2012

MAJLIS QIAMULLAIL UNTUK INSAN SENI YANG TELAH PERGI

Astro Oasis Ajak Ke Majlis Tahlil Esok
Izelan Basar
PETALING JAYA: Sempena memperingati insan-insan seni yang telah meninggal dunia, Astro Oasis akan menganjurkan majlis tahlil dan Qiamullail pada Jumaat ini (esok).
Ia akan diadakan pada pukul 7 malam di Masjid As-Syakirin, KLCC.
Menurut Pengurus Saluran Astro Oasis, Izelan Basar, melihat kepada sambutan yang diterima terhadap beberapa siri majlis Qiamullail yang dianjurkan sebelum ini, ia membuatkan pihaknya ingin menjadikannya sebagai acara tahunan.
"Pihak kami dapat melihat kesungguhan masyarakat untuk turut serta dalam aktiviti keagamaan dan kerohanian seumpama ini.
"Dengan kerjasama yang diberikan oleh semua pihak, kami berharap penyertaan orang ramai untuk majlis kali ini akan bertambah," katanya dalam satu kenyataan kepada mStar Online yang dikeluarkan di sini, Rabu.
Tambah Izelan, penganjuran majlis ini diharap mampu memupuk semangat mencintai masjid di kalangan masyarakat terutama golongan muda.
"Di samping memperingati pemergian insan-insan seni yang telah kembali ke Rahmatullah, kami juga berharap agar usaha murni yang dianjurkan ini mampu memberikan kesedaran kepada anggota masyarakat tentang iktikaf di masjid dan Qiamullail yang boleh diteruskan secara individu dan istiqamah selepas ini," ujarnya yang mengundang seluruh umat Islam menyertaimnya.
Majlis akan dimulakan dengan solat Maghrib secara berjemaah yang akan diimamkan oleh Imam Masjid Asy-Syakirin dan disusuli dengan majlis tahlil dan bacaan surah Yasin.
Selepas solat Isyak, sebuah sesi tazkirah oleh Imam Muda Arrazi akan diadakan.
Kemuncak program ini adalah sekitar pukul 3 pagi untuk melaksanakan solat tahajud yang dipimpin oleh Imam Muda Aran dan Imam Muda Hassan dan akan berakhir selepas solat Subuh. - mstar online

0 comments:

Post a Comment