Monday, May 7, 2012

IKAN BAKAR HOME MADE DI SG PELONG

Semua ini RM60 jer di pasar Kuala Selangor!!

Pucuk Paku goreng belacan

Air asam






Jumaat malam Sabtu yang lepas, Kjee sekeluarga bersama dua tetamu, kawan2 Uni Nadia ke Pantai Remis untuk makan ikan bakar. Malangnya, makanan yang dihidangkan tidak menepati citarasa kami. So pagi Sabtu, Kjee dan Unclepali terus ke Kuala Selangor lepas subuh untuk beli fresh seafood dan ikan.



Kjee beli ikan terubuk, ikan cencaru, sotong, udang besar, ikan pari dan ikan mabung. Tak sampai RM60! So sampai jer rumah, kami terus buat persiapan untuk bakar ikan.

Kjee buat kuah asam sementara Unclepali buat sambal belacan dia yang power. Kemudian Unclepali dengan dibantu oleh dua anak angkat kami iatu Sham dan Saiful, ambil tugas bakar ikan.

Memang berbaloi kalau buat ikan bakar sendiri dari makan di tepi pantai. Hmm pada Kjee, ikan bakar di Bagan Lalang masih sukar ditandingi. Sedap, fresh dan murah. Serik ke Pantai Remis!! Malam tu nak amik gambar apa yang kami makan pun rasanya tak sanggup!!!

Selain ikan bakar, Kjee buat sup kosong (tulang2 ayam bersama carrot), pucuk paku goreng belacan dan ulam pegaga dan ulam Raja.

Tips bakar ikan dari Unclepali. Ikan dilumur kunyit dengan garam. lepas itu dibalut dengan daun kunyit. Kemudian baru dibalut dengan daun pisang. Semerbak aroma ikan bakar dengan bau daun kunyit! Tak percaya, cuba terai test.






29 comments:

mama harraz said...

sedapnya lauk2 kt atas tu,terliur la plak,baru ni kmi try mkn kt restoren ikan bakar popular kt jeram tu,dh msuk tv3 pon jjcm,indah kbr dr rupa je,mknan x sdp pon,.yg pelik ramai lak pngunjungnya,rsanya first n last dah la p ctu,..dh le jauh makanannya rsa x berbaloi je.

Pecal dan Spaghetti said...

Subhanallah....tap..tap...ayaq lioq meleleh. Ayaq asam tu pun sungguh la menggoda...peberet tu. Terbaeekkkkkkk la kak.
Btw, kedai ikan bakar kat Bagan Lalang tu yg mana tu yg sedap tu?

Kjee said...

Mama Hararz: Sebab itulah Kjee buat sendiri. Geram dan marah. Pelayan perempuan kat gerai di Pantai Remis situ sombong pulak. Muka macam nak kena pelempang jer!!

Anonymous said...

sodapnyer kakjee!!!!!!!!.....hua lapor tgk seafood....~ztee~

Kjee said...

P&S: Tak tau nak citer yg mana satu. selalu kami ke sana, terus jer ke gerai tu. nanti lain kali ke sana, kjee amik gambar kedai tu yer.

Qasey Honey said...

asslm Kak G...wah segar semuanya...murah pulak tu...tp jauh sgt la pulak nk ke sana...hihihi...gmbo last tu yg xtahan nk tgk tu...sedappp

Ummi_Eyta said...

Kak jie, kalau nak beli ikan segar kat kuala selangor, area mana kak? saya gi pasar penambang mahal'lah.....

Sari Yusa Ibrahim said...

Macam tu RM60???? Kalau dekat skrg juga saya pergi bawa tong ikan besar punya!!

AbbotCottage said...

Kak Jee sayangku, kat mana letaknya pasar Kuala Selangor tu ekk? kak jee pergi yg kat Pasir Penambang tu ke, atopon memang actual located kat Kuala Selangor tu sendiri?

Kjee said...

Kjee pergi kat Pasar Penambang tu lah. Mahal ker kat sana? entahlah Kjee tak tahu pulak. Kalau kat KL Kjee beli ikan tenggiri, harganya RM23 sekilo. Kat Pasar Penambang RM19 - RM20. Pastu kita pasti ia ikan segar. Kat KL tu, ramai peniaga tipu. Dia kata ikan segar tapi hampeh!
Masa nak balik dari pasar penambang hari tu, kami singgah kat satu gerai jual nasi lemak. Unclepali tanya bila masa dan dimana ikan nelayan bawak naik. abang tu kata kat Bagan pasir (kalau tak silap), dua kilometer dari situ. Hari2 jam 12 tengah hari Nelayan balik. Lagi murah agaknya. Cadang nak ke sana pulak. Kali ni nak bawak tong polistrene yang besarrrr punyaaa. Hehehe

Rosmawati Cghani said...

kjee, ni minta tlg tanya la uncle pali tu camnernak buat sambal belcan power... tak selalu la di buat.. tapi kalau buat tu asyik tak abis je.. maknanya tu kureng sedap la saya nyer resepi... Sejak kenal blog kak jee yang menceriakan pagi saya ni, minat nak masak tu meruap ruap ..tapi kena buat apa yg sempat je la sbb hero2 saya 4 org tu masih kecik cik puteri saya pun masih kecik.. tak cukup tangan nak layan semua.... mau berpusing satu badan hari2 ha hah tu la hiburan saya setiap hari... bila anak ckap mama sedap la mama masak huh cam terangkat jer.. biar la papanya tak puji janji anak2 puji dulu... tak gitu hahaha...tq kjee...sebenanya kita pun sepelaung jer ni.. saya d saujana utama, kjee d sg pelong... saya bminat nak beli produk bella vie tu tapi baget tak berapa nak ada..pastu anak saya pagi2 dok bersin badan selalu gatal.. ingat nak beli teh danyg kunyah untuk budak2.. apa apa hal ada bajet saya contact kjee tau..

Kjee said...

sambal belacan unclepali? hahahaha. tiap kali ada orang tanya kjee, kjee pun mintak unclepali resipi. dia ketawa dan kata alaaa biase biase jer.

mizlynaibrahim said...

auntie should try aroma ikan bakar jeram...=)

Atiey-Demok said...

erm prut trus lapar tgok entry ney..

Mieza said...

terima kasih kak jee sudi follow blog mieza..mieza follow juga...sedapnya kak jee ikan bakar ni..sedap sgt cicah air asam kan..waaa terliurrr!

Anonymous said...

Salam, Kak G. wah... meriahnye tgk pic bahan mentah yg Kak G beli... mmg murah lah tu... udang laut lg tu... kalau dekat sure dah ke sana memborong apa yg patut... kalau kat Senawang nie sure x dpt harga camtu....

Kesuma Angsana said...

Kjee.. terliuq tgk ni

AbbotCottage said...

Hahhh pasor Pasir Penambang, betul dah tu, memang murah Kak Jee. Betul2, kat situ. Memang glamour murah. Tp kan Bagan Pasir tu laaaaaaaaaaaaaaaaagi murah. Nak-naknya ketam, yelah kita sedia maklum, harga ketam kat luar tu kan. So selalunya kalau Pak sedara kita gi Bagan Pasir tunggu ikan naik, bukan takat polisterine beso, tapi besen beso dibawaknya. 2 bijik. Kalau nak kenduri, kami ke sana je borong ikan, tp kena korbankan masa ler nunggu, ishhh berbaloi-baloiiii. Gi gi Kak Jee, fresh ikannya. Beli ikan pecah periuk, wat masak asam...perghhh.

Opss lagi satu, kami suka gka ke pasor Tg. Karang, kat area Pekan Tg. Karang, mesti borong ikan puyu, belambak2 kat sana. Pastu byk buah eksotik yg tak jual kat tempat kita, maklum ler kampung kan...ermmm bestnya gi pasor.

KuNanGKuNanG said...

sedapnye kak...kalau la semua seafood tu ada dpn mata skrg kan best...huhu

norinaomar said...

dah jumpa tips yang best ni..memang akan di cuba!

Anonymous said...

Salam Kak Jee,

Murah sangat le tu. Kalau kat pasar TTDI banyak tu dah dlm 120. Tapi beli je sebab tak de masa ke tempat lain..Dah memang kawasan tu.. semua pun mahal

Anonymous said...

untung k.jee dkt ngn kuala s'gor tu...last wk bru dpt jejak kuala s'gor tu..g bkt malawati n Aroma ikan bakar..not bad..org mmg ramai sgt..tp tang mknnye kitorg paling suka ikan siakap 3 rasa n sotong goreng tepung dia..sbb sotong goreng tepung sdp skrg susah nk jmpa,slalu dpt yg cam cekodok..huhu..juadah2 k.jee mmg menggiurkan..tp sy bygkan kalo k.jee msk pucuk paku tu lemak cili(kurg kuah) lg terangkat kot..tp masih terbaikk...

adarnadzmie said...

memang terbaik dari ladang seafood bakar kak jee...:)

IdaShazana said...

kawan2 pun ada pegi kat jeram...sungguh la mendukacitakan. klu borong macam kak jee tu, sure tahan 2 minggu

Eima Ari said...

ermmm..sedapnyeeee Kjee...

meleleh air liur mak buyung...=)

zuwaidah said...

udang bako sedapnyaaaa

fida said...

sedapnya masakan kak gee..buat fida lapar pulak time2 ptg cmni...hehehe...ikan2 fresh kat umh fida pun best2 cmni.dulu masa duk klang jarang benor dpt mkn ikan fresh..asyik2 mkn ikan baja..skg da duduk tepi laut, ari2 dpt ikan fresh.yg paling fresh ikan sembilang...mai la umh fida kak jee...nanti fida bg ikan sembilang fresh..hehehe

iizza said...

emm sedap..sedap..

Zura Lee said...

Sedapnye seafood segar kak jie weyy !!

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...