Wednesday, May 2, 2012

JOM LAWAT KUALA SELANGOR

Unclepali ni pencinta haiwan. Jumpa jer haiwan jinak, dia dah tak ingat apa dah! Hehehe





Ibunya warna hitam. Anak baru lahir warna oren. Awas dia ni garang sikit.

Monyet ni lompat duduk kat side mirror kereta sebelah Kjee!!! Panik tapi suka sbb leh amik gambar dekat2.



Mesti korang heran kenapa Kjee kerap sangat ke Kuala Selangor kan? Well, apabila dah tinggal Sungai Buloh, Kuala Selangor hanya lebih kurang 40 minit jer. Tak perlu sesak2 masuk KL. Boleh ronda2 cuci mata. Boleh naik Bukit Melawati tengok monyet.

Bab tengok monyet jugak antara tarikan utama Kjee dan Unclepali ke Bukit Melawati, Kuala Selangor. Monyet yang Kjee tak pasti species ini cukup jinak. Kita boleh bagi makan dan usap kepala dia!! Boleh buat Kjee hilang stress. Tak pergi tengok monyet2 tu boleh rindu sangat2.

Hari tu Kjee singgah pasar beli sekilo kacang panjang. Monyet2 tu suka sangat makan kacang panjang. Siap ada orang jual satu ikat kecik RM1.

Tapi macam biasa, Kjee duduk dalam kereta jer sambil terkekek2 tengpk aksi monyet2 tu. Tak berani nak turun dan usap macam Unclepali buat. Maunya dia naik minyak, camner kita nak lari kan? Hehehe

Anyway, selain tengok monyet, Kjee ke Kuala Selangor sebab beli ikan segar. Harganya dekat 25 peratus murah dari ikan di Kuala Lumpur. Korang tahu tak kebanyakan ikan yang korang beli di Kuala Lumpur tu ikan yang telah dibeku dan dicairkan kembali.

Apabila ikan dibeku, pasti dia orang bubuh chemical. Itu mungkin antara penyebab banyak penyakit. Nanti esok pagi Kjee ke pasar Kuala Selangor, Kjee amik gambar pasar dia yer. Kjee siap bawak kotak polistrine.  Penjual bagi ais. Banyak mana nak, tak perlu bayar!!

And then ada lagi satu tarikan iaitu Cendol Bakar!! Bukan cendol dibakar tapi tokenya nama Bakar!

Dulu Kjee selalu ke Kuala Selangor sebelah petang. Bila lalu jer di jalan menuju Kuala Selangor, pasti ternampak banner gerai cendol Bakar ini tapi dah tutup. Sedih sangat sebab Unclepali minat cendol.

So Ahad lepas, Kjee, Unclepali, Nadia dan kawannya Sham ke Kuala Selangor lepas lunch. Dan nasib kami baik cendol Bakar masih bukak.

Korang tengok jerlah banner (bunting) yang digantung kat gerai tu. Banyak yang free!! Boleh refill tapi bayar sekali jer!!! Murah lah hendaknya rezeki Encik Bakar ni. 

Santannya punyalah kow pekat. Agaknya kelapa ditanam sendiri. Tapi Kjee tak berani makan banyak2. Takut!! Hehehe.

Oh ya harga cendol dia dari RM2 semangkuk.




Kalau nak tambah ais, santan, cendol dan gula, semuanya self service!


24 comments:

Hayati Rameli said...

last 2 weeks saya pegi sana jugak..cari ikan fresh kt pasir penambang :)

p/s: mula2 ingat cendol tu dibakar, rupenye tokey kedai nama bakar..tapi serious sedap kan kjee..

HafiZah said...

Kjee, mcm menarik je cendol tu. sesekali balik kg nak singgah la rasa. kalau tak silap sy cendol bakar ni banyak cawangan. dekat sg.buloh jeram pun ada 1.

Sari Yusa Ibrahim said...

semoga bertambah2 rezeki En Bakar ni. Orang nama Bakar kalau buka gerai memang selalu menimbulkan spekulasi.. contohnya, karipap bakar (mesti ada yg tertanya2, kata bakar tapi kenapa goreng, hehe)

Jiejah @ Iza said...

ahad lepas saya pun singgah cendol bakar kak jee , x de rezeki terserempak ngan kak jee . berpeluh² mkn cendol pulut tapai dlm cuaca yg sgt hot hehehe

Azie yahya said...

K.jee dpn ckt kuala tu ad cendol durian. Sdp gak... Bli ikan kt nelayan ke kat pasa k.jee.. Skali2 nk g crik la pasa tu. Slalu lalu je blik s.bernam. Tp bukit malawati tu pun x penah pegi...huhu

NenetPenne (NP) said...

tiap2 hari lalu depan cendol bakar tu...
tapi tak menyinggah pun...

pasir penambang ikannya fresh dan not bad...

nOra said...

kalau pergi Pasar Penambang mesti singgah ke sini ;p Ikan2 kat pasar mmg murah imagine ikan merah fresh lagi seekor br Rm25 kalau kat tempat lain kat KL lagi mahal dah tu taklah fresh sgt...kerang mcm2 size ;p

FARAH deeb said...

Wahhh dekat ye KJee! Kite insyallah thn dpn stat dok umah baru kat Bukit Saujana Utama. Wajiblah daku saing akak gi pasar camnih! Haha!
My latest Entry :)
The Beginning of the new

Anonymous said...

hai k jee....sampai dah akhirnya k jee area kuala sgor, tempat saya tu....kelakarkan tgk gelagat monyet...selalu gak bawa anak2 ke situ...cendol bakar memg enak, kat sini ada lagi cendol isabella ( depan sek agama bukit badong, mesti try tau kalo lalu ) buka ptg2...satu lagi kalo k jee nak try ikan bakar pi pantai remis...sure maveles la...

Ezza Muffinbiru said...

kjee..ni nama nya lotong..ekor panjang dan ada jambul tegak...

banyak sangat kat sana tu..

Anonymous said...

salam kak jee,

sy silent reader blog kak jee...kalau lama kak jee tak update, rindu rasanya

nak recommend cendol lagi power kat kuala selangor. namanya cendol borhan. lokasi, selepas pasar pasir penambang, further up tak jauh sangat, sebelah kanan
sebelum sampai kat cendol borhan ada tempat jual pecal & soto, not bad juga...

amiraa

Sharz said...

cendol bakar tak best la akak..
kite suke pergi cendol kat sg.buloh yang dekat asam jawa..tapi mamak punye la...sebelah masjid..
=)

zuwaidah said...

saya tak berani kalau dekat dgn monyet nih.takut kena gigit hehehee...
hmmmm bestnya cendol. mesti nak cuba satu hari nanti.

liemaopurut a.k.a ana said...

kakje,
saya pun suka ajak hubby pegi kuala selangor. lagi2 pegi makan ikan bakar kat jeram tu. kalo nak pemandangan cantek sket kitorg naek ke tjg karang tengok sawah padi. terusss smp sungai besar ha ha ha.
kakjee dah try makan kat tree steak house area sg buloh tu? ramai yg kata sedap. sy yang duk sekangkang kera aje ngan kedai tu pun tak penah pegi lagi.

norinaomar said...

aduhai..sedapnya..
kat tempat saya ngajar ni pun kalau musim ikan senang sangat nak makan ikan fresh..
tapi kalau simpan dalam peti susah nak tahan lama lah

AbbotCottage said...

Hah, cendol plak hakak haku nih. Wahai Kak Jee yg cantik rupawan, tu santan sayangggg....lenkali cedok cendolnya je ya, harap maklum, kikikikik...

Kesuma Angsana said...

Amboi Kjee baru je dgr2 tak sihat ari tu.. ni dah pg sambar cendol pulak hehehe

ieda said...

klakar lak rs bla ingt cendol bakar ni.ms sy singgh sy siap tanya knp nm cendol bkr,ingtkn cendol tu dibakar.rupa2nya nm tuan kedai tu Bakar. Ni entry psl cendol bakar tu , http://mypage-ieda.blogspot.com/2011/11/cendol-bakar.html

Malu bertanya sesat jalan kan ;)

Prince of Noob said...

cam konaal je beruk tuh... sedapnye cendol tu... btw done follow - Noob

mama harraz said...

x pernah smpai k.selangor lg,sjk pndh kl ni..hrp2 leh pg 1 hr nnti,bc n3 k.jee terus teringin nk ke sana,..nk jjcm,..msti byk restoren ikan bakar dan mskan kg yg sdpkan..

mama harraz said...

sbb n3 menarik k.jee,rsa teringin le plak nk ke k.selangor,..x penah smpai lg,.padahal ada sepupu yg kahwin org kg asam jawa k.s'gor...teringin nk jjcm..ikan bakar kt sna msti sdp dan fresh kan..

Sally said...

Salam kak Jee..sejak kak Jee dok area sy ni bila keluar dan nak makan mana2 kedai terus ingat kedai2 yg selalu kJee pergi.mmg apa kedai yg kJee terjah kami pun follow gak..tunggu dan dengar jer mana2 yg etrlatest dr Kjee..ihik:p

Anonymous said...

rindu sgt kat kuala selangor.....baru pindah ke cheras....setelah 2 tahun dok kat sane....

Masya said...

tak pernah cuba.. balik kg boleh singgah ni...

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...