Wednesday, May 16, 2012

PUNCA RAMAI MAHASISWA MENGANGGUR



Tadi Kjee baca berita dalam The Star, yang mungkin akan merisaukan ramai fresh graduates. Ia mengenai sebilangan majikan yang tidak begitu gemar mengambil graduan2 yang tiada pengalaman bekerja. Mengambil mereka akan meningkatkan kos syarikat kerana mereka perlu dilatih.


Masalah ini bukan sesuatu yang baru. Dari zaman Kjee melangkah ke alam pekerjaan 40 tahun lalu, ia sudah timbul. Kjee ingat lagi bagaimana ramai merungut apabila kembali dari temuduga untuk kerja.

"Dia orang (majikan) mahu orang yang ada pengalaman. Kalau saya tidak diberi peluang menimba pengalaman itu, bagaimana saya boleh ada pengalaman." Rata2 itu luahan hati ramai 'pencari kerja' ketika itu.

Kjee ingatkan dengan senario pembelajaran sekarang yang serba serbi moden dan canggih (berbanding dengan zaman Kjee dulu), tiadalah lagi rungutan seperti itu. Ramai graduan IPTA/IPTS dan juga kolej telah dilengkapkan dengan pelbagai latihan amali sebelum mereka tamat belajar. Tetapi nampaknya masalahnya masih sama.

Kjee berpendapat, masalah ini harus dipandang serius oleh semua mahasiswa. Cari punca segala kelemahan diri (atau sistem) sebelum korang keluar ke alam pekerjaan yang cukup mencabar.

Masalah ini lebih merunsingkan wahai PEMIMPIN PELAJAR daripada isu2 remeh seperti mahu menghapuskan PTPTN!

Korang baca pandangan yang dilontarkan dalam berita di The Star Online ini.

Employers: Fresh graduates not suitable and are ‘liabilities’


KUALA LUMPUR: Employers consider fresh graduates liabilities as many require additional training before they can perform.
Companies would rather hire experienced and skilled professionals who can bring instant returns, said Kelly Services marketing director for Singapore and Malaysia Jeannie Khoo.
She said employers felt many fresh graduates lacked communication skills and had poor English and needed to improve before they could add value to the business.
“This means additional costs for the company. Employers are looking for people who can hit the ground running,” she said after launching the Kelly Services Professional and Technical Salary Guide 2012 here yesterday.
Khoo said the 27 polytechnics in the country generated thousands of skilled workers every year but many of them needed to be retrained by their employers.
She advised fresh graduates to be less choosy and to have realistic expectations on salary and remuneration.
“You are unlikely to earn RM3,000 in your first job.
“Be willing to learn. If you are offered an internship, take it,” she said.
Kelly Services Asia Pacific head of professional and technical, Mark Sparrow, said demand was growing for professionals with experience and niche skills.
He said there was a global shortage of talent in specialised areas of engineering, accountancy, technology and financial services.
“There is high demand for engineers, especially in the Asia-Pacific region, such as Indonesia and Thailand which are rebuilding their cities following natural disasters,” he said.
He added the “hot jobs” in Malaysia included risk management specialists, construction and environment engineers, software development specialists and marketing and sales personnel who are fluent in English.


5 comments:

iizza said...

mahasiswa pn dh ramai sangat sekarang ni..

nash said...

Salam kak jee, BI ni mmg lah penting, masa saya bekerja di sebuah syarikat MNC di Spura ni, ada seorang ni yg graduate dari UKM. Saya hairan jugak la kenapa dia ni jarang berbual dgn teman2 sekerja, bila nak beli barang pun disuruh nya teman2 yg lain belikan, bila di tanya baru lah tau yg dia ni tak fasih berbahasa english. Sebab itu saya hairan kenapa orang2 kita begitu menentang keras bila BI hendak dijadikan mata pelajaran wajib. Kalau mcm ini, mmg anak2 melayu kita cuma boleh berkerja dengan kerajaan saja. Sayang bila ada ijazah tapi tak berkemahiran bertutur dalam bahasa asing.

Irfa said...

betul tu..tak bagi keje mana lak org tu nak dapat pengalaman.sbb tu bg saya,jangan pilih keje..buat je keje yg mana ada.bila nak mintak keje lagi baik atleast kita boleh citer yg kita penah keje kat restoren makanan segera

Ijahans said...

sekarang lambakan graduates terlalu banyak sebb terlalu byk courses yg ditawarkan dan byk juga IPTS yang tumbuh mcm cendawan. Dan yes... walaupun graduan.. English dia org very poor. Tk per kalau broken English tp bila suruh introduce urself in Eng, dia orang hanya lepas setakat My Name is.... yg lain2 dia org give up trus ckp in BM. Itu My experience in HR dan sebagai interviewer...

Anonymous said...

pengalaman saya menemuduga pelajar-pelajar fresh grads.

1. lain ditanya lain dijawap.
2. tak boleh jawap dengan yakin. ada jugak yang terlebih keyakinan diri dah mcm bodoh sombong.
3. BASIC oral english 'out'.

satu tip bila interview:
jangan merayu untuk dapatkan kerja dengan cerita-cerita sedih. definately you wont get the job.

regards,
kakak senior

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...