Tuesday, July 24, 2012

SOTONG KENIT AKA CUMIT2 GORENG GARING




Tadi ketika Kjee berlegar2 kat Pasar Pasir Penambang, Kuala Selangor, Kjee sampai di gerai jual sotong dan udang. Mata Kjee liar cari udang 'lain dari yang lain'. Sebabnya Kjee dah boring asyik makan udang yang species sama jer.


And then Kjee nampak udang putih yang biasanya halus2. Tapi kali ni agak kasar dan warnanya kuning kekuningan. Harga RM15 sekilo. Biasanya udang putih halus RM10 jer. Kjee rembat sekilo.

And then tetiba Kjee nampak satu bekas plastik sotong kecik2 ala2 cumit2 kering. Hah inilah cumit2 kata Apek tu. Amiklah, tinggal ini saja. Manyak sedap goreng sama kunyit garing2 tau. Kjee mulanya was2 jugak sebab tak pernah beli cumit2 yang fresh. Haiyaaa nyonya amiklah, kata bini Apek pulak. Lu tak payah siang punya. Manyak sedap.

Dan sampai rumah, setelah siang dan simpan semua ikan2 yang Kjee beli, Kjee pun cuci bersih2 dan bubuh garam dan kunyit.



Dan jeng jeng jeng...inilah dia. Cumit2 fresh goreng garing!! Kjee siap buat kicap cili sekali.. Actually, Unclepali jugak beli kerang. So dia dah rebus tadi.

Kjee tak dapat beritahu bagaimana rasa cumit2 fresh ni sampai berbuka nanti. Tetapi baunya ketika goreng, menggoncang iman!!! Hehehehe.

Dan ini pulak sambal cumit2 kering yang Kjee buat dulu. Hmmmm kecur!!!


9 comments:

anis said...

sukeeeeeeeeeeeeeee sgt sotong cumit2 nih....tapi susah nak jumpa kat klang........terliur abisss nengok sambal sotong cumit tuh.......owwwhhh my pebrettttt....lama dah x makan...hhuhuh

Nur-nba said...

Wah saya tergoda... :) Sedapnya Kak Jee..

Cantik header baru akak..

Cendana Kasih said...

tersenyum sendirian bila membaca perkataan 'sotong kenit' hehehe...
tak payah cuci ke kak Jee? abis yang hitam dia tu??

saya selalu gak beli cumi2 ni kat pasar, suka buat sambal tumis, pastu cicah ngan lempeng kelapa, tapi tulah, leceh nk siang, tambah plak kena tarik tulang dan buang dakwat...tp sedap..

aeinio said...

wow.. sedapnyer.. bilalaa saya nak jumpa cumit2 comel nih.. x pernah jumpa laa.. kat kerteh ni..

peparidsign said...

salam K Jee

Bukak blog akak sure rasa lapar je tau lepas tu... Sedapnya cumi2 tu.. tak pernah rasa so far.. jumpa pun tak rasanya hehe..

Pasar kat K Selangor tu bukak dari kol bape ye kak kalau nak pergi.. dok baca blog akak ni teruja nya nak beli ikan fresh kat sana... :)

TQ sis

Ummi said...

Assalam kak Jee, selamat berpuasa...alahaaii pagi2 ni terpandang sotong cumil2 gini...sedapnya yeaaa goreng garing2 gitu...apasai x pernah terlintas pun kat otak Ummi....adeeiii.. Nak jgk la cari sotong ni nnt...Thanks K.Jee bagi idea simple camni...I liiiikkeee...muaaah tuk K.Jee ^__^

SURIA AMANDA said...

Kak Jee,
nasib baik posa kan...kalau x dah lama ajak cik abg pi kuala selangor...

Anonymous said...

Kak Jee, update lah kasi tau macam mana rasa dia...Macam mana tu kak jee cuci...

Lisa

Kjee said...

Rasanya kenyal2 sebab Kjee tak goreng sampai terlalu garing. Sedap. Akan cari lagi kalau ke Kuala Selangor. Kjee cuci bersih2. Mula2 Kjee rendam. Kemudian toskan. Itu jer. Dalam badannya tiada 'tulang' seperti sotong biasa.

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...