Pages

Saturday, August 17, 2013

RENDANG HATI CAMPUR PEPARU VERSI KJEE







Raya hari tu Kjee teringin nak makan Rendang Campur. Order kat my kakak angkat Puan Maziah Razak of Mazia Catering tapi beliau beri Kjee sekilo rendang campur. Rendang Campur versi Mazia Catering adalah campuran Hati, Peparu dan Limpa.

Memang sedap. Finger licking good. Tak sedar pada Raya pertama, kami tiga beranak habiskan. Raya kedua Kjee suruh Nadia panaskan tapi Nadia kata hanya tinggal bekas! Hehehe.

So apa lagi. Kalau tak puas makan kenalah masak sendiri. Takkanlah nak hantar mengkuk tingkat kat rumah kakak angkat lagi kan?

Anway, kelmarin Kjee sms kat toke daging segar di Taman Permata. Kjee pesan 1 kilogram peparu dan ½ kilo hati lembu. Nadia tak berapa suka limpa so Kjee taklah order limpa. Actually kalau ada limpa, baru cantik warna hitam rendang tu kan sebab Kjee buat rendang jarang guna kerisik.

Balik jer tadi Kjee terus cuci bersih peparu dan masukkan dalm pressure cooker selama lebih kurang 20 minit. Kemudian dipotong2. Opps baru ingat Nadia kata hati tu 900gms bukan ½kg yang Kjee order. Lepas tu hati dicuci bersih, potong bite size dan toskan airnya.

Kjee guna ½ mangkuk tauhu faa yang kecik cili kering kisar, kira-kira 10 biji cili padi kampung, 4 labu bawang besar, 4 ulas bawang putih, 2 inci halia, 5 biji buah keras, 6 batang serai serta dua kotak santan.











Bahan2 diatas semua Kjee kisar kecuali serai yang Kjee ketuk2. Kemudian masukkan bahan kisar bersama cili kering kisar ke dalam kuali besar. Bubuh kira-kira 1 cawan air, kacau rata dan didihkan. Masukkan jugak serai dan jugak peparu yang dihiris.

Kalau tak rebus guna pressure cooker, rebuslah peparu sampai ¾ lembut. Jangan guna airnya.

Didih sampai separuh kering kemudian masukkan dua kotak santan dan 5 helai daun limau purut yang telah diramas2. Campakkan jugak dua keping asam gelugor.

Guna api sederhana hingga kuah rendang separuh kering kemudian masukkan hati lembu yang terus direndang hingga agak kering. Bubuh garam, 1 sudu besar gula putih dan hirisan dua helai daun kunyit, perlahankan api dan biarkan ia hingga mencapai kekeringan yang dikehendaki.

Inilah rendang resipi Kjee. Tak bubuh kerisik tapi Kjee bubuh buah keras. Kenapa Kjee bubuh buah keras? Tak ada sebab. Oppps sebab ada banyak stok buah keras dalam pantri. Hehehe.

Sedap makan dengan Nasi Impit, Lemang atau nasi putih. Boleh tahan podeh. Kalau tak suka pedas, tak payah bubuh cili padi.





4 comments:

susumanis said...

Salam k jee, selamat hari raya, maaf zahir batin ya, semlm da mik resepi blog k jee yg rendang taruk mayonis, kakak ipar n mum in law puji sedap, tqvm k jee ♥ u... :)

kelabu samar said...

Kjee...
Nk tnya..santan dlm kotak tu kita bole guna tanpa ragu2 dgn kndungan lemak @ kolesterol ke? Nk info sket...

Anonymous said...

rendang campur adalah wajib setiap kali hari raya di rumah saya sejak dulu lagi..selalunye saya masak 4 kg..1st day raye dah abis..mmg sedap

- yati -

intandayani said...

Dari awal puasa aritu sy asyik teringin nak mkn rendang hati cmpr paru ni kak Jee..kali ni rase nak wat sendiri la.Cari susah nak jumpa kat KL ni.Tq kak Jee sbb sudi share resepi ni

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...