Monday, August 5, 2013

PELIHARA NIKMAT YANG TELAH ALLAH SWT BERIKAN - NAJIB RAZAK


Apabila Kjee nampak heading pada berita ini dalam akhbar Utusan Malaysia, pagi ini, jiwa Kjee cukup tersentuh.

"PELIHARA NIKMAT ALLAH - DATO SERI NAJIB'.

Maksud yang tidak mendalam. Sesiapa, waiimah apa bangsa, keturunan dan warna kulit, boleh mengerti.
Ayuh kita pelihara Nikmat yang telah Allah berikan selama ini. Usah biarkan ia ditarik balik...Najib Tun Razak dan Rosmah Mansor mendengar sesuatu yang diperkatakan oleh seorang penerima zakat selepas Majlis Penyampaian Sumbangan Zakat 2013/1434H Parlimen Pekan di Pekan, semalam. Sejumlah RM1.5 juta zakat daripada badan-badan korporat diagihkan kepada 5,904 penerima. - bernama
PEKAN 4 Ogos - Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, hikmah kewajipan berzakat bukan sahaja membentuk masyarakat seimbang, malah membawa keberkatan yang memayungi negara sekali gus membolehkan keamanan di Malaysia jauh lebih baik dari sesetengah negara yang menyambut Syawal dalam keadaan konflik.

Menurut Perdana Menteri, apabila rukun yang diwajibkan Allah dilaksanakan seperti zakat, maka negara akan menjadi aman dan makmur dengan kemakmuran itu membolehkan urusan seharian berlaku tanpa sebarang gangguan.

Kata Najib, ini seperti mana firman Allah dalam surah al-Aqla ayat 96 yang bermaksud "Jikalau penduduk-penduduk negeri beriman dan bertakwa pastilah kami akan limpahkan kepada mereka keberkatan dari langit dan bumi tetapi yang mendustakan maka kami seksa mereka disebabkan oleh perbuatan mereka sendiri".

"Justeru, kalau kita banding negara lain yang sambut puasa dan raya dalam konflik yang dahsyat maka keadaan negara kita ini jauh lebih baik dari segi keamanan dan kemajuan apabila wujudnya golongan prihatin di atas kewajipan yang ditentukan Allah.

"Inilah rahmat yang diberikan Allah kepada seluruh rakyat Malaysia dan sewajarnya nikmat yang dikecapi ini kita pertahankan, pelihara sebaiknya supaya keamanan dan kemakmuran ini akan terus berkekalan," katanya pada Majlis Penyampaian Sumbangan Zakat Tahun 2013 di Dewan Konvensyen Sultan Ahmad Shah di sini hari ini.
1 comment: