Wednesday, August 26, 2015

SAMBAL TUMBUK JAWA PEMBUKA SELERA









Kjee tak tau apa nama sebenar sambal ni. Kjee bantai jer panggil Sambal Tumbuk Jawa. Opppsss bukan sambal tu tumbuk orang Jawa. Hehehe.

Anyway, Kjee belajar buat sambal ni dari arwah abah Nadia. Dia orang Jawa, Batu Pahat. Kjee Jawa Kay Ell yang tak reti cakap Jawa. Masakan Jawa, bolehlah sikit-sikit. Hehehe.

Jadi, apabila orang Jawa bandar, kahwin dengan orang Jawa kampung, maka nak tak nak kenalah belajar masak makanan dia orang kan? Ini antara yang sempat Kjee belajar. Rasanya amat sedap dan benar-benar membuka selera.

Masa first time diperkenalkan dengan sambal ni, arwah abah Nadia yang buat. Dia amik bawang merah, bawang putih, cili merah dan cili padi. Lagi pedas lagi sedap! Semuanya digoreng separuh masak. Kjee tak ingat samada dia letak belacan tapi apabila giliran Kjee buat, Kjee tak letak. Agaknya belacan, kalau guna, pun digoreng sama. Tepikan.










Kemudian amik segenggam besar ikan bilis. Dicuci, ditos dan digoreng sampai garing.

Semua bahan-bahan ditumbuk kasar-kasar. Kjee tak letak garam sebab ikan bilis dah masin. Rasanya orang Jawa bubuh sedikit gula tapi Kjee tak letak.

Bila nak makan, diperah sedikit limau. Sedapnya makan dengan ulam timun. Kerana ada celery, Kjee pun hiris-hiris dan makan sama. Wah sayur Barat makan dengan sambal Jawa. East Meets West gitu. Okaylah tu kan!

Actually, ratah pun sodapppp. Hehehe

Oh ya... bekas comel, sebesar tapak tangan, tu adalah batu dari Gunung Berapi. Sahabat Kjee, Sham Norrizan, tauke Zaiton Tomyam, pergi holiday kat Bandung awal tahun ni. Dia tahu Kjee suka benda pelik-pelik camni. Maka, dapatlah souvenir dari dia. Berat sekali tau. Camner budak tu bawak balik. Thnx Sham Norrizan.










0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...