Wednesday, May 16, 2012

NASI BRIYANI...KENAPA MESTI MAHAL SANGAT?


Briyani Bukhara di Rest Mahbub Bangsar


Kjee cukup pelik lah. Kenapa nasi briyani di jual mahal sangat! Rempahnya bukanlah diimport dari luar negara. Kalau import pun tak kanlah mahal sangat kan?


Walaupun mahal tetapi Kjee memang cukup suka makan nasi briyani. Dalam sebulan tu, adalah tiga atau empat kali kami pergi makan. Tak kesahlah ke gerai ataupun restoran. Kalau tekak dah teringin tu, harga tolak tepi.

Dulu kami suka sangat makan Nasi Bukhara kat Restoran Mahbub, Bangsar. Harganya sekitar RM11.50. Itu pun Kjee kata dah mahal. Tapi rasanya memang berbaloi dengan harga yang kita bayar. Boleh dikatakan Briyani Bukhara Restoran Mahbub, the best I've ever tasted!

Lepas itu, Kjee cuba makan nasi Arab. Mula2 pergi Wadi Hadramawt di Jalan Ampang. Kemudian setelah discover Restoran Saba, Kjee dah tak pergi lagi makan nasi Arab ala Yemen di Wadi Hadramawt. Sebabnya pasti korang dapat agak. Makanan di Restoran Saba lebih sedap dan murah.

Briyani Daging gerai Batu Pahat Power
Dalca Briyani Batu Pahat Power

Acar rempah Briyani Batu Pahat Power


Semalam, Kjee pergi kali kedua ke gerai briyani Batu Pahat Power di Bandar Rahman Putra, Sungai Buloh. Kali pertama pergi, Kjee rasa sedap. Acarnya yang dihidangkan mentah tapi bukan ala2 jelantah. Macam ada masam2 sikit (masam mayonaise?).

Kjee dan Unclepali order Nasi Briyani Daging. Masa first time pergi makan Nasi Briyani Ayam. Rasanya mestilah okay kalau tidak takkan kami pergi kali kedua kan? Tapi semalam dia orang hidang acar timun berempah. Stail Johor kot. Tapi Kjee lebih suka yang mentah hari tu.

Masa Kjee berjalan ke kereta, Unclepali kata nasi briyani tadi RM12 sepinggan. Mak oii...tahap gerai tepi jalan jer!

Agaknya orang yang jual nasi briyani ni, saja ambil kesempatan jual mahal sebab kononnya Nasi Briyani dalam golongan makanan eksklusif. Modal tak banyak tapi boleh jual mahal ikut suka berapa dia nak letak harga!

Nasi Arab pun macam tu jugak. Satu pinggan paling murah pun RM17. Kalau kat Restoran Saba, dihidangkan dengan dalca (yang sangat enak) dan sambal bawang blend dengan tomato. Tapi kat Wadi Hadramawt letak semata2 apa yang kita aorder (misalnya Lamb Mandy) di depan mata. Harga dalam lingkungan RM20 (kot. dah lupa).

Hmm lain kali nak ke Restoran Mahbub makan Briyani Bukhara. Sedap dan puas hati dengan hidangan dan harga. Tapi masalah kat Mahbub ni, kalau lambat jer, Briyani Bukhara dah habis. Tapi Nasi Briyani ayam Madu dia pun power. Check it out here.

Chicken Hanith di Rest Saba

Lamb Maghout di Wadi Hadramawt

39 comments:

Suzie said...

Saya dulu suka juga makan kat Mahbub ,masa kerja dulu ler.Sekarang tak tahu nak makan beriani yang sedap kat mana ...kalau Bangi ada JM beriani jelah tapi tetap tak boleh lawan mahbub

pinky said...

nasib baik tak suka nasi beriyani... xreti nak makan kering macam tu....hahhahha

ibh_sue said...

Mahalnya. Nasib jg sue x bp suka nasi briani ni. Tak pa lain kali boleh pi tpt2 yg kak jee dah pi tu. :))

saudah said...

Kak Jee,

Kalau Beriani Power kat Taman Soga Batu Pahat tu pun harga dia (kalau x silap la) around RM9 untuk kambing. Tapi kat sini memang mahal. Tu pasal Odah suka pi kenduri kahwin :)

Irfa said...

wajib ke saba' makan nasi arab 2x sebulan
hehe

zinnur'ain the love of my life said...

terliur tengok gambar2 tu ... kecur dibuatnya ... hehehheheeee ..

Anonymous said...

mmmmmm.... sedapnyer kak jee.. sya x brape berkenan dgn nasi arab.. sbab nyer sedikit kering tapi pada sya tmpat yg menjadi pilihan utk nasi beriani adalah Restoran Insaf di Jln Raja Laut harga leih kurang x silap sya RM12 tetapi berbaloi. ayam grng mahupun ayam madu. Selain tuh kat kampung baru. sya x ingat nama gerai harga sepinggan minimum RM5.5 klu tambah xtra lauk RM2 itu harga setahun dlu dah lama sya x jengah kesana. dan lagi stu dkat psar tani di belakang Masjid Negara yang hanya bukak pada hari jumaat ajer. Harga RM7 sepinggan.. tambahan lauk RM2.5.. pada Sya 3 tmpt ni menjadi pilihan. mungkin sya kurang berkenaan pegi mkn ditmpat yg bertaraf restoran.

Saidila79 said...

rasanya mahal sebab pertama berasnya guna basmathi...dan bahan2 lain yg banyak..nak2 kalo ada guna safron lagilah mahal kot....yg masam2 tu rasanya dia letak tairu/ yogurt kot...

kak jee...kat dalam kampung rumah saya dipuchong ni ada satu kedai nasi briyani...namanya briyani istana...harga tak berapa nak mahal sangat lah macam kat luar....briyani biasa dalam Rm9.00 tapi kalo briyani gam harganya Rm10.00....not bad lah rasanya....saya pun bukan reti sangat nak beza2 briyani mana yg sedap dan tak sedap...asal ada rasa sedaplah tu kot...kak jee kan suka jalan2 cari makan...mehlah dtg cuba2 plak briyani istana kat sini...hehehehe

mama_iris said...

Kalo Bukhara/Beryani saya suka Restoran Syed shah alam. bukhara ayam rm11 tapi blh mkn 2 org.....
kalau nasi arab, kak gee blh try kat TTDI Jaya Shah Alam, Restoran Aroma Hijrah.

Norasiah Nasir said...

kak jee, saya makn bila menjelang bolan posa je..time tu bnyk pilihan..hheeheee..

:|: TinTa Kibod :|: said...

salam kak jee..
cam tau2 je hari ni kami disponsor Nasi Briani/Briyani/Berani? eh hehe..

nak tau harga? ehem..
sekepala RM16 uols...
lauk kambing+telur rebus pindang rempah briyani, ayam masak merah, kuah dalca pekat, acar rempah cam kat gambar atas tu...
baloi tak? :)

Anonymous said...

Nak buat apa makan kat JM briyani.. kalau kat bangi tu pi kat anje seksyen 15.. sedap dan murah.. briyani ayam dan daging baru rm6.50,kambing dan ayam kampung baru rm9 kalau tak silap saya..

PUTUBAMBU said...

assalammualaikum kak jee.

Putu kalau pergi mahbub bangsar tu.. mmg ambik beriyani ayam madu dia je..

marveles!!

mademoiselle ten said...

Tgk beras je la... bukan guna beras biasa dan kalau yg betul2 genuine letak saffron.. so tk heran knp pricey

Anonymous said...

Lain kali Kak Jee boleh cuba pula Nasi Bryani Johor di Pasar Malam Taman Tun setiap petang Ahad.Kadang-kadang boleh que sampai 50meter jadi nya.Yg paling best dalam barisan tu mcm-mcm bangsa dan kaum ada termasuk mat dan minah saleh.

Gerai pertama ya Kak Jee.Ada Bryani ayam,daging dan kambing.

zamie a.k.a az said...

K.jee, kat d'sara damai kan ada 1 cawangan Mahbub...Kalau dari sg.plong kan tak jauh...kitaorang biasa kesitu je..malas la nk ke bangsar..jauh..

Y O N G said...

mak aii makin mahal mahbub punya harga yea kak Jee? Yong last time beli (tak ingat bila maybe early last year) baru dlm RM10.
kat sini (maybe nasi depa kot) nasi mandy just BD0.700fil@RM7 siap ayam separuh (boleh makan 2 org)

Anonymous said...

Nasi beriani kat Mahbub memang dah mahal sekarang. Ingat lagi dulu2 waktu sekolah tahun 90an, arwah mak suka beli beriani kat situ bawak balik rumah utk kami sekeluarga. kali terakhir pergi, last year makan kat situ... rasa dah tak sedap. MAHAL pulak tu.

Nasi arab yang sedap pernah makan kat Restoran Nasi Arab Damsyik kat Seremban. Nasi, ayam, kambing, daging, semua sedap......

Anonymous said...

Topik ni i like ! Assalamualaikum kak jee, saya sekeluarga mmg penggemar beriyani. Kerana selalu patah hati ngan beriyani ' Johor ' yang keureng,kami tinggal yg dijb kalau nak beriyani yg sedap ni pun kena menyeberang tambak ke Islamic Restaurant,Arab Street. Sehingga saya kena amik inisiatif belajar masak beriyani kerana selalu sangat terkena beriyani yg kureng. Klu Kak jee nak masak seniri, pakailah rempah beriyani faizah. akan bertambah sedap lg klu kak jee tambahkan kas-kas 1 camt dan serbuk cili 1 camb. sedapnya hingga menjilat jari.selamat mencuba !

Anonymous said...

assalamualaikum kak jee..since kak jee bgtau suka nasi beriyani, sy nak suggest 1 tmpt kat keramat. stall je,boleh kalo nk mkn kat ctu tp meja x byk sbb ramai yg tapau..mmg sdp n harga bpatutan..x smpai rm10 pun..gerai ni mmg jual ns beriyani je..ade kambing, ayam n daging..kak jee try la..bussiness hour 11.30pg-3 ptg (baik dtg awal sbb kekdg x smpai kul 3 da abis..) stall betul2 dpn sekolah taman keramat...sdp kak jee..erm,lagi satu hari ahad n isnin tutup tau..

Anonymous said...

as salam kak jee....nk try nasi briyani sedap less than RM10? area bangsar jgk....ingat x k.jee penah gie mkn kari kepala ikan kt gerai lucky garden bangsar? area situ...ada stall salim corner....tp en.salim buat briyani hari rabu n jumaat shj.....nasi briyani dia...xde lauk pun leh mkn saje....sedap sgt....n salim byk buat catering nasi briyani utk kenduri kahwin.....gerai salim nie ngadap restoran cina n farmasi AAA....if nk order tuk function siap dia bagi food testing lg.....no tel en.salim...012-3998673...

dayang Citra said...

nasib baik saya tak suka nasi briyani..tapi biasa harga kat sini tak pernah sampai RM10 sepinggan...Heran juga bila orang semenanjung kata makanan kat Sarawak mahal sedangkan saya rasa kat sana lagi mahal..

Anonymous said...

Nasi Arab RM5 ade dekat jalan TAR, dekat area maybank jalan tar murah siooot...

mama harraz said...

nasi beriyani kt rstoren mamak dlm tesco ampang antara yg sdp saya pernah mkn ,harganya pon bwh rm10,lauk2 blh tahan sdp,..lpa plak nama restorennya,padahal dh selalu pg mkn kt ctu..

Anonymous said...

Salam kak jee.. Sy ni peminat tegar nasi beriani..hehe..mane2 kedai nasi beriani yg xpernah didengar pasti akan di try..bagus ade topik ni..baru2 ni sy pi kedai nasi beriani dekat rnr bukit dukung lebuhraya cheras kajang..BERIANI HJ nama kedai tu..rasenye mmg ade class..sure u all xhampa punye..sy recommend kat semua utk merasai sendiri keenakan beriani di kedai ni....

nothingbutshit said...

kjee, saya memang sudah sampai tahap gila nasi arab / briyani.. singgah mana2 memang ini yang saya carik dulu.. badan pun dah naik sikik, 80kg / 1.72cm.. = BMI main2 asik 26-27.. kritikal dah ni.. dulu2 BMI 23 jer..cun la 10 tahun dulu..full-stop!

aduan kjee pasal harga tu, saya rasa murah lagi sbb tengok lokasi kedai (sewa@beli, jumlah pekerja, gaji, servis xxx kat kedai), rempah masakan (+ jenis2 saffron), jenis minyak yang digunakan (canola xxx) dan xxx dalam masakan lagi.. even mcm kat UNISEL tu pun, saya rasa murah lagi..

yang meniaga bawah RM10 ni, saya pun buleh buat bagi sedap ala2 gitu.. tapi haha, khasiatnya langsung tak ada.. nak buat nasi arab / briyani / mandhi / gam ni, biarlah kalorinya sekitar 500-600, beras pun kene pakai yang GI dia sekitar 50-60.. kalau pelanggan komplen, habaq jer benda ni.. kalau dia tak paham, suruh dia lodge report kat mana2 kalau tak betul.. barang2 persediaan inilah yang membuatkan harganya mahal.. nak murah kalu, elok buat nasi briyani kenduri atau nasi briyani sedekah jariah, buleh la..

Arepeace said...

Cuba try Nasi Briany Ruz Aladin di Taman Tun dan Nasi Bryani di Restoran Tirai Ratus, Shah Alam..Pasti terangkattt..

Anonymous said...

salam..siapa tahu kontek number restoran aroma hijrah ttdi jaya shah alam tu..

Anonymous said...

ada kedai briany di shah alam, Bariani Johore, the best so far! air sirap bandung memang power habis, ada juga jual mem bandung muar dan tahu sumbat kuah kicap ala johor. kedai di belakang Hero S/Market selepas susur masuk jalan ke Giant S/Market. no talipon 55106535

Anonymous said...

setahu saya, nasi briyani dan nasi arab mahal sebab beras yg dipakai sampai rm12 per kg.. dan rempah yg ori, imported dari middle east.. selain dari tu saya tak kesah sgt sebab yg penting rasa sedap...

Anonymous said...

kebetulan saya dah makan di Aroma Hijrah TTDI Jaya masa buka puasa baru ni dan ada ambik bisnes kad ..telefon 012-6544838 atau 03-78321524...highly recommended!

Anonymous said...

aroma hijrah tu mahal giler. ada ke patut bila order byk charge tetap pd harga yg sama. kalau makan kat kedai sepinggan RM17.00, order 100 org mkn pun dia charge RM1700 jugak. siap charge transport lg. sblm siap sebut harga ckp 100 org pakej RM1200, bila siap sebut harga jadi mahal pulak. penipu tul tokeynya

Anonymous said...

salam. kak gie saya pun suke makan nasi arab..
dekat seremban ni yang sedap nasi arab nye kat senawang... nasi arab damsyik..memang terbaik punye

Aliya said...

Salam kak Jee,

Saya google pasal briyani bt pahat terus jumpa entry ni. Memang tak boleh terima harga nasi briyani skrg ni,mahal sgt! Tapi macam kak Jee jugak, Mahbub jadi pilihan nombor 1 saya!

Pasal nasi arab pulak, saya dah tak boleh nak telan makanan kat Saba & Wadi. Tak pure cara masakan, bahan2 etc. Dulu mmg seminggu sekali mesti makan nasi arab especially Saba tapi sejak jumpa kedai baru satu nih,memang tak pandang dah kedai lain kak.

Kedai baru ni namanya Restoran Al Salam dekat Danau Kota. Kedai ni punye nasi mendy & mix grill terlampau sedap. Saya dah intro kat ramai orang...semua dah tak pegi kedai lain hehehe! Kawan saya sanggup drive dari JB semata2 sebab terasa nak makanan Al Salam kak!

bestfamily said...

mahalnya..tp sedap xpe lah..

Anonymous said...

Salam kak Jee. Kat Bandar Kinrara ada kafe baru jual nasi Bariani. Bariani Kinrara Kafe kat BK5B, Bandar Kirara. full add google add bariani kinrara kafe. Tryla pasti tak mengecewakan. Mcam2 lauk ada.

Anonymous said...

Baru terjumpa 1 kdi nasi beriani batu pahat kt masjid bangsar. Tuannya pun org bt pahat. Tapi kdi tu jual tiap jumaat je waktu org semayang jumaat. Mmg sedap. Cuba cri banner dorg tulis belanga beriani batu pahat.

Anonymous said...

Blh try nasI Arab d restoren half moon, seri kembangan, sblh south city plaza..pd sy rasanya lg sedap dari restoren Saba, dulu sy mmg mkn kat Saba je, bila jupe half moon ni, mmg sedap Sgt...

Anonymous said...

Nc beryani ni mahal sbb rempah dia mahal. Rm40 sekilo. Kambing 1 kg dpt 6-7 ketul je. Beras basmathi y dgunakn rm9 sekilo. Klau hrga nc beryani tu murah mesti tgok beras dia pjg ke x.

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...