Monday, June 25, 2012

RENDANG KELANTAN DAN NASI IMPIT




Semalam Kjee buat rendang Kelantan. Tak kesahlah kalau ada yang kata Kelantan mana ada rendang.  Bukan Kjee kata tapi apabila Kjee kata Kjee buat rendang Kelantan, ada yang kata orang Kelantan tak tau buat rendang. Well, whatever laahhh!

Kjee buat 3 ekor ayam yang besar2. Tak tahu berapa kilo sebab Unclepali yang beli. Dia kata semuanya RM40. Kjee tunggu jer dalam kereta sebab tak suka tengok orang tengah sembelih ayam. Sedih sangat tapi makan sanggup pulak.




Mesti korang nak tahu kenapa Kjee buat rendang sampai guna 3 ekor ayam. Buat kenduri ker? Isyhh tak lah. Ada seorang kawan Kjee ni yang bukan Melayu. Hari tu Kjee ada beri dia sedikit rendang ayam Kelantan untuk rasa. Dia suka sangat dan nak order. Isyhh Kjee bukannya terima order tapi dek kerana tengok dia dan keluarga dia suka sangat makan, Kjee tolong buatkan 2 ekor untuk dia saja.

Ini untuk my fren yang miintak Kjee tolong buatkan


Pastu 1 ekor lagi Kjee tambah sebab ada seorang sahabat call nak datang rumah. Kjee pun buatlah nasi impit. Sedap makan nasi impit dengan rendang tu. Kjee buat kuah rendang tu lebih sikit. Hampeh. Dia tak datang. So rendang yang Kjee buat untuk orang datang, masuk dalam freezer.

Semalam angin Nadia elok, dia hiris daun kunyit halus sangat sampai tak nampak dalam gambar. Tapi masa makan memang sedap sangat sebab ada aroma daun kunyit dan daun limau purut.

Buat rendang Kelantan tak renyah sangat. Bahan2 pun tak banyak songeh. Tak perlu lengkuas, tak perlu kerisik. Masaknya pun tak lama. Sebab itulah sejak dapat resipi dari arwah Bonda dulu, inilah rendang yang Kjee selalu buat tak kesah Raya ke tak Raya.

Bonda dapat rendang ni dari MAS inflight magazine masa dia travel entah kemana. Dalam buku tu tertulis Rendang Kelantan. So macam mana rendang dari negeri Siti Wan Kembang tu boleh 'merayau' seluruh dunia sedangkan orang Kelantan kata negeri itu tiada rendang. Naseb ko lah yer.

Kalau nak resipinya, klik sini



13 comments:

naniasda said...

Salam Kjee,
Tu lah ambo sendiri tak tahu negeri ambo ni ada jugok rendang kelate..keno cubo try buat ni n tks for the recipe :)

Anonymous said...

ni mkn n pulut kuning pun ngam jgak.
kak jee, kalo tukar n daging, kene rebus ke trus lebur jer...mana sedap ? ~ztee~

KuNanGKuNanG said...

sedapnye kak...rase nak wat je tuk berbuka nnti..:)

Kesuma Angsana said...

salam kjee.... tulah en hubby orng sana pun x tau ade rendang kelantan... .. selalu makn rondang nogori jo yg saya buat.. lagi sodap dia kato hehe

pinky said...

kihkihkih....ada ler rendang kelate...mcm nilah...mmg kita letak daun limau purut...mmg sedap!!!

Sari Yusa Ibrahim said...

Saya dah cuba resepi ni, bukan sahaja ringkas, mudah tapi sedap, memang terbaik!

*hani sayang* said...

dah 2 kali saya buat rendang ni ikut dari resepi kak jee...anak2 cukup suka..thanks kak jee.

Nawar said...

kak jee, saya memang tgh cari resepi ni thanks..

Anonymous said...

kak jee.. kalau buat guna daging resipi sama ke??
thanks

Anonymous said...

Kak jee saya dah pnh try skali.mmg terbaik :) super duper yummy

nurshah said...

wow nampak pun menyelerakan :)

EINZONE said...

assalam..sy ada menjual dan mengambil tempahan rendang tok asli dr perakkk..warisan turun temurun moyang sy..jika berminat bole hubungi sy, ein di 012 2420 343..tq

Unknown said...

Assalam kak jee.. terima kasih atas resipi ni.. dah buat byk kali untuk family.. hari pertama berbuka buat untuk family kat kampung.. alhamdulilah.. semua kata sedap.. mak cakap raya tahun ni buat rendang ni je.. senang .. tak yah kerisik or rempah2..terima kasih banyak2 atas resipi2nye.. .. moga kak jee dan keluarga sentiasa mendapat rahmatNya.. amin...

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...